Työmarkkinaväkeä istuu tymäkästi neuvottelupöydissä – Rinne ja Haavisto kiemurtelivat lobbarikysymyksessä

Säätytalolla käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa huomiota herättävät neuvottelupöydissä tanakasti puolueiden edustajina istuvat lobbarit ja työmarkkinajärjestöjen väki.

10.5.2019 13:19

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) ja vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto saivat aamulla selitellä ensitöikseen Säätytalolla työryhmissä istuvien neuvottelijoiden valintaa. Erityisesti huomiota on herättänyt puolueiden Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -työryhmään nimeämät henkilöt. Vihreiden toinen edustaja ryhmässä on vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networksin osakas ja johtava asiantuntija Elina Moisio. Ryhmässä on myös tymäkästi työmarkkinaväkeä.

Viestintätoimistohommissa leipänsä ansaitsevat Moision lisäksi Sdp:n Matias Mäkynen ja Rkp:n Marcus Rantala. He ovat töissä Rud Petersenillä. Yksi Milttonin asiakkaista on Suomelle Gripeneitä kauppaava Saab. Rud Petersen puolestaan hoitaa ranskalaisia Rafale-hävittäjiä tarjoavan Dassaultin suhteita Suomessa. Mäkynen istuu Säätytalolla oikeusvaltion kehittämistä pohtivassa ryhmässä, Rantala kuuluu Rkp:n asiantuntijaryhmään.

Kun Haavistolta kysyttiin aamulla Moision osallistumisesta neuvotteluihin, kuului vastaus näin:

– Olemme käyneet läpi myös puheenjohtajien kesken sitä, millaisessa asemassa ihmiset voivat olla. Olemme nimenomaan lähteneet siitä, että lobbaaminen jonkun tietyn organisaation eteen ei ole mahdollista, mutta tietenkin ihmisiä, joilla on laaja poliittinen kokemus muiden muassa valtuustotyöstä, pyritään parhaan mahdollisen harkinnan mukaan tässä hyödyntämään.

Kun Rinteeltä kysyttiin, mitä lobbareiden osallistumisesta neuvottelupöytiin on sovittu, Sdp:n puheenjohtaja vetosi siihen, ettei hän ole täysin kartalla muiden puolueiden neuvottelijoista.

– En tarkkaan tiedä muiden puolueiden neuvottelijoista. Lähtökohta on ollut se, että neuvottelupöydissä on kaksi puolueiden edustajaa per puolue ja sitten teknisiä sihteerejä. Tämä käsittääkseni on toteutumassa, Rinne sanoi.

Kun asiasta esitettiin jatkokysymys liittyen siihen, ettei Säätytalolla istu vain kansanedustajia ja puolueväkeä, vastaus kuului:

– Sanon, että tänne ovat puolueet nimenneet edustajansa ja puolueet arvioivat itse, kenetkä he valitsevat edustajikseen neuvottelupöytiin. Täällä ei tule juoksemaan lobbareita tämän neuvotteluprosessin aikana muuta kuin näiden neuvotteluryhmien pyynnöstä.

  • Katso Antti Rinteen kommentit Säätytalolta alla olevalla videolla.

Rinne tarkoitti sitä, että lobbarit eivät juokse omaa agendaansa Säätytalolla ajamassa kuin pyydettynä. Puolueita neuvottelupöydissä edustaa kuitenkin pitkä liuta asiantuntijoita, jotka ovat keskeisillä paikoilla työssä työmarkkinajärjestöissä.

Suomen tulevan hallitusohjelman linjauksia istuu neuvottelupöydissä hieromassa erityisen paljon juuri Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -työryhmässä.

Ryhmää vetää Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, mutta puoleen toinen neuvottelija on SAK:n työ ja turva -osaston johtaja ja SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen.

Vasemmistoliiton kahdesta edustajasta Anu-Tuija Lehto on SAK:n lakimies ja Teija Asara-Laaksonen JHL:n toimialajohtaja, SAK:n hallituksen jäsen ja JHL:n työttömyyskassan hallituksen puheenjohtaja.

Ryhmän sihteerinä on Sdp:stä Pekka Rode, joka Sivistystyönantajien palveluksessa.

Haavisto ja Rinne kiersivät työmarkkinajärjestössä töissä oleviin puolueiden neuvottelijoihin liittyneet kysymykset painottamalla, että lobbareita Säätytalolla kuullaan vain kutsusta.

– Tiedän, että eilen hallitustunnustelija laajasti kuuli työmarkkinaedustajia, mutta kai yleinen ajattelutapa täällä on, että tämä ei ole lobbarien neuvottelu vaan nimenomaan poliittisten puolueiden neuvottelu, Haavisto sanoi.

Rinne painotti eilen ensimmäisenä Lindtmanin johtaman ryhmän työmarkkinajärjestöjen edustajista kertoneelle Helsingin Sanomille, että Sdp:n neuvottelijoista jokainen edustaa vain puoletta.

Lindtmanin ryhmän lisäksi myös muissa työryhmissä istuu jonkin verran ammattijärjestöissä töissä olevia henkilöitä. Oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus työryhmään Sdp on nimennyt edustajakseen ammattijärjestö Talentian eritysasiantuntija Laura Lindebergin. Kohtuuhintaista vuokra-asumisen edistämistä ajavan Kova ry:n toiminnanjohtaja Jouni Parkkonen on yksi Sdp:n neuvottelijoista asuntopolitiikkaa miettivässä ryhmässä. Vasemmistoliiton edustajana ryhmässä istuu Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran johtaja Jarmo Linden.

Elinvoimaista Suomea koskevia ratkaisuja pohtivassa ryhmässä istuu Sdp:n Teknologiateollisuuden innovaatioasioiden päällikkö ja toimitusjohtajan neuvonantaja Tino Aalto. Poliittisessa asiantuntijaryhmässä vaikuttaa Sdp:n edustajana ammattiyhdistysliike Pron Henrik Haapajärvi ja JHL:n Vesa Mauriala.

Klo 15:12: Korjattu jutussa alussa virheellisesti ollut työryhmän sihteeri, joka Jussi-Pekka Rode, ei Jussi-Pekka Rohde. Rode työskentelee nykyisin Sivistystyönantajien palveluksessa ei Kemianteollisuus ry:ssä kuten jutussa aiemmin mainittiin. Juttuun lisätty myös tiedot Mäkysestä ja Rantalasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?