Vihreiden ainoa pj-ehdokas Maria Ohisalo haluaa, että köyhyydestä puhutaan suoraan – uskoo myös, että Kemin sellutehtaasta päästään yhteisymmärrykseen

Maria Ohisalo haluaisi edistää puheenjohtajana köyhyyskysymystä. Vihreiden linja ei kuitenkaan juuri muuttuisi.

Maria Ohisalolle tärkeitä asioita politiikassa ovat muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta ja eriarvoisuuden vähentäminen.

12.5.2019 14:25

Kansanedustaja Maria Ohisalo on ainoa ehdokas vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi. Ohisalo kertoo Ilta-Sanomille, että oli hieman yllättynyt, kun vastaehdokkaita ei ilmaantunut.

– Olin valmis avoimeen kisaan ja kehotin muitakin lähtemään ehdolle. Odotin tietysti loppuun saakka, että ihmisiä tulee, mutta tällä kertaa nyt näin.

Ohisalo arvioi, että vastaehdokkaiden uupuminen saattoi olla seurausta kaksi vuotta sitten käydystä puheenjohtajakisasta, johon osallistui jopa kuusi ehdokasta. Ohisalon mukaan kilpailu oli tuolloin tiukka, kenttää kierrettiin laajasti ja paneelikeskusteluja oli vähän väliä.

Tuolloisilla ehdokkailla oli melko yhteneväinen näkemys puolueen linjasta.

– Ehkä painotuseroja oli ehdokkaiden välillä. Monella on ollut aikaa pohtia, haluaako lähteä ehdokkaaksi.

Ainoaksi puheenjohtajakandidaatiksi jäänyt Maria Ohisalo toimi jo syksyllä Touko Aallon sijaisena Aallon ollessa sairaslomalla.

Hän ei kuitenkaan usko tämän vaikuttaneen siihen, ettei kukaan lähtenyt vastaehdokkaaksi.

– Olen ollut pidempään puolueessa, jo kymmenen vuotta. Tuosta ajasta olen toiminut pari vuotta vihreiden nuorten puheenjohtajana ja neljä vuotta varapuheenjohtajana. Minut tunnetaan kentällä hyvin, joten en koe, että minun olisi tarvinnut mitenkään aktiivisesti vakuuttaa kenttää.

Pekka Haavisto väistyy vihreiden puheenjohtajan paikalta kesällä.

Käytännössä vihreiden äänikuningatar Ohisalosta tulee puolueen seuraava puheenjohtaja Pekka Haaviston väistyttyä. Teoriassa puheenjohtajakisaan voi kuitenkin ilmoittautua musta hevonen vielä ilmoittautumisen määräajan jälkeen.

Tästä syystä Ohisalo ei julistaudu vielä nyt vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Jos Ohisalosta tulee seuraava vihreiden puheenjohtaja, mikä vihreiden politiikassa tulee muuttumaan?

– Puolueen linja on se, mikä on yhdessä päätetty puoluekokouksessa. Poliittinen ohjelma linjaa kaiken meidän politiikan. Eli linjassa ei sinänsä ole mitään eroa.

Sen sijaan painotukset voivat hieman muuttua. Ohisalo on profiloitunut köyhyystutkijana ja tämän hän uskoo näkyvän painotuksissaan. Tärkeitä asioita ovat hänelle ovat muun muassa riittävä perusturva ja asumisen kestävä hinta.

– Ei minun ja Pekan välillä paljoa eroa ole. Hän on vahva ulkopolitiikan osaaja ja tuonut varmaan sitä hieman enemmän esille. Minun ansioni ovat köyhyyden ja eriarvoisuuden tutkimuskentältä, eli varmasti nostan esille sitä, että eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen torjunta yhdessä ovat politiikan keskeisintä sisältöä.

Ohisalon mukaan köyhyyden torjuntaa täytyy uskaltaa tehdä. Hän myös toivoisi, että puhuttaisiin suoraan köyhyydestä eikä aina vain ”hähmäisestä” eriarvoisuudesta.

Lisäksi häntä vaivaa se, että usein keskustelussa ilmastonmuutoksen torjunnan väitetään kurjistavan ihmisiä.

– Ilmastonmuutoksen torjunta ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaalinta onnistuu samanaikaisesti.

Hallitusneuvotteluihin Ohisalon ehdokkuus ei tule vaikuttamaan millään tavalla: Ohisalon asema pysyy samana kuin aiemmin ja Haavisto hoitaa hallitusneuvottelujen vetämistä.

Ohisalon mukaan seuraavat viikot määrittävät, millaista politiikkaa seuraavien vuosien aikana tehdään. Hän ei haluaisi miettiä, mitkä ovat poliittisesti haastavimpia kysymyksiä tulevalla hallituskaudella.

Pikemminkin puheenjohtajakandidaatti haluaisi keskittyä asioihin, mitkä yhdistävät puolueita.

– Politiikassa täytyy löytää kumppanuuksia, jotta asiat etenevät. En esimerkiksi usko, että perustulon korotusta vastustettaisiin perussuomalaisissa, vaikka hallitus sellaista edistäisikin. Ovathan perussuomalaisetkin puhuneet siitä, että köyhyyttä pitää vähentää.

Kemin sellutehdas on yksi hallitusneuvotteluissa esille nousseista asioista. Maria Ohisalo uskoo, että vihreitä ja keskustaa jakavasta tehtaasta päästään yhteisymmärrykseen.

Samoin Ohisalo arvelee, että Kemin sellutehtaan tapauksessa voidaan päästää yhteisymmärrykseen.

– Yhteinen sävel voidaan löytää, kun pidetään kaikki näkökulmat pöydällä yhtä aikaa, Ohisalo sanoo ja viittaa työllisyystavoitteen ja päästövähennysten, luonnon moninaisuuden sekä hiilinielujen suojelun yhteensovittamiseen.

Ohisalon mukaan työllisyyspolitiikkaa ei voida tehdä ilman ilmastopolitiikkaa – eikä myöskään voida ajatella, että ilmastokysymykset olisivat irrallaan työllisyyskysymyksistä.

Vihreiden seuraava puheenjohtaja valitaan kesäkuun puolivälissä Porissa järjestettävässä puoluekokouksessa. Puolue ei järjestä jäsenäänestystä puheenjohtajasta, koska haastajia Ohisalolle ei löytynyt.

Puheenjohtaja valitaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Sama puheenjohtaja voidaan valita puolueen johtoon korkeintaan kolme kertaa peräkkäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?