Petteri Orpo veti taskusta viisikymppisen ja näpäytti perussuomalaisia: ”Meillä on lähtökohtaisesti hyvä kotikasvatus” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Petteri Orpo veti taskusta viisikymppisen ja näpäytti perussuomalaisia: ”Meillä on lähtökohtaisesti hyvä kotikasvatus”

Kokoomuksen eurovaalikampanjan kärki vaikuttaa kohdistuvan perussuomalaisiin.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpo antoi puheessaan huutia tahoille, jotka vertaavat EU:ta natsi-Saksaan tai Neuvostoliittoon.

11.5.2019 12:42

Kokoomuksen puheenjohtaja ja toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo otti vahvasti kantaa ”EU:n hajottavia voimia” eli populisteja vastaan puhuessaan kokoomuksen eurovaalitilaisuudessa Helsingissä lauantaina.

Erityisesti Orpo antoi huutia tahoille, jotka vertaavat EU:ta natsi-Saksaan tai Neuvostoliittoon.

– Se on väärin, Orpo napautti.

Vaikka Orpo ei maininnut perussuomalaisia nimeltä, viesti oli selvä. Presidenttivaalikampanjansa aikana perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari sanoi EU:n ”alkaneen muistuttaa pahasti Neuvostoliittoa”.

Orpo veti puheensa aikana rintataskustaan esiin presidentillisesti viisikymppisen ja sanoi sen symboloivan jokaisen suomalaisen jäsenmaksua EU:lle. Sen vastineeksi saa monille itsestäänselväksi muuttuneita asioista, kuten vapaa liikkuvuus, ulkomaan roaming-maksuista luopuminen, matalat asuntolanojen korot ja opiskelumahdollisuudet.

Orpo teki EU-myönteisyyttään selväksi ja jakeli lisää verhoiltuja tölväisyjä perussuomalaisten suuntaan.

– Eurooppa on suuri rauhanprojekti. Yritykset vahingoittaa sitä ovat vahingollisia Suomelle ja suomalaisille.

Puheenjohtaja myös varoitteli Suomen olevan suurimpien häviäjien joukossa, jos EU ajautuu kaaokseen. Orpo myös mainitsi Afrikan auttamisen yhtenä tapana ratkoa pakolaiskriisiä.

– Euroopassa on kysymys oikeusvaltiosta, demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Nämä asiat eivät ole enää yksiselitteisiä kaikkialla eivätkä kaikille, Orpo sanoi.

Orpo myönsi puheensa jälkeen Ilta-Sanomille, että linjoja vetävän puheen tarkoitus oli halu erottua perussuomalaisista.

– Kyse on juuri tästä. Kokoomus on Eurooppa-myönteinen ja Euroopasta innostunut puolue. Perussuomalaiset on selkeästi EU-kriittinen ja osa heistä haluaa EU-eroa ja EU:n purkamista sekä eurosta irtaantumista. Ero Eurooppa-politiikassa ja suhtautumisessa kansainvälisyyteen on ilmiselvä.

Orpon mukaan perussuomalaisilla ja Kokoomuksella voi olla yhteistä silti kotimaan politiikassa esimerkiksi talouspolitiikan ja veropolitiikan suhteen.

Myös kokoomuksen sisällä on ääniä, jotka vaativat tiukempaa liikkuvuuden sääntelyä. Orpo sanoi, että puolueessa ”kukaan ei halua, että vuoden 2015 tapahtumat toistuvat”, hän sanoi viitaten pakolaiskriisiin.

– Nekin ihmiset kokoomuksessa, jotka vaativat turvapaikkapolitiikkaa kiristettäväksi, eivät vastusta kansainvälisyyttä. Siinä on suuri ero.

Perussuomalaiset ovat saaneet viestinsä oppositiossa perinteisesti varsin hyvin läpi ärhäkän argumentaationsa ansiosta. Millainen on kokoomuksen oppositioääni?

– Kokoomus tulee asia-argumentin voimakkaasti haastamaan hallitusta, mutta tuomme pöytään myös omia ratkaisuehdotuksia. Emme vain räyhää jokaisesta ratkaisusta. Kiitämme myös hallitusta, kun on kiittämisen paikka. Meillä on lähtökohtaisesti hyvä kotikasvatus ja pidämme siitä kiinni myös oppositiossa.

Orpon mukaan perussuomalaiset ja kokoomus eivät ole keskustelleet yhteisistä teemoista oppositiopolitiikan suhteen.

Juttua täydennetty Petteri Orpon lisäkommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?