Haavisto tukee haittavero-ehdotuksia: ”Lentovero on ehdottomasti pöydällä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Haavisto tukee haittavero-ehdotuksia: ”Lentovero on ehdottomasti pöydällä”

Julkaistu: 15.5.2019 16:36

Rkp:n Anna-Maja Henriksson ei ottanut kantaa ministerien paikkaspekulaatioihin.

Hallitusneuvottelut jatkuivat jälleen keskiviikkona Säätytalolla.

Puheenjohtajat olivat melko vähäsanaisia hallitusneuvottelujen jatkumisesta: konsensuksena tuntui olevan, että neuvottelut ovat sujuneet hyvässä hengessä ja eteenpäin mennään jatkuvasti.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto odottaa puhetta taloudesta. Talouspoliittinen keskustelu heräsi eilen, kun SAK toi oman ehdotuksensa verotuksesta julkisuuteen.

Ehdotuksessa muun muassa listaamattomilta yrityksiltä kerättäisiin lisää veroa. Myös perintöveroa kiristettäisiin ja haittaveroja korotettaisiin maltillisesti, kun toimintaympäristö sen sallii.

Haavisto kertoi tukevansa ajatusta haittaveroista. Lentoveroa vihreät ajavat edelleen.

– Kyllä tietysti ympäristö- ja kulutusveroilla voidaan vaikuttaa käyttäytymiseen ja ilmastokysymyksiin. Niissä täytyy tietysti olla kompensaatioita, jotta ne ovat oikeudenmukaisia kaikille.

– Kyllä lentoverokin on vihreiden esittämänä ehdottomasti pöydällä, muiden ympäristöverojen ohella, Haavisto kommentoi Ilta-Sanomille.

Haaviston mukaan olisi hyvä, jos lentoveroa kehitettäisiin kansainvälisesti, ”mutta jossain, sitä pitäisi alkaa kokeilla”.

  • Päävideolla Pekka Haavisto kommentoi hallitusneuvotteluja.

Anna-Maja Henriksson oli Haavistoakin vähäsanaisempi.

SAK:n eilen julkistamia verolinjauksia Henriksson ei juuri halunnut kommentoida.

Myöskin Rkp:n kynnyskysymyksistä Henriksson oli todella hiljaa. Hän ei halunnut kommentoida, mistä kynnyskysymyksistä puolue olisi valmis luopumaan.

– Nyt päästään vihdoin ehkä eteenpäin. Saadaan tilannekuvakatsaus, kun puheenjohtajat kokoontuvat, Rkp:n puheenjohtaja Henriksson kommentoi.

  • Alla olevalla videolla Anna-Maja Henriksson kommentoi hallitusneuvotteluja.

Hän sanoo pitävänsä ilmiöpohjaista neuvottelutapaa ”ihan hyvänä”.

– Se on ihan hyvä tapa tällä kertaa tehdä näin, koska me tarvitsemme uudistuksia Suomeen ja tarvitsemme tähän päivään istuvaa ajattelua. Maailma muuttuu, Suomikin muuttuu, haasteet muuttuvat, tarvitaan hyviä ratkaisuja.

Taloudelliset raamit tuodaan mukaan Henrikssonin mukaan ”varmasti loppuviikosta”. Rkp:n linjan mukaan velkaantuminen ei ole ensimmäinen keino.

Henrikssonilta kysyttiin myös spekulaatiosta, jonka mukaan Rkp olisi saamassa vain yhden ministerinsalkun.

– En lähde yhtään spekuloimaan yhtään. Tärkeintä meille on saada toimintakykyinen hallitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?