Rinne arvostelee kokoomusta huonosta johtamisesta – suora vastaus Orpolle: ”Kyllä me huolehdimme siitä”

rac

Julkaistu:

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi tänään pelkäävänsä keskustan lähtevän velkaantumisen tielle, jos se on kakkospuolueena Sdp:n johtamassa hallituksessa.
Hallitustunnustelija, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvostelee kokoomusta huonosta johtamisesta ja vakuuttaa kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle (kok), ettei tämän tarvitse olla huolissaan Säätytalolla valmisteilla olevan hallitusohjelman talouslinjauksista.

– Voin vakuuttaa Petterille, että nyt ei tarvitse olla huolissaan. Kyllä me huolehdimme siitä, että finanssipolitiikka pysyy järkevissä puitteissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, väistyvä valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi tänään pelkäävänsä keskustan lähtevän velkaantumisen tielle, jos se on kakkospuolueena Sdp:n johtamassa hallituksessa.

– Lisääntynyt velkaantuminen yritetään kääriä kauniiseen lahjapakettiin puhumalla tulevaisuusinvestoinneista, kun tosiasiallisesti lisätään pysyviä menoja, Orpo kommentoi kokoomuksen ryhmäkokouksen jälkeen eduskunnassa.

– Jos vaalilupauksista ei isosti tingitä, niin se väkisinkin johtaa perusuraa korkeampaan velkaantumiseen 2023, Orpo lisäsi.

Oppositiojohtajan rooliin valmistautuva Orpo uskoo, että myös kokonaisveroaste tulee nousemaan, vaikka keskusta pitäisi ”yritysverotuksen osalta linjastaan kiinni”.
Sdp:n ja kokoomuksen väliset hallitustunnustelut karahtivat Orpon mukaan erilaiseen talouslinjaan.

Myös Rinne on aiemmin todennut, että Sdp:n ja kokoomuksen hallitustunnustelut tyssäsivät vero-, työllisyys- ja talouspolitiikkaa koskeviin erimielisyyksiin.

Rinne totesi tänään, että hänen mukaansa yksi syy oli myös puolueen sisältä kantautuneet keskenään ristiriitaiset linjaukset.

– Kun kokoomus jäi ulkopuolelle näistä neuvotteluista, niin yksi keskeinen syy siihen oli, että Petteri Orpolta ja hänen puolueensa muilta talouspolitiikan asiantuntijoilta tuli kahta erilaista linjaa, joista ei päässyt selvyyteen, mikä on kokoomuksen linja, Rinne sanoi.

– Se on vähän heikkoa johtamista.

Rinne totesi tänään iltapäivällä Säätytalolla, että kompromisseja on tehtävä, jotta kaikki hallitusneuvotteluissa mukana olevat puolueet, Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp voivat olla lopputulokseen tyytyväisiä.

Hänen mukaansa hallitusneuvottelujen kahdeksassa ilmiöpöydässä ja kymmenessä alaryhmässä on nyt saatu aikaiseksi yhteiset tilannekuvat.

– Pikku hiljaa mennään tavoitteisiin ja keinoihin. Kyllä tämä etenee, hän totesi.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi tämänpäiväisessä ennusteessaan työllisyyden kohenevan vielä tänä vuonna, minkä jälkeen kasvu hidastuu huomattavasti.

Työllisyys puhutti myös tänään Säätytalolla. sillä kaikkien neuvotteluissa mukana olevien puolueiden tavoitteena on työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin.

Rinne ei kuitenkaan maininnut yhtään konkreettista keinoa työllisyyden parantamiseksi.

– Työllisyyskuva on ollut suurin piirtein valtiovarainministeriön virka-arvioissa näköpiirissä. Olemme varautuneet jo siihen, meillä on olemassa työllisyyteen vaikuttavia elementtejä pöydissä aika paljonkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt