25 yksityiskohtaa hallitus­neuvotteluista: Tuomioja ei mukana, Petelius asiantuntija­ryhmässä - Politiikka - Ilta-Sanomat

25 yksityiskohtaa hallitus­neuvotteluista: Tuomioja ei mukana, Petelius asiantuntija­ryhmässä

Julkaistu: 11.5.2019 7:20

Neuvotteluryhmien vetäjät ovat vahvoilla ministereiksi, jos salkkujaossa puolueelle osuu oman ilmiöryhmän salkku.

 1. Hallitusneuvottelijat on jaettu kahdeksaan ilmiöryhmään ja kymmeneen alaryhmään. Lisäksi neuvotteluissa on omat ryhmänsä puoluejohtajille, puoluesihteereille, koordinaattoreille ja poliittisille asiantuntijoille. Ryhmät, niiden puheenjohtajat ja ryhmiin osallistuvat neuvottelijat löytyvät täältä.

 2. Jokainen puolue on voinut valita omat edustajansa kuhunkin konklaaviin. Jokaisella viidellä puolueella on kullakin vajaat 50 nimettyä hallitusneuvottelijaa.

 3. Vasemmistoliitto ei ole nimennyt lainkaan poliittista asiantuntijaryhmää. Muilla puolueilla on Säätytalolla 6-8 hengen asiantuntijaryhmät.

 4. Suurimpien puolueiden on helpompi saada neuvottelijat kasaan nykyisistä kansanedustajista.

 5. Sdp:llä on 40 kansanedustajaa, heistä neuvotteluryhmissä on vain 18.

 6. Sdp on valinnut ilmiöryhmiin ja alaryhmiin yhden kansanedustajan sekä häntä avustavan entisen tai nykyisen puoluevirkailijan.

 7. Esimerkiksi kansanedustaja ja ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ei ole Säätytalolla neuvotteluryhmässä mukana. Puheenjohtaja Antti Rinne (sd) sanoi IS:lle, että kaikki Sdp:n kansanedustajat ovat osallisia neuvotteluihin ja kaikkien asiantuntemusta hyödynnetään. Tuomiojan sijaan Sdp:n poliitikkoedustajana ulkoministeriön ryhmässä – Suomi kokoaan suurempi maailmalla – on Jutta Urpilainen.

 8. Sdp valitsi yhden ryhmän vetäjäksi ei-kansansanedustajan. Ehkä hankalinta ryhmää, talousryhmää, vetää eläkkeelle jäänyt Lauri Ihalainen (sd). Rinne perusteli IS:lle Ihalaisen valintaa tämän kokemuksella.

 9. Neuvotteluryhmien vetäjistä ja tulevista ministerinsalkuista voi ehkä jotain ennustaa. Jos Sdp saa ympäristöministerin salkun, hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi -ryhmää vetävä Sanna Marin (sd) voi tulla hyvin tehtävään valituksi. Elinvoimainen Suomi -ryhmää johtaa Ville Skinnari (sd), ja jos elinkeinoministerin salkku tulee Sdp:lle, Skinnari lienee ykkösvaihtoehto. Jos TEM:n kakkossalkku, työministeri, lankeaa Sdp:lle, Antti Lindtman (sd) johtaa hallitusohjelman valmistelua ryhmässä ”luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi”. Krista Kiuru (sd) johtaa STM:n hallinnonalan hallitusohjelman valmistelua.

 10. Keskusta on rakentanut neuvotteluryhmänsä eri tavalla kuin Sdp. Keskustalla on 31 kansanedustajaa. Keskustalla on eri ryhmissä kaksi kansanedustajaa, ja jos joka ryhmään kahta kansanedustajaa ei riittänyt, ryhmän toinen keskustalainen on puoluevirkailija.

 11. Keskusta on eduskunnasta pudonneista tai eduskunnan jättäneistä kansanedustajista ottanut neuvotteluporukkaansa vain varapuheenjohtaja Juha Rehulan (kesk).

 12. Puheenjohtajan tehtävän syyskuussa jättävän, toimitusministeristön pääministerin tehtäviä hoitavan Juha Sipilän (kesk) varamiehenä ja tuuraajana Säätytalossa on ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk). Kaikkonen on ulkopolitiikan neuvotteluryhmän vetäjä Säätytalolla. Keskustan puheenjohtajakisa alkanee vasta hallitusneuvottelujen jälkeen, Kaikkonen on vahva ehdokas keskustan uudeksi puheenjohtajaksi.

 13. Keskusta saanee kakkospuolueena salkkujaossa valtiovarainministerin salkun. Koska puheenjohtajakisa on vielä käymättä, valtiovarainministerin salkun saaja on varmasti vahvoilla uudeksi keskustan puheenjohtajaksi. Pääministerin tehtäviä vielä hoitava Sipilä jäänee kokonaan hallituksen ulkopuolelle.

 14. Keskustan valitsemista neuvotteluryhmien vetäjistä ja ministerinsalkuista jotain ennustuksia voi esittää. Keskustalla on kolme vetäjää ilmiöryhmissä, ja yksi alaryhmien vetäjä. Kaikkonen johtaa ulkopolitiikan ryhmää, Hanna Kosonen opetus- ja kulttuuriministeriön ryhmää ja Markus Lohi turvallisuusryhmää, johon kuuluvat sisä-, oikeus- ja osin myös puolustusministeriön asiat. Maatalousministeri Jari Leppä vetää alaryhmää maatalous. Kuntaministeri Anu Vehviläinen johtaa hallitusohjelman valmistelua STM:n alaryhmässä sote. Keskustan edustaja talousryhmässä on elinkeinoministeri Mika Lintilä.

 15. Koska neuvottelijoita on per puolue liki 50, kolme pienempää puoluetta - vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp - ovat joutuneet kasaamaan neuvottelujoukkueensa pääosin muista kuin kansanedustajista. Käytännössä kaikki kolmen pienemmän hallituspuolueen kansanedustajat ovat Säätytalolla neuvottelemassa.

 16. Suurin yleinen mielenkiinto on ollut kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen (vihr) roolista. Vihreät nimesi Peteliuksen poliittiseen asiantuntijaryhmään. Puheenjohtaja Pekka Haavisto (vihr) perusteli IS:lle Peteliuksen ryhmävalintaa sillä, että Peteliuksella on hyvät tiedot esimerkiksi luonnon monimuotoisuudesta. Näyttelijänä tunnettu Petelius on osallistunut Ylellä myös luonto-ohjelmien tekemiseen.

 17. Vihreillä on 20 kansanedustajaa, joista peräti 14 on ensikertalaista. Vihreiden neuvottelutiimissä on muun muassa Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki ja puheenjohtaja Haavisto antoi Eurooppa-politiikan alaryhmän vetämisen eduskunnasta pudonneen Olli-Poika Parviaisen tehtäväksi.

 18. Vasemmistoliitto pienempänä puolueena teki kaksi muista poikkeavaa valintaa. Sillä ei ole siis lainkaan poliittista asiantuntijaryhmää. Lisäksi se antoi alaryhmän –oikeusvaltion kehittäminen – johtamisen Dan Kivilaaksolle, joka ei ole entinen eikä nykyinen kansanedustaja.

 19. Puolueen pienuus näkyy eniten Rkp:n neuvottelijavalinnoissa. Rkp:llä on johdettavanaan puolustuspolitiikan alaryhmä. Sen vetäjäksi Rkp valitsi Ole Norrbackin (r). Norrback, 78, on ex-ministeri ja ex-kansanedustaja, joka lopetti eduskunnassa 1999. Norrback oli kolme vuotta puolustusministerinä Harri Holkerin (kok) hallituksessa 1987-1990 ennen siirtymistään opetusministeriksi.

 20. Säätytalolla neuvotteluja käydään joka päivä kello 9-18. Nyt tuleva äitienpäiväviikonloppu on kokonaan neuvotteluvapaata, ja neuvottelijat palaavat perjantai-illan jälkeen Säätytalolle maanantaiaamuna.

 21. Hallituksenmuodostaja Rinne on valinnut ryhmille kenties uudenlaisen neuvottelutavan. Neuvotteluryhmät listaavat kaikki toiveensa ensin tärkeysjärjestykseen hintalappuineen, ja ensi viikon loppupuolella ryhmät alkavat tiukemmin vääntää kättä euroista ja siitä, mitä on mahdollista tehdä ja mitä ei.

 22. Rinteen tavoitteena on, että hallitusohjelma olisi valmis kahden viikon päästä perjantaina, toukokuun 24. päivä.

 23. Hallitusneuvotteluissa neuvottelijat saavat lämpimän ruuan kahdesti päivässä. Tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto, ja kasvisruuan riittävyydestä on pidetty huolta.

 24. Kahvin yhteydessä tarjolla on valtioneuvoston tiloissa aina maidon lisäksi kauramaitoa. Soijalattea neuvotteluihin kaivannut Paavo Arhinmäki (vas) ei saanut toivettaan läpi, vaan Arhinmäki ja muut soijalatten ystävät hankkivat omat kahvinsa Säätytalon ulkopuolelta itse.

 25. Arhinmäki kertoi IS:lle, että hän kuitenkin hoiti Säätytalolle pyörätelineet. Osa neuvottelijoista ja toimittajista tulee paikalle polkupyörillä, ja Säätytalolla ei ole pyörätelineitä. Pyörätelineet ovat tuloillaan Säätytalolle. Arhinmäki ei itse pyörällä paikalle ole tullut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?