Kommentti: Sdp:n viime kauden räksytys ei unohdu – keskustan alahuuli lerpattaa kulisseissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sdp:n viime kauden räksytys ei unohdu – keskustan alahuuli lerpattaa kulisseissa

Julkaistu: 15.5.2019 11:06

Keskusta osaa odottaa ongelmia Säätytalolla lähinnä vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa, mikä herättää kysymyksen siitä, mitä Antti Rinne on puolueelle luvannut. Samalla keskustassa kysytään, mitä jää käteen, jos neuvotteluissa epäonnistutaan, kirjoittaa politiikan toimittaja Päivi Lakka.

Säätytalolla tehdään paraikaa otsa hiessä harjoitteita me-hengen parantamiseksi. Jokainen saa vuorollaan kertoa, millaiselta näyttäisi juuri hänen täydellinen Suomensa. Luovuuden annetaan kukkia ja konkretia työnnetään hetkeksi syrjään.

Jotkut kuvaavat kehitystä eräänlaisen Tukholman syndrooman kehittymiseksi. Yhdessä koettu yhdistää, ja vangitut alkavat auttaa vangitsijoitaan toteuttamaan suunnitelmaansa.

Keskustalla on edelleen hieman alahuuli lerpallaan siitä, että koko viime hallituskauden oppositio Sdp etunenässä nälvi sitä samaan aikaan keskusta pani niska limassa Suomea kuntoon.

Sdp:n vaalikampanja taas oli yksi pitkä joululahjalista, jota puolueen puheenjohtaja Antti Rinne säesti hokemalla muuttavansa Suomen suunnan.

Nyt Rinteen tehtävänä on näyttää suunta ja saada ratkaisu aikaan.

On täysin mahdollista, että Säätytalolta astuu vielä kesäkuussa ulos valmis Rinteen hallitus. Helppona tehtävänä sen kokoamista ei kukaan pidä.

Kaikilla puolueilla on omat kynnyskysymyksensä hallitukseen lähtemiselle. Keskustalla niitä on kymmenen, ja lupaamalla pitää niistä kynsin hampain kiinni se sai myös kentältä mandaatin lähteä Säätytalolle neuvotteluihin. Kotiin ei ole tulemista tyhjin käsin.

Mutta vaikka kenttä kuinka kyräilee ja valvoo, niin Säätytalojen kokoushuoneissa kynnyskysymyksetkin saavat lopulta huokoisemman olomuodon.

Rinne muistutti tiistaina Säätytalolla, että kaikkien on tehtävä kompromisseja, jotta kaikki voivat olla tyytyväisiä, eiks niin?

Nyt keskustassa kysytään, mitä puolueelle jää, jos se jää neuvotteluissa alakynteen tai epäonnistuu niissä kokonaan. Ilman toteutuneita hallitusehtoja keskusta ei hyödy hallituksessa istumisesta paljonkaan.

Keskusta voi aina vihjata kokoomuksen jo kuiskuttavan korvaan, että tulkaa pois sieltä, koetetaan kasata hallitus keskenämme.

Vaihtoehtona on aina myös oppositio, ja sitä kannattaa myös merkittävä osa kenttäväestä. Säätytalon oven onkin jo todettu olevan viisi senttiä auki myös ulospäin.

Samasta asiasta vihjasi MustReadin haastattelussa myös keskustakonkari Seppo Kääriäinen. Keskustan muuttuminen pelkäksi muita hallituksessa avittavaksi apupuolueeksi olisi suuren puolueen loppu. Seurauksena voi Kääriäisen mukaan olla pienentyvä ja supistuva kierre ja merkityksetön asema Suomen politiikassa.

Keskustalla ei olekaan varaa päästää irti asioista, joilla se todella onnistuu erottumaan muista puolueista pendelöidessään porvari- ja punamultahallitusten välillä tarpeen mukaan.

Keskusta muun muassa vaatii, että maatalouden kannattavuutta on parannettava, ja kaikkien päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on toteutettava 18 maakunnan pohjalta, ja maakunnista tehtävä monialaisia. Helpointa yhteishengen nostattaminen ei liene ainakaan sote-valiokunnassa viime kaudella vastakkaisiin suuntiin vääntäneillä Krista Kiurulla (sd) ja Hannakaisa Heikkisellä (kesk), jotka istuvat Säätytalolla yhdessä sotea käsittelevässä ilmiöpöydässä.

Neuvotteluiden ensimmäinen todellinen tulikoe koittaa kuitenkin loppuviikosta, kun puhe kääntyy talouden raameihin. Keskusta vaatii, että julkisen talouden on oltava tasapainossa vuonna 2023, eikä yrittäjien ja yritysten verotusta saa kiristää.

Vaikka Sdp:n vaalilupaukset ja keskustan valtiontalouden reunaehdot tuntuvat ulkopuolisen silmin mahdottomilta yhdistää, uskotaan keskustassa, etteivät neuvottelut lopulta kaatuisi niihin.

Rinteen on nimittäin täytynyt luvata keskustalle jotain sen verran suurta ja houkuttelevaa, että se sai hurjaa vauhtia kohti oppositiota kaasutelleen puheenjohtaja Juha Sipilän lyömään vapun jälkeen jarrut pohjaan.

Sen vuoksi keskusta osaa odottaa ongelmia lähinnä vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa. Rkp vääntyy hallitusohjelmaan, mutta vasemmiston kanssa kitkaa voi syntyä talouden linjauksista ja vihreiden kanssa ympäristökysymyksistä, kuten puunkäytön lisäämisestä ja hakkuiden määrästä.

Jos Säätytalolla aletaan vielä lihaveroja ajamaan, niin koko kööri saanee keskustan mukaan pitää tunkkinsa.

Keskusta kuitenkin luottaa siihen, että Rinteen tehtävä on silloin laittaa rivit suoriksi. Ei varmaan tule helppoa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?