Hävittäjälobbari pysyy Rkp:n neuvonantajana hallitusneuvotteluissa – Henriksson: Hän ei välttämättä edes käy Säätytalolla - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hävittäjälobbari pysyy Rkp:n neuvonantajana hallitusneuvotteluissa – Henriksson: Hän ei välttämättä edes käy Säätytalolla

Marcus Rantala on osakkaana viestintätoimisto Rud Pedersenillä, joka edustaa ranskalaista Dassaultia.

Marcus Rantala on osakkaana viestintätoimisto Rud Petersenillä, joka edustaa Dassaultia. Dassault tarjoaa Suomelle Rafale-hävittäjäänsä.

10.5.2019 22:31

Käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa syntynyt ns. lobbarikohu sai uuden käänteen Vihreiden kerrottua, että viestintätoimisto Milttonilla työskentelevä ja toimiston osakkaana oleva Elina Moisio jättäytyy pois Vihreiden hallitusneuvotteluryhmästä.

Myös muiden puolueiden edustajien joukossa on muun muassa viestintätoimistojen työntekijöitä ja työmarkkinajärjestöjen väkeä.

Ruotsalaisella kansanpuolueella rkp:llä on poliittisessa asiantuntijaryhmässään hävittäjälobbari.

Marcus Rantala on aiemmin työskennellyt muun muassa puolustusministeriön valtiosihteerinä, mutta nyttemmin hän on töissä viestintätoimisto Rud illä, jonka osakas hän myös on.

RKP:n eduskuntavaaliehdokas Marcus Rantala lehdistökuvassa ennen eduskuntavaaleja 2019.

Puolustusministeriön mukaan Rantala on yksi Rud in konsulteista, jotka ovat mukana Puolustusvoimien HX-hankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on löytää Ilmavoimille korvaava hävittäjä vanhenevien Hornetien tilalle. Rud Pedersen edustaa hankkeessa ranskalaista Dassaultia, joka tarjoaa Suomelle Rafale-hävittäjäänsä.

Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo Ilta-Sanomille, ettei Rantala ole vielä edes käynyt Säätytalolla, eikä välttämättä käykään. Rantala on osa poliittista asiantuntijaryhmää, mihin kuuluu mm. entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto hallitusneuvotteluiden toisena päivänä Helsingin Säätytalolla torstaina 9. toukokuuta 2019.

– Hän ei istu missään neuvotteluryhmässä. Hän on puoluehallituksen jäsen ja ollut pitkään politiikassa monessa tehtävässä. Sen takia hän on meidän listoillamme.

– Hänen ei ole ollut tarkoituskaan istua neuvottelupöydissä. Olemme katsoneet miten saamme ryhmät toimimaan ja valitsimme ensi kädessä istuvia kansanedustajia, Henriksson jatkaa.

Asiantuntijaryhmästä käsin voi vaikuttaa asioihin, vaikka ei fyysisesti olisikaan Säätytalolla.

Puheenjohtajan mukaan Rantalan asemaa on mietitty tarkoin.

– Oli alusta asti selvää, ettei Rantala osallistu mihinkään sellaiseen, missä käsitellään puolustuspoliittisia asioita, Henriksson linjaa.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Rantalaa perjantai-iltana. Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa hän kertoi, että Dassault on suurin hänen Rud Pedersenillä hoitamansa asiakkuus. Hän ei kuitenkaan näe roolissaan ristiriitaa, koska ei koe olevansa varsinaisissa neuvotteluissa mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?