Rinne tyrmäsi vihreistä liikkuneen salkku­väitteen – Tuomioja palasi neuvotteluihin - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinne tyrmäsi vihreistä liikkuneen salkku­väitteen – Tuomioja palasi neuvotteluihin

Julkaistu: 15.5.2019 18:40

Hallitusneuvottelujen talousluvut ovat puheenjohtajien pöydällä, talouden liikkumavara selvinnee huomenna.

Hallitusneuvottelut ovat herkässä vaiheessa.

Säätytalolla tänään kommentointi oli hallituksen muodostajan Antti Rinteen (sd) yksinoikeus, kaikki muut neuvottelijat vaikenivat kummallakin kotimaisella kielellä.

Ei edes Säätytalolla kuultavina olleet asiantuntijat, ei edes Ollikaisen Markku, Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kommentoinut mitään.

Tänään muun muassa Helsingin Sanomissa ja Verkkouutisissa on spekuloitu ministerinpaikoilla.

Ministerinsalkkujen jaosta sovitaan aina tapauskohtaisesti, ja yleensä hallitusneuvottelujen lopuksi.

Selvää lienee, että Rinne on pääministeri ja valtiovarainministerin salkku menee keskustalle.

Sen sijaan kolmantena yleensä valittavan salkun, ulkoministerin salkun kohtalo on alkanut puhuttaa.

Ulkoministerin salkku voi mennä yhtä hyvin Sdp:lle kuin vihreille.

Rinne kiisti, että hän olisi luvannut ulkoministerin salkun jo vihreille.

– En ole luvannut kellekään mitään. En ole muitten puolueiden kanssa käynyt lainkaan keskustelua tästä vielä, Rinne vakuutteli.

Ulkoministeriön lipumista vihreille on tulkittu muun muassa siksi, että Sdp jätti pitkäaikaisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd) ensin kokonaan pois Säätytalon neuvotteluista.

Ulkoministeriön neuvotteluryhmässä Sdp:n poliitikkoedustajana on ex-puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Tuomioja ei viime viikolla ollut Sdp:n neuvotteluvahvuudessa, mutta tällä viikolla Tuomioja on otettu mukaan Sdp:n poliittiseen asiantuntijaryhmään.

Antti Rinne vastaili toimittajien kysymyksiin hallitusneuvotteluista Säätytalon aulassa keskiviikkoiltapäivällä.

Hallitusneuvotteluissa alkaa tunnelma tiivistyä, kun johtoryhmä saa talouslukunsa huomenna valmiiksi.

Talousraami, tulevan hallituksen käytettävissä olevat eurot ja uudistuksiin käytettävä rahamäärä, on neuvotteluissa nyt puheenjohtajien pöydällä.

Rinne ei paljastanut, missä suuruusluokassa hallitus aikoo eurojaan liikutella.

– En käy yksityiskohtia nyt läpi. Ne ovat nyt keskustelussa ja haetaan yhteistä ratkaisua. Tilannekuvien perusteella jokaisessa ilmiöpöydässä näyttää syntyvän yhteisiä näkemyksiä, Rinne sanoi.

Rinteeltä kysyttiin, onko uudistuksiin käytettävä rahamäärä noin kaksi miljardia euroa.

– En käy yksityiskohtia ollenkaan läpi. Meillä on nyt valmisteluprosessi käynnissä ja kun ollaan valmiita, kerrotaan, Rinne lupaili.

– Kun meillä (puheenjohtajapöydässä) periaatteet on sovittu, sitten talousryhmä käy ne läpi ja ne lähtevät ilmiöpöytiin, Rinne jatkoi.

Keskusta on kynnyskysymyksissään vaatinut, että julkisen talouden on oltava tasapainossa vuoteen 2023 mennessä. Sdp taas lupaili vaaliohjelmassaan lisäpanostuksia 1–3 miljardia euroa.

Rinne ei kertonut, mihin kohteisiin hallitus on lisäpanostuksia suuntaamassa. Oletettavissa on, että esimerkiksi väylähankkeisiin, koulutukseen tai vanhustenhoitoon on tulossa lisärahaa.

– Kun kokonaisuus on kasassa, vasta sitten tiedämme, mikä hallitusohjelman sisältö tulee olemaan. On epäreilua lähteä kertomaan yksittäisiä asioita, koska yksittäisiin asioihin vaikuttavat kaikki muut asiat, Rinne totesi.

Neuvotteluissa on kahdeksan ilmiöpöytää, joilla on kymmenen alapöytää. Ilmiöpöydät on jaettu suurin piirtein ministeriöittäin.

Kun puheenjohtajat saavat talousraamin valmiiksi, ja talousluvut ovat käyneet talousryhmässä, kaikki neuvotteluryhmät pääsevät vääntämään konkretiasta, keinoista ja mukaan mahtuvista hankkeista.

Esimerkiksi veroryhmä oli tänään vielä suhteellisen vähän työllistetty. Veroryhmän puheenjohtaja Timo Harakka (sd) poistui Säätytalolta jo ennen puoli neljää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?