”Ei rahhoo ole sen enempää” – Tunnelma Säätytalolla voi pian kiristyä, kun puolueet alkavat puhua talouden raameista

Julkaistu:

Loppuviikosta tunnelma saattaa kiristyä, kun puolueet alkavat keskustella talouden raameista.
Keskustan Peräpohjolan piirin kevätkokouksesta lähti sunnuntaina harvinaisen selväsanainen viesti Säätytalolle.

Keskustan kirjaamista kymmenestä kynnyskysymyksestä ja tavoitteista ei saa antaa piiruakaan periksi.

Paljon työtä Säätytalolla on kuitenkin tehtävä, jotta Sdp:n ja keskustan talousnäkemykset saataisiin sovitettua yhteen.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen myönsi Facebookissa, että myös osa historiallisesta vaalitappiosta toipuvasta keskusta kentästä on hallitusneuvotteluja kohtaan skeptinen.

– On tyytyväisiä ja on heitä, joiden mielestä riski on suuri. Kumpikin kanta on yhtä oikeassa, Pirkkalainen kirjoitti.

Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd) mukaan puolueilla on kuitenkin jo yhteinen suunta siitä, miten talouden suhteen mennään eteenpäin.

Hänen mukaansa keskustelu varsinaisista talouden raameista käydään vasta tämän viikon lopulla, koska tällä hetkellä se vain rajoittaisi ”luovuutta ja ajattelua”.

 

Mutta ei rahhoo ole sen enempää kuin on.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lienee maanantaina enteillyt, että neuvottelijoiden luovuus todella joutuu vielä koetukselle.

Hän myönsi, että sekin aika tulee vastaan, kun talouden raamit joudutaan sovittamaan toiveisiin ja tarpeisiin.

– Mutta ei rahhoo ole sen enempää kuin on, hän sanoi.

Itse neuvotteluissa päätetään käytännössä siitä, tuleeko Suomi tulevalla vaalikaudella nostamaan veroja, leikkaamaan vai ottamaan velkaa.

Yhteinen näkemys Sdp:n ja keskustan välillä vallitsee ainakin siitä, että pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta ei kiristetä.

Sitäkin enemmän eroja on esimerkiksi suhtautumisessa velkaantumiseen.

Sdp:n vaaliohjelman hintalappu on Rinteen arvion mukaan noin 1–3 miljardia, ja puolue on ollut valmis ottamaan lisävelkaa ”tulevaisuusinvestointiensa”rahoittamiseksi.

Keskustan ensimmäisen kynnyskysymyksen mukaan hallituksen taas tulisi jatkaa hyvää talous- ja työllisyyskehitystä ja sitoutua muun muassa siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023.

Sdp on myös puhunut yrittäjävähennyksen poistosta, kun taas keskustan yksi kynnyskysymys oli se, ettei yrittäjien ja yritysten verotusta kiristetä.

Sdp kuitenkin näki, että sillä on paremmat edellytykset lunastaa vaalilupauksensa keskustan kuin vaikkapa kokoomuksen kanssa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi viikonloppuna Helsingin Sanomissa, että keskustan reunaehdot valtiontaloudessa ovat kuitenkin yhtä tiukat kuin kokoomuksen.

Sdp ei sen sijaan pystynyt hänen mukaansa lupaamaan minkäänlaista takuuta siitä, että valtiontalous saadaan tasapainoon.

 

Paljon työtä Säätytalolla on kuitenkin tehtävä, jotta Sdp:n ja keskustan talousnäkemykset saataisiin sovitettua yhteen.

Myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti Ylen Ykkösaamussa julkisen talouden tilasta.

– Ei tässä kyllä mitään säästetty olla kymmeneen vuoteen, päinvastoin, Niinistö totesi Ylellä.

Vaikka talouskysymyksistä pääsäisiinkin sopuun, ei kipukohtia ja kynnyskysymyksiä Säätytalolta tulevina viikkoina puutu.

Keskusta on Sdp:n ja muiden hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden kanssa eri linjoilla myös perhevapaauudistuksesta.

Keskusta pitää kiinni kannastaan, jonka mukaan nykyisenlaista kotihoidontukea ei romuteta.

Sote-uudistus taas tulee keskustan mukaan toteuttaa 18 monialaisen maakunnan pohjalta. Rinne on sen sijaan todennut, että nyt uudistetaan ensisijaisesti vain sote-palvelut.

Maakuntien kohdalla keskustalle saattaisi kuitenkin riittää pelkkä osittainen monialaisuus.

Sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen osalta vihreät ja vasemmisto ovat ajaneet vastikkeetonta perustuloa, kun taas keskusta, Sdp ja rkp ovat kallistuneet ainakin sosiaaliturvan osittaisen vastikkeellisuuden kannalle.

Keskusta nostaa kynnyskysymyksikseen myös sen, että hallitus sitoutuu puunkäytön maltilliseen lisäämiseen. Tästä tultaneen vääntämään etenkin vihreiden kanssa, jonka mukaan hakkuita tulisi vähentää.

 

Keskustan mukanaolo on kiikun kaakun, mutta sisällöthän ratkaisevat.

Puolueet voivat hyvinkin löytää yhteisen sävelen kaikissa edellä mainituissa kysymyksissä.

Vielä ei kuitenkaan ole sanottu, että Säätytalolta marssitaan ulos valmis hallitusohjelma kourassa.

Maataloustuottajain keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila muistutti Lännen median haastattelussa, että keskustan kynnys hypätä ulos Säätytalolta on edelleen matalalla.

– Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen sanoi aiemmin, että keskustan hallitusovi on viitisen senttiä raollaan. Säätytalon ovi on ainakin sen verran auki, että sieltä voidaan tulla pois. Keskustan mukanaolo on kiikun kaakun, mutta sisällöthän ratkaisevat, Marttila sanoi.