Näin SAK perustelee miljardin euron veroehdotustaan – EK:n Häkämies: ”Suoranainen veronkiristysten tsunami”

EK tyrmistyi SAK:n ehdotuksista hallitusneuvotteluissa.

EK:n Jyri Häkämiehen mukaan SAK:n ehdotuksissa on lukuisia yrittämiseen ja omistamiseen liittyviä kiristyksiä, vaikka yritysten pitäisi työllistää.

15.5.2019 6:01

Säätytalolla käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa kuultiin tiistaina SAK:n kantoja. SAK esittää muun muassa, että veroja kerättäisiin lisää 288 miljoonaa euroa listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä.

SAK hankkisi lisäksi verotuloja 141 miljoonaa euroa sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaamisella ja 130 miljoonaa euroa yrittäjävähennyksestä luopumisella. Lisäksi järjestön listalla on esimerkiksi vuoden 2016 perintö- ja lahjaveroasteikon palauttaminen. Yhteensä verotuloja tulisi tällä lähes miljardin verran.

Esitys sai välittömästi osakseen tyrmistyneitä reaktioita yrittäjäpuolelta. Myös SAK:n pomo Jaakko Eloranta twiittasi järjestön ehdotuksista ja kertoi, että ”SAK iski hallitusneuvotteluissa kovat esitykset pöytään: yrittäjävähennys pois, kiristyksiä perintöveroon, kattava varallisuusvero.” Duunarien ”veroterveiset säätytalolle” vei Ilkka Kaukoranta.

Ilta-Sanomat kysyi illalla SAK:lta, mistä kannoissa on kyse.

– Hallitusneuvotteluissa on menossa nyt kuulemiskierros. SAK:n keskeinen viesti on se, että sikäli kun hallitusneuvotteluissa esitetään lisämenoja, olisi järkevää rahoittaa ne veronkorotuksilla, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoo Ilta-Sanomille.

Hän korostaa, ettei tässä taloustilanteessa pitäisi ottaa lisää velkaa eli lisätä alijäämää.

– Työn verotusta ei pitäisi kiristää, vaan ennemmin pitäisi laajentaa veropohjaa, hän sanoo.

Häkämies: ”Veronkiristysten tsunami”

Elinkeinoelämän järjestöt vetoavat yhdessä työllistämisen edellytysten puolesta.

– Julkaisimme Keskuskauppakamarin, Suomen Yrittäjien ja Perheyritysten liiton kanssa jo ennen SAK:n esitystä yhteisen kannanoton. Meillä oli pelko siitä, että julkisten menojen kattamiseksi ehdotetaan veronkorotuksia, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies kertoo Ilta-Sanomille.

Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on ollut avainrooli avoimen sektorin työpaikkojen syntymisessä viimeisten vuosien myönteisessä työllisyyskehityksessä Suomessa.

– Tämä SAK:n esitys on suoranainen veronkiristysten tsunami. Siinä on lukuisia yrittämiseen ja omistamiseen liittyviä kiristyksiä, vaikka yritysten pitäisi työllistää, hän sanoo.

Tilalle pitkäjänteistä veropolitiikkaa

Veronkiristysten sijaan tarvittaisiin elinkeinoelämänjärjestöjen mukaan pitkäjänteistä veropolitiikkaa, jotta investointeja ja työpaikkoja syntyisi.

Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen ja sen omistajan työllistämispäätös edellyttää uskoa siihen, että yrittämisen ympäristö ei poukkoile hallituskausien vaihtuessa. Investointeja ei tehdä neljäksi vuodeksi, vaan pidemmällä aikasihdillä.

Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan verotuksen kiristäminen esimerkiksi erillisellä osinkotulojen lähdeverolla heijastuisi kielteisesti yrityksiin vaikeuttamalla rahoituksen hankintaa ja investointien toteuttamista sekä nostamalla työeläkemaksuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?