Orpo pelkää keskustan lähtevän Rinteen hallituksessa velkaantumisen tielle: ”Yritetään kääriä kauniiseen lahjapakettiin”

Julkaistu:

Sipilä vakuuttaa keskustan pitävän hallitusneuvotteluissa kiinni siitä, että julkinen talous on tasapainossa 2023.
Kokoomuksen puheenjohtaja, väistyvä valtiovarainministeri Petteri Orpo pelkää keskustan lähtevän velkaantumisen tielle, jos se on kakkospuolueena Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen johtamassa hallituksessa.

– Lisääntynyt velkaantuminen yritetään kääriä kauniiseen lahjapakettiin puhumalla tulevaisuusinvestoinneista, kun tosiasiallisesti lisätään pysyviä menoja, Orpo kommentoi kokoomuksen ryhmäkokouksen jälkeen eduskunnassa.

– Jos vaalilupauksista ei isosti tingitä, niin se väkisinkin johtaa perusuraa korkeampaan velkaantumiseen 2023, Orpo lisäsi.

Oppositiojohtajan rooliin valmistautuva Orpo uskoo, että myös kokonaisveroaste tulee nousemaan, vaikka keskusta pitäisi ”yritysverotuksen osalta linjastaan kiinni”.

Sdp:n ja kokoomuksen väliset hallitustunnustelut karahtivat Orpon mukaan erilaiseen talouslinjaan.

– Rinne koko ajan hoki, että lupaatko, että lupauksien toteuttaminen hoidetaan velkarahalla joka tapauksessa, vaikka talous ei kasvaisi hyvin. Sanoin, että en lupaa, Orpo kuvasi asetelmaa Helsingin Sanomille.

Orpon mukaan Rinteellä on edessä sama talousvääntö keskustan kanssa.

– Keskustan kynnyskysymyksissä on perusraamina, että julkinen talous on tasapainossa 2023 eikä yrittämisen verotus saa kiristyä, kyllä ne aika tiukkoja raameja luovat.

Keskustan kirjaus julkisesta taloudesta tarkoittaa Orpon mukaan käytännössä sitä, että julkinen talous on tasapainossa, ”mutta sen sisällä budjettitalous voi olla alijäämäinen”.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, miten kommentoit Petteri Orpon puheita siitä, että keskusta on lähtemässä velkaantumisen tielle?

– Varmaan pelkoja on kaikilla, mutta meillä on selvä kynnyskysymys siellä: julkinen talous tasapainossa 2023, työllisyysaste 75, Sipilä kommentoi keskustan ryhmäkokouksen jälkeen.

Eli julkisen talouden tasapainoa koskeva kirjaus on selkeä kynnyskysymys hallitukseen menemiselle?

– Totta kai, totta kai.

Salliiko kirjaus velkaantumisen?

– Kyllä te tiedätte, mitä tarkoittaa julkinen talous.


Keskustalaiset pitivät tiistaina yllä tiukkaa tiedotuslinjaa, eivätkä halunneet kommentoida hallitusneuvotteluiden etenemistä.

– Sipilä kommentoi, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sivuutti kommenttipyynnöt.

Orpo uskoo, että keskusta löytää paikkansa Rinteen hallituksessa, johon ovat tyrkyllä Sdp:n ja keskustan lisäksi vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

– Jos mennään Säätytalolle, niin sieltä tullaan salkut kourassa ulos, mutta samaan hengenvetoon tiedostan sen, että niillä puolueilla on valtavia näkemyseroja keskenään – on kyse sitten talous-, vero- tai ilmastopolitiikasta, suomalaisen ruoantuotannon edellytyksistä tai metsäpolitiikasta.

Sipilän toimitusministeristön oikeusministeri, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen katsoo, että tilanne on vielä auki.

– Keskusta on viestittänyt, että ei tässä ole hallitus syntynyt, he käyvät neuvotteluja ja puolueen kenttäelimet ovat antaneet mandaatin käydä keskusteluja siitä, täyttyvätkö kaikki kynnyskysymykset.


Häkkänen uskoo, että keskustan kynnyskysymykset julkisen talouden tasapainosta ja yrittäjien ja yritysten verotuksesta tulevat olemaan neuvottelujen kipupisteitä.

Häkkäsen mukaan myös metsähakkuista, sote-uudistuksesta ja sosiaaliturvauudistuksesta eli sotu-uudistuksesta riittää väännettävää.

– Sotu-uudistuksessa ovat vastakkain perustulo ja vastikkeellinen sosiaaliturva. Entä suostuvatko Sdp, vihreät ja Rkp keskustan kynnyskysymykseen, missä on 18 maakuntaa monialaisena eli useita tehtäviä, ei vain sote?

– Voi olla, että hallitusneuvottelijat yrittävät rakentaa täysin yleispiirteisen hallitusohjelman, se on ainoa keino paeta näitä tosiasioita. Yksityiskohtaiset menolisäykset sieltä varmaan löytyvät, vappusatanen ja kaikki muut.

Häkkäsen mukaan kokoomus on yhä valmis ”yhteistyöhön, mutta nyt yritetään tällä porukalla”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt