Kommentti: Halla-aho hengittää jo Orpon niskaan – opposition sisällissota uhkaa

Julkaistu:

Kun kokoomus ja perussuomalaiset joutuvat oppositioon, niistä tulee toistensa pahimmat kilpailijat, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Kokoomuksessa odotetaan Rinteen hallituksen valmistumista vesi kielellä. Voiko helpompaa vastusta ollakaan?

Demarien pitäisi saada sovittua keskustan kanssa tavoitteista, jotka ovat vastoin sitä, mitä väistyvän keskustajohtaja Juha Sipilän hallitus juuri teki. Vihreiden ja vasemmistoliiton huikean kunnianhimoiset ilmastotavoitteet pitäisi sopia myös maa- ja metsätalouden ikimuistoisiin käytäntöihin jymähtäneen keskustan kanssa. Rampa keskusta peittää heikkouttaan uholla, joka johtaa riitoihin. Ja kyllä ne verotkin varmasti nousevat. Mikä aarreaitta kokoomuksen propagandisteille! Kyllä hyväkäytöksisestä Petteri Orpostakin näillä evällä oppositiojohtaja saadaan.

Mutta ei sitten kuitenkaan. Pimeässä kokoomuksen oikealla puolella vaanii uusi muotoaan hakeva peto, perussuomalaiset.

Viikonloppuna Jussi Halla-aho varoitti ”ennennäkemättömän punaisesta”, yrittäjä- ja teollisuusvihamielisestä hallituksesta. Vielä vaalien alla perussuomalaiset liputti yleissitovuuden puolesta, mikä on Suomessa turvasana ay-liikkeen asemalle.

Halla-aho voi nähdä, että irralliset demariäänestäjät kerättiin perussuomalaisten taa jo Timo Soinin aikana. Parissa vaalissa perussuomalaisia äänestäneinä heistä on tullut suhteellisen uskollisia puolueelle. Nyt eduskuntavaalissa perussuomalaiset kahmi keskustalaisia äänestäjiä, jotka olivat pettyneet puolueeseensa. Seuraavaksi on kokoomuksen vuoro ja sen vuoksi perussuomalaiset siirtyvät selvästi oikealle talous- ja sosiaalipolitiikassakin.

Perussuomalaiset on lähellä saavuttaa pysyvän aseman suurimpana oppositiovoimana, jos kansanrintama toteutuu.

Ensimmäinen erä: eurovaalit

Ensimmäinen erä otetaan eurovaaleissa. Kokoomuksen kannatus on niissä yleensä erinomainen, koska puolueen koulutetut kannattajat tietävät, että niissäkin äänestäminen edistää heidän kannattamiaan asioita. Perussuomalaisten voi olla vaikeampi saada väkensä liikkeelle.

Perussuomalaiset on kuitenkin vauhdilla menossa mukaan EU:n oikeistopopulistien kaavailuihin yhteistyöstä europarlamentissa niiden jälkeen. Puolueessa voidaan laskea, että esimerkiksi Italian Matteo Salvinin ja Ranskan Marine Le Penin kanssa veljeily ja siskoilu tuo heidät otsikoihin. Se toimii hyvänä herätteenä äänestäjille.

Perussuomalaisten edustaja tapaa Le Penin jo tiistaina Tallinnassa. Launtaina puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari matkustaa Milanoon Salvinin isännöimään tapahtumaan, johon mahdollisesti osallistuu myös Le Pen. Tämä synnyttää Suomessa arvostelua, mutta tähän mennessä sellainen on toiminut lähinnä perussuomalaisten eduksi.

Kokoomuksen kannalta populistioikeiston liittouma on kansainvälisestikin ongelmallinen, koska se voi horjuttaa EPP-ryhmän asemaa europarlamentin suurimpana. Kokoomus kuuluu siihen.

Salvini ja Le Pen ovat hyvissä väleissä Vladimir Putinin Venäjän kanssa. Suomessa oikeisto on perinteisesti Venäjän vastaista. Kokoomukselle tämä tarjoaisi nyt hyvän tilaisuuden iskeä perussuomalaisia vastaan. Näiden kanssa pitäisi kuitenkin tehdä yhteistyötä, jos Rinne saa kansanrintamansa kasaan. Jos kokoomus nyt leimaisi perussuomalaiset Venäjän hännystelijöiksi, sen voisi unohtaa.

Oikealla puolella

Kokoomuksen kannalta tilanne on ainutlaatuinen. Puolueella oli viimeksi todellinen haastaja oikealla ennen toista maailmansotaa. IKL:n kannatus jäi parhaimmillaankin puoleen perussuomalaisten nykyisistä luvuista. Sinänsä puolueita ei ole syytä vertailla keskenään pelkästään ajallisen etäisyydenkin vuoksi. Asiat olivat tuolloin toisia.

Tällaiseen haasteeseen kukaan elossa oleva kokoomuspoliitikko ei ole joutunut vastaamaan. Viime vuosikymmenet puolue on ollut vapaa liikkumaan poliittiseen keskustaan, koska tyytymättömillä oikeistolaisilla ei ole ollut paikkaa minne mennä. Tämä taktiikka on toiminut vuosikymmeniä.

Nyt kokoomuksen oikeistolaisimmilla äänestäjillä on aukeamassa vaihtoehto. Heiltä löytyy ymmärrystä perussuomalaisten maahanmuutto- ja ilmastopolitiikalle, jos puolue liikkuu vielä taloudessa ja työmarkkinoissa heitä miellyttävään suuntaan.

Kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit voisivat sinänsä harjoittaa yhdessä hyvinkin tehokasta oppositiopolitiikkaa. Mutta mitä oikeammalle mennään, sitä enemmän kokoomuksen liberaalia siipeä hirvittää. Jotkut voisivat jopa liukua kansanrintamapuolueiden taa, jos vaikkapa kokoomuksen ilmastonmuutosta koskevat kannat kovenevat.

Kun kokoomus on jäämässä hallituksesta ulos, tilanne onkin sille vaarallinen eikä herkullinen.

Rinteen kansanrintaman taival voi hyvin päätyä täyteen katastrofiin. Silloin luonnollisena tulemana voisi olla porvarihallitus perussuomalaisten johdolla. Siinä vanhan liiton kokoomuksen konservatiiveillakin voisi olla nieleskelemistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt