IS esitti Le Penille kysymyksen perussuomalaisista – näin Ranskan oikeistopopulisti­johtaja vastasi: ”Olemme iloisia saadessamme toivottaa tervetulleeksi” - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS esitti Le Penille kysymyksen perussuomalaisista – näin Ranskan oikeistopopulisti­johtaja vastasi: ”Olemme iloisia saadessamme toivottaa tervetulleeksi”

Perussuomalaisten Olli Kotro ja Marine Le Pen Tallinnassa 14. toukokuuta.

Julkaistu: 14.5.2019 21:24

Oikeistopopulististen puolueiden yhteisrintamaa kasaava Ranskan kansallinen liittouma -puolueen johtaja Marine Le Pen vieraili tiistaina Tallinnassa. Suomesta kokoukseen osallistui perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro.

Ranskan oikeistopopulistisen kansallinen liittouma -puolueen johtaja Marine Le Pen vieraili tiistaina Tallinnassa.

Kyse oli Euroopan kansallismielisten puolueiden yhteenliittymän MENF:in järjestämästä kokoustilaisuudesta, jossa oli mukana isäntämaa Viron EKRE-puolueen, Italian Legan sekä Tanskan kansanpuolueen edustajien lisäksi myös perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro.

Le Pen on kiertänyt viime aikoina useissa Euroopan maissa kannustamassa aatetovereitaan eurovaalitaistoon. Tarkoituksena on muodostaa muiden samanmielisten puolueiden kanssa yhtenäinen ja vaikutusvaltainen ryhmä europarlamenttiin vaalien jälkeen.

Kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa kysymykset keskittyivät pitkälti Le Penin ja hänen puolueensa Venäjä-yhteyksiin, mitä kokouksen osanottajat kritisoivat voimakkaasti. Heidän mukaansa kyse ei ole niin merkittävästä asiasta, että siihen tulisi keskittyä EU-aiheisten kysymysten kustannuksella.

Tilaisuuden jälkeen Le Penillä oli jo kiire viemään kukkia Maarjamäessä sijaitsevalle kommunismin uhrien muistomerkille. IS sai kuitenkin tilaisuuden esittää hänelle pikaisesti kysymyksen siitä, minkälaisena yhteistyökumppanina hän näkee perussuomalaiset.

– Olemme erittäin iloisia saadessamme toivottaa tervetulleeksi suomalaiset ja myös tanskalaiset ystävämme, Le Pen kertoi IS:lle tulkin välityksellä ranskaksi.

Perussuomalaisten logoa ei toistaiseksi näy MENF:in materiaaleissa muiden liittymässä mukana olevien oikeistopopulistipuolueiden rinnalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö perussuomalaiset olisi mukana yhteistyössä tulevalla parlamenttikaudella.

– Perussuomalaiset on jo lupautunut mukaan Salvinin liittoumaan, ja toivomme, että voimme toteuttaa tulevaisuudessa politiikkaa tällä kokoonpanolla, Le Pen sanoi.

Kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa kysymykset keskittyivät pitkälti Le Penin ja hänen puolueensa Venäjä-yhteyksiin.

Kokoukseen osallistui perussuomalaisten Olli Kotro. Perussuomalaisten logoa ei toistaiseksi näy MENF:in materiaaleissa muiden liittymässä mukana olevien oikeistopopulistipuolueiden rinnalla.

”Salvinin liittoumalla” hän tarkoitti Italian sisäministerin ja Lega-puolueen johtajan Matteo Salvinin Euroopan kansallismielisistä puolueista kasaamaa liittoumaa. Perussuomalaisten Kotro vieraili huhtikuun alkupuolella Milanossa Salvinin kutsumana muiden eurooppalaisten oikeistopopulistipuolueiden edustajien ohella.

Toistaiseksi vaikuttaa olevan hieman epäselvää, voidaanko näiden kahden liittouman välille vetää yhtäläisyysmerkit, vaikka niissä mukana olevat puolueet ovatkin hyvin pitkälti samoja. Huhtikuun alussa Salvini kuitenkin poseerasi Le Penin kanssa Pariisissa Twitter-kuvassa, joka julisti: ”Olemme valmiit voittamaan eurovaalit yhdessä”.

Kansallismieliset puolueet ovat mittausten mukaan valtaamassa jopa kolmasosan 751-paikkaisesta EU-parlamentista.

Puolueilla on omia kansallisia tavoitteitaan. Salvini haluaisi maahanmuuttokysymyksessä EU:lta solidaarisuutta, mikä taas ei kiinnosta muiden maiden kansallismielisiä tippaakaan. Ruotsidemokraatit on torjunut yhteistyön, koska ei hyväksy Salvinin ja Le Penin avointa Venäjä-mielisyyttä ja vaatimusta pakotteiden purkamisesta. Puolan Laki ja Oikeus -puolue jättäytynee pois samasta syystä. Viron EKRE suhtautuu Le Peniin varauksella Venäjä-kannan sekä myös tämän homoliittomyönteisyyden vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?