Hallitusneuvottelujen lobbauksesta syntyi kohu – nyt puhuu lobbausfirman johtaja: ”Enhän minä sitä heiltä voi mennä kieltämään” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hallitusneuvottelujen lobbauksesta syntyi kohu – nyt puhuu lobbausfirman johtaja: ”Enhän minä sitä heiltä voi mennä kieltämään”

Rud Pedersenin Esa Suominen vakuuttaa, että yrityksen työntekijät toimivat neuvotteluryhmissä yksityishenkilöinä vain puolueen agendaa ajaen.

Matias Mäkynen (vas.), Marcus Rantala ja neuvotteluryhmästä pois jättäytynyt Elina Moisio.

11.5.2019 14:00

Antti Rinteen (sd) johtamien hallitusneuvottelujen neuvotteluryhmien kokoonpanoista on noussut kohu. Osa neuvotteluihin osallistuvista puolueista on valinnut neuvotteluryhmiinsä esimerkiksi viestintätoimistojen ja työmarkkinajärjestöjen työntekijöitä.

Kohu sai yllättävän käänteen perjantai-iltana, kun vihreiden asiantuntijajäsenenä toiminut Elina Moisio jättäytyi pois neuvotteluryhmästä. Moisio työskentelee ja on osakkaana viestintätoimisto Miltton Networksilla.

Vihreiden asiantuntijajäsenenä toiminut Elina Moisio jättäytyi pois neuvotteluryhmästä.

– Koen, että rooliini hallitusneuvotteluissa ja ammatilliseen asemaani ei liity intressiristiriitaa. Asiasta nousseen keskustelun myötä olen kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, että selvyyden vuoksi on parempi etten jatka Vihreiden neuvotteluryhmässä, Moisio kommentoi päätöstään tiedotteessa.

Myös viestintätoimisto Rud Pedersenin palkkalistoilta on edustajia hallitusneuvotteluissa. Sdp:n Matias Mäkynen, joka istuu oikeusvaltion kehittämistä pohtivassa ryhmässä ja rkp:n Marcus Rantala, joka on nimetty rkp:n politiikan asiantuntijaryhmään, työskentelevät molemmat Rud Pedersenillä.

Puolustusministeriön listauksen mukaan sekä Rud Pedersen että Miltton Oy ovat Suomen hävittäjähankkeeseen liittyvien yritysten yhteistyötahoja. Rud Pedersen edustaa ranskalaista Dassault’a, joka tarjoaa Rafale-mallisia hävittäjiään Suomelle. Miltton taas edustaa ruotsalaista Saabia, jolla on tarjolla Gripen-mallisia hävittäjiä.

Rkp:n Marcus Rantala on nimetty rkp:n politiikan asiantuntijaryhmään.

Marcus Rantala on myös yksi Rud Pedersenin hävittäjähankintoihin nimetyistä konsulteista.

Rud Pederseniä Suomessa vetävä managing partner Esa Suominen korostaa, että kyseessä on puolueessa aktiivisten yksityishenkilöiden toiminta.

– Heidät tunnetaan puolueessa jo vuosien varrelta ja siksi he ovat siellä, koska he ovat puoluejäseniä. He ajavat siellä tietysti puolueidensa agendaa, jotka lyöty puolueissa lukkoon jo aiemmin, Suominen kommentoi Ilta-Sanomille.

– Eikä oikeusvaltion kehittämistä käsittelevässä työryhmässä varmaan aleta puhua siitä, mistä pitäisi hankkia hävittäjiä.

Suominen vakuuttaa, että Mäkysen oikeusvaltiota kehittävässä työryhmässä ei käsitellä sellaisia asioita, joihin yrityksen asiakkailla olisi intressejä. Asiaa käytiin Suomisen mukaan yrityksessä kyllä läpi.

– Silloin kun puolue pyysi kavereita neuvotteluryhmiin jäseneksi, todettiin yrityksessä, että yrityksen puolesta ei ole mitään sellaista, mikä estäisi. Jos puolueet toivovat näitä henkilöitä mukaan, niin enhän minä sitä heiltä voi mennä kieltämään. En voi enkä halua työnantajana rajoittaa työntekijöiden osallistumisoikeuksia.

– Puolueet pyrkivät tietenkin saamaan paikalle parhaat aivonsa, eli ne joilla on esimerkiksi substanssiosaamista ja neuvottelukykyä, Suominen kertoo ja sanoo iloitsevansa siitä, että Mäkynen on saanut luottamusta puolueessa.

Marcus Rantala on yksi Rud Pedersenin hävittäjähankintoihin nimetyistä konsulteista.

Suominen ei kommentoi sitä, tuleeko vihreiden Elina Moision poisjäänti vaikuttamaan myös Mäkysen tai Rantalan jatkoon hallitusneuvotteluissa. Suomisen mukaan yrityksellä ei ole osaa eikä arpaa tässä asiassa, vaan asia on puhtaasti puolueen päätettävissä.

– Jos Sdp kokee, että on ongelma, niin Sdp tekee ratkaisuja. Se on täysin puolueen päätös, Suominen päättää.

Mäkynen oli kevään eduskuntavaaleissa ehdolla Sdp:n listoilta ja siksi työvapaalla Rud Pederseniltä. Vapaata on nyt pidennetty koskemaan myös hallitusneuvotteluita.

– Sehän on ihan täysipäiväistä hommaa. Ei Säätytalolta mitään duunia tehdä. Silloin keskitytään luottamustoimiin, kun on tällainen aika, Suominen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?