Kommentti: Älä nyt Antti sössi taloutta – hallitusneuvottelujen kauhun tasapaino - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Älä nyt Antti sössi taloutta – hallitusneuvottelujen kauhun tasapaino

Rinne maanitteli keskustan hallitukseen, keskusta ei voi tinkiä kynnyskysymyksistään, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

14.5.2019 17:09

Hallitusneuvottelujen ensimmäinen kohtalonpäivä Säätytalolla on torstaina, kun hallitusneuvottelijat saavat vihdoin talouslukunsa kuntoon.

Niin Sdp:llä, keskustalla, vihreillä, vasemmistoliitolla kuin Rkp:llä on omat kipukohtansa, mutta avainpelaajien paikalla istuvat hallituksen muodostajan Antti Rinteen Sdp ja väistyvän pääministerin Juha Sipilän keskusta.

Rinne ei olisi saanut Säätytalolle lähtevää porukkaa kasaansa, ellei Sdp olisi saanut maaniteltua rökäletappion kärsinyttä keskustaa mukaan hallitusneuvotteluihin.

Hallitusneuvotteluissa on keskustan luoma kauhun tasapaino.

Keskustan neuvottelumandaatti on kapeahko. Keskustan puoluehallitus asetti ehdoksi kymmenen kynnyskysymystä.

Jos hallitusohjelmasta ei löydy vastauksia keskustan kynnyskysymyksiin, keskusta sulkee ovensa hallitukseen, Rinteen ensimmäinen yritys ajautuu karille ja hallitusneuvotteluissa palataan lähtöruutuun.

Kaikki puolueet tietävät keskustan ohuen liikkumavaran kynnyskysymyksissään.

Mitä ilmeisemmin Rinne on jo hallitustunnustelujen aikana luvannut välipuheissaan keskustalle, että sen kynnyskysymykset ovat ratkaistavissa. Osa keskustan kynnyskysymyksistä on voitu sopia jo ennen Säätytalolle marssimista.

Miksi muuten keskusta Säätytalon neuvotteluihin olisi suostunut?

– Älä nyt Antti sössi taloutta, pääministeri Sipilä sanoi muutamaan kertaan eri vaalitenteissä oppositiojohtaja Rinteelle.

Keskustan ensimmäisenä kynnyskysymyksenä on se, että julkinen talous on oltava tasapainossa vuonna 2023.

Jos Rinne keskustan hallitukseen haluaa ja keskusta alkaa hoitaa valtiovarainministerin salkkua, hallitusohjelmassa ei ole tilaa löysille vaalilupauksille ja velanotolle.

Toinen vaikeampi keskustan kynnyskysymys on yritysverotus.

Keskusta ei halua kiristää yritysten verotusta. Sdp halusi vaaliohjelmassaan muun muassa poistaa yrittäjävähennyksen ja kiristää listamaattomien yritysten osinkoverotusta.

Jos Rinne keskustan hallituksensa kasaan haluaa, yritysten verotusta ei kiristetä ja Sdp saa taipua omissa tavoitteissaan.

Sdp:n vaihtoehto uudeksi kumppaniksi hallitukseen keskustan tilalle kun sattuu olemaan kokoomus.

Keskusta on Sdp:lle paljon helpompi ja mieluisampi kumppani kuin kokoomus, myös verotuksessa.

Keskustan kahdeksan muuta kynnyskysymystä ovat perinteisempiä kompromisseja.

Keskustan kynnyskysymykset vanhustenhoidosta, koulutuksesta tai eläkkeistä ovat melko yhteneväisiä muiden puolueiden näkemysten kanssa.

Sen sijaan perhevapaauudistuksessa ja metsienhoidossa keskusta joutuu puolustamaan perinteistä reviiriään.

Ilman keskustaa perhevapaauudistus olisi hallitukselle läpihuutojuttu, keskustan tehtävänä on pitää huolta kotihoidontuesta.

Vihreiden kanssa keskusta saa vääntää puunkäytön lisäämisestä ja hakkuiden määrästä.

Niin, ja ne pakolliset kynnyskysymykset maataloudesta ja aluepolitiikasta. Yhtä hyvin kuin Rkp saanee Vaasan sairaalan päivystyksen ja pieniä parannuksia saariston lauttaliikenteeseen, keskustalle annettaneen omat yksinoikeutensa hallitusohjelmaan.

Ikuinen murheenkryyni, sote, mennee myös pitkälti keskustan nuottien mukaan. Keskustan kynnyskysymys on maakuntamalli, ja tämän mallin puolesta kaikki muut puolueet kokoomusta lukuun ottamatta liputtivat jo vaalikampanjoissaan.

Keskusta vaatii maakunnista myös monialaisia. Suuri Einstein ei tarvitse olla, että tulevalla vaalikaudella hoidetaan ensin sote ja maakuntauudistuksen aika on myöhemmin.

Helppoa ei ole missään vaiheessa, millään puolueella Säätytalon neuvotteluissa.

Säätytalolla jaetaan valta ja rahat seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Keskusta on ainakin paaluttanut omat tavoitteensa hyvin selvästi ja kerrankin julkisesti.

Jos Rinteen vihertävä kansanrintamahallitus aiotaan saada kasaan, keskustan kynnyskysymykset on löydyttävä hallitusohjelmasta.

Vaihtoehtona on paluu lähtöruutuun ja uuden hallituspohjan valinta Säätytalolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?