Orpo vaati lobbareita pois Säätytalolta – Sdp:n puoluesihteeri vastaa: ”Ei ole käynyt mielessäkään” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpo vaati lobbareita pois Säätytalolta – Sdp:n puoluesihteeri vastaa: ”Ei ole käynyt mielessäkään”

Antton Rönnholm uskoo kokoomuksen kommenttien kumpuavan harmituksesta. Hänen mukaansa hallitusneuvotteluissa ei ole tilaa ulkopuoliselle vaikuttamiselle.

Kokoomuksen Petteri Orpo (vas.) haluaa lobbarit pois Säätytalon käytäviltä. Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm pitää lobbarikohua outona.

11.5.2019 18:35

Antti Rinteen (sd) johtamia hallitusneuvotteluja varjostava lobbarikohu ei ota laantuakseen.

Kohu sai alkunsa siitä, kun osa neuvotteluihin osallistuvista puolueista valitsi neuvotteluryhmiinsä muun muassa työmarkkinajärjestöjen ja viestintätoimistojen työntekijöitä.

Kritiikki on kohdistunut varsinkin vihreiden asiantuntijajäsenenä toimineeseen Elina Moisioon, Sdp:n Matias Mäkyseen ja Rkp:n Marcus Rantalaan. Mainituista Miltton Networksin osakas ja työntekijä Moisio jättäytyi pois neuvotteluryhmästä.

Sen sijaan viestintätoimisto Rud Pedersenillä työskentelevät Mäkynen ja Rantala ovat edelleen mukana neuvotteluissa. Niin Miltton Oy kuin Rud Pedersenkin lobbaavat hävittäjiä Suomeen: ensimmäinen edustaa ruotsalaista Saabia, toinen ranskalaista Dassault’a.

Viimeisimmän käänteen kohu sai kun kokoomuksen puheenjohtaja ja toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo piti ongelmallisena sitä, että neuvottelemassa on edunvalvontatahoja, jotka ovat rahoittaneet ehdokkaiden kampanjointia.

– Minusta lobbarit – SAK mukaan lukien – pitää saada pois Säätytalolta, Orpo kommentoi.

Lue lisää: Petteri Orpo murjoi hallitusneuvotteluja: ”Lobbarit ja SAK pois Säätytalolta”

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm pitää kohua omituisena, eikä hän ymmärrä, miksi ketään tarvitsisi poistaa Säätytalolta.

Hänen mukaansa Orpon kommentit viittaavat eniten siihen, että kokoomusta harmittaa Säätytalon neuvottelujen ulkopuolelle jääminen. Rönnholm painottaa, että hallitusneuvottelijoina on kustakin puolueesta vain puolueiden edustajia.

Lisäksi hän kertoo, että esimerkiksi Sdp on jo aiemmin päättänyt hallitusohjelman tavoitteet, joita jokaisessa ryhmässä edistetään.

– Ne ovat puolueiden valitsemia neuvottelijoita. Ulkopuolisia asiantuntijoita käytetään silloin, kun puolueet päättävät niitä itse kutsua.

Minkäänlaista ulkopuolista vaikutusta ei teidän näkemyksenne mukaan kuitenkaan ole?

– Niin kuin sanoin, meillä on hallitusneuvottelijaryhmä, joka koostuu suurimmaksi osaksi kansanedustajista, minusta ja sitten siellä on nämä asiantuntijat, jotka on päätetty yhdessä meidän elimissämme. Koko se ohjelma, mitä siellä neuvotellaan perustuu tietysti vaaliohjelmaamme ja niihin kysymyksiin, joihin olemme julkisesti eduskunnan sivuilla vastanneet. Ei siellä ole tilaa minkäänlaiselle vaikuttamiselle. Se ei ole hallitsematon prosessi, ei siellä voi niin sanotut lobbarit mennä ja tulla niin kuten haluaa. Mielestäni on outo ajatus, että neuvotteluihin voitaisiin ulkopuolelta syöttää jotain päätetyn ohjelman ulkopuolelta. En tietenkään tiedä onko tämä Petteri Orpolle normaalia.

– Meilläkin on esimerkiksi työelämäasioissa yksi parhaita asiantuntijoita meidän neuvotteluporukassa asiantuntijana, joka on SAK:ssa töissä. Näen sen järkevänä, että siellä on Suomen parhaita asiantuntijoita edistämässä niitä tavoitteita, jotka olemme puolueena päättäneet.

Hallitusneuvottelut Säätytalolla alkoivat viime keskiviikkona 8.5.

Aiheuttiko Elina Moision poistuminen vihreiden neuvotteluryhmästä keskustelua puolueen sisällä esimerkiksi Mäkyseen liittyen?

– Kukin puolue tekee omat valintansa ja valitsee omat edustajansa näihin neuvotteluihin. Sen enempää en osaa niitä asioita kommentoida. Matias Mäkynen on meidän Vaasan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen sekä ollut luomassa aikanaan nuorisoliiton puolesta yleisturvamallia. Hän on siis erittäin pitkän linjan keskeinen demarivaikuttaja ja nyt työlomalla tehtävistään analyytikkona. Ei ole käynyt mielessäkään, että häntä pistettäisiin pois.

Entä olisiko teidän mielestänne Moisio voinut jatkaa neuvotteluryhmässä?

– En kommentoi sitä. Vihreät valitsevat itse neuvottelijansa, enkä tiedä mitä siihen prosessiin liittyy tai millaisilla periaatteilla päätöksillä on tehty.

Millaisia palkkioita asiantuntijoille maksetaan?

– Muista puolueista en osaa sanoa, mutta lähtökohtaisesti Sdp ei maksa puolueen omille neuvottelijoille. Asia on kuitenkin tapauskohtaista.

Entä esimerkiksi Mäkynen, joka on tauolla ansiotyöstään? Saako hän jonkinlaista korvausta?

– Tällaisissa tilanteessa korvausta voidaan tosiaan hieman maksaa. En lähde nyt summia erittelemään, mutta lähtökohtaisesti puolueet eivät maksa asiantuntijajäsenilleen.

Syntyikö ammattiyhdistyshenkilöiden ja asiantuntijoiden asemasta keskustelua puolueen sisällä silloin, kun kohu alkoi?

– Siinä vaiheessa kun olemme neuvottelijat ja asiantuntijat päättäneet puolue-elimissä, niin ne ovat olleet kaikkien nähtävillä. Kuten sanoin, sinne on haluttu paras alan asiantuntemus edistämään meidän tavoitteita. Ja kuten sanoin, valtaosa neuvottelijoista on puolueen edustajia, kansanedustajia, eduskuntaryhmän työntekijöitä tai puoluetoimistolta.

Miten vastaatte kokoomuksen kritiikkiin siitä, että tilanne olisi huolestuttava tai outo?

– Heidän kannattaa varmaan tarkastaa, minkälaisia tahoja heitä oli neuvomassa viime hallituskaudella. Pidän outona näitä syytöksiä. Oikeastaan on todella raskauttava ja hämmentävä syytös, että joku tällainen henkilö joka ei ole puolueorganisaatiossa töissä, jollakin tavalla saataisi hallitusohjelman huonoon valoon. Ohjelmatyöhön on osallistunut 450 henkilöä ja näin on syntynyt hallitusohjelmatavoitteet. On ihan sama, mikä henkilön työpaikka on – nämä ihmiset ovat vahvasti sitoutuneet ohjelmaan. Jos ohjelmatyötä ei olisi, niin silloin lobbaaminen olisi mahdollista.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm pitää lobbarikohua outona. Hän painottaa, että hallitusneuvotteluihin halutaan parhaat saatavissa olevat asiantuntijat, ja ettei ulkopuoliselle vaikuttamiselle ole tilaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?