SAK:n ja Sdp:n veromallit lähes yksi yhteen – Antti Rinne: ”Meillä on ihan oma tahtotila verotukseen liittyen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

SAK:n ja Sdp:n veromallit lähes yksi yhteen – Antti Rinne: ”Meillä on ihan oma tahtotila verotukseen liittyen”

Rinne kertoi, ettei hän ole ”vielä ollenkaan tutustunut SAK:n kokonaisuuteen”.

15.5.2019 10:26

Palkansaajajärjestö SAK välitti tiistaina veroterveisensä Säätytalolla tulevan hallituksen ohjelmaa kasaaville neuvottelijoille.

SAK:n ja Sdp:n veromallit muistuttavat huomattavan paljon toisiaan, mutta Sdp:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne vakuuttaa, että Sdp:llä on verotuksen suhteen ”ihan oma tahtotila”.

– Se on veropohjan laajentaminen, sitä kautta haetaan pelivaraa. Nyt katsotaan, miten neuvotteluissa löydetään yhteinen sävel näiden asioiden kanssa, Rinne sanoi toimittajille Säätytalolla keskiviikkoaamuna.

SAK:n veromalli tuottaisi SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukorannan mukaan 960 miljoonaa euroa, ja se pitää sisällään muun muassa yrittäjävähennyksestä luopumisen (+130 miljoonaa), listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisen (+288 miljoonaa) sekä solidaarisuusveron säätämisen pysyväksi (+100 miljoonaa).

Lisäksi SAK ottaisi käyttöön varallisuusveron (+100 miljoonaa) ja palauttaisi vuoden 2016 perintö- ja lahjaveroasteikon (+58 miljoonaa). Harmaata taloutta SAK torjuisi ottamalla käyttöön tyyppihyväksytyt kassakoneet (+130 miljoonaa).

IS esitteli eduskuntavaalien alla Sdp:n veromallin, jonka puolue arvioi tuottavan vuosittain verotuloja noin 1,5 miljardia euroa. Ajatuksena on rahoittaa veromallilla puolueen esittämät menolisäykset.

Mallista käy ilmi, että Sdp heittäisi SAK:n tavoin yrittäjävähennyksen romukoppaan ja tilalle tulisi pienyritysten alv-alarajan nosto 30 000 euroon sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamisen liittyvä verovähennys.

Lisäksi Sdp kiristäisi listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta (+260 miljoonaa), loisi uuden veroluokan yli 90 000 euroa vuodessa tienaaville (+73 miljoonaa) ja verottaisi kireämmin suuria perintöjä (+59 miljoonaa).

Varallisuusveroa Sdp ei palauttaisi, mutta siirtäisi verotuksen painopistettä omistuksiin ja nostaisi alempaa pääomaverokantaa 30:stä 32:een ja ylempää verokantaa 34:stä 35:een prosenttiin (+145 miljoonaa).

SAK:n tavoin Sdp pyrkisi taistelemaan harmaata taloutta vastaan online-kassajärjestelmät käyttöön ottamalla: Sdp viittaa Verohallinnon arvioon siitä, että online-järjestelmien käyttöönotto voisi lisätä verotuloja 120–140 miljoonalla eurolla vuodessa.

Suurin yksittäinen verokakku – 400 miljoonaa euroa – Sdp:n mallissa tulisi viiden prosentin lähdeverosta. Tätä esitystä ei SAK:n paperista löydy.

Antti Rinne, eivätkö SAK:n ja Sdp:n veromallit ole kuin yksi yhteen?

– En ole tutustunut vielä ollenkaan SAK:n kokonaisuuteen.

SAK:n mallissa on yrittäjävähennyksen poisto ja monia muita kohtia, jotka ovat samoja kuin Sdp:n veromallissa.

– Niin kuin totesin, neuvottelemme yhteisestä vero-ohjelmasta, jotta hallitukselle löytyisi yhteinen kokonaisuus.

SAK:lla on Säätytalolla neuvottelijoita, muun muassa kestävä talous –ryhmässä (SAK:n ekonomisti Patrizio Lainá edustaa kestävän talouden ryhmässä vasemmistoliittoa).

– SAK:lla ei ole ymmärtääkseni yhtään neuvottelijaa tässä talossa.

Helsingin Sanomien mukaan SAK:n työntekijöistä neljä on mukana hallitusneuvotteluissa.

Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -työryhmässä istuvat SAK:n työ ja turva -osaston johtaja Saana Siekkinen sekä lakimies Anu Tuija-Lehto.

Siekkinen edustaa neuvotteluissa Sdp:tä ja Tuija-Lehto vasemmistoliittoa. Lainán ja Tuija-Lehdon lisäksi vasemmistoliittoa Säätytalolla edustaa SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä, joka on mukana Eurooppa-politiikkaa kirjoittavassa ryhmässä.

Rinne on kertonut aiemmin, että uusi hallitus tulee toteuttamaan lobbarirekisterin. Muita yksityiskohtia Rinne ei ole avannut.

– En ota yhteenkään yksittäiseen verokysymykseen enkä muuhunkaan kysymykseen kantaa, täällä neuvotellaan kokonaisuudesta, Rinne korosti keskiviikkona.

Rinteen mukaan hallitusneuvotteluissa pyritään löytämään ”kokonaisuus, jossa vahvistetaan yrittäjyyttä ja jossa synnytetään talouskasvua ja työllisyyttä kestävällä tavalla, jotta ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä talous saadaan rakennettua”.

Rinne lisäsi, että hallitusohjelmassa on oltava riittävästi ”sekä taloutta että yhteiskuntapolitiikkaa, että saadaan sitä muutosta tehtyä, minkä ihmiset ilmoittivat vaaleissa haluavansa”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?