Katso, kuka on vahvoilla ministeriksi – uudessa hallituksessa voi olla 18 salkkua

Julkaistu:

Hallitusneuvottelut ovat alkaneet, samoin arvuuttelu tulevista ministereistä.
Ketkä ovat pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen ministerit?

Ainakin neljä hallituspuolueen puheenjohtajaa voi olla varmoja salkuistaan.

Salkkujaosta päätetään Säätytalolla tavan mukaan vasta hallitusneuvottelujen loppusuoralla, ja puolueet valitsevat omat ministerinsä tämän jälkeen.

IS käy läpi puolueiden todennäköisimmät ministerinimet.

Sdp

Puheenjohtaja Antti Rinne on seuraavan hallituksen pääministeri. Sdp saanee 7 ministerinpaikkaa, eli Rinteen kaveriksi tulisi kuusi muuta demaria.

Varapuheenjohtajat Sanna Marin Tampereelta ja Ville Skinnari Lahdesta voivat olla suhteellisen varmoja pääsystään ministeriauton takapenkille.

Samoin puoluevaltuuston puheenjohtaja, kotkalainen Sirpa Paatero saa olla suhteellisen luottavainen ministerisalkustaan.


Tämän jälkeen kuvaan astuu maantiede ja se, mitä salkkuja demareille napsahtaa.

Jos Sdp saa ulkoministerin salkun, Erkki Tuomiojaa on vaikea ohittaa.

Tosin hallitusneuvotteluissa Sdp:n ulkopoliittista ryhmää – Suomi kokoaan suurempi maailmalla – vetää Jutta Urpilainen. Hän voi myös halutessaan olla potentiaalinen ulkoministeri.

Ryhmäjohtaja Antti Lindtman on korkealla demareiden salkkujaossa, ellei hän itse sitten halua jatkaa ryhmäjohtajana.

Lindtman ja Rinne ovat molemmat Uudenmaan vaalipiiristä, ja Uudeltamaalta voi tulla maksimissaan vain yksi demari Rinteen lisäksi hallitukseen. Tämä hankaloittaa esimerkiksi Timo Harakan ja Maria Guzeninan asemaa Rinteen salkkujaossa.

Maantiede taas voi olla suosiollinen oululaiselle Tytti Tuppuraiselle tai rovaniemeläiselle Johanna Ojala-Niemelälle, joka on myös juristi.

Maantiede on epäsuotuisa puolestaan Mika Karille, joka on lahtelainen kuten Skinnari, ja tunnusteluvaiheen ydinryhmään kuuluneelle Suna Kymäläiselle, joka tulee samasta vaalipiiristä kuin Paatero.

Sdp:n ministeripörssissä korkealla ovat myös Satakunnassa hurjasti ääniä keräävät Kristiina Salonen ja Krista Kiuru, Salonen kerää demarien äänet Raumalta, Kiuru Porista.

Oma lukunsa on Suomen tuleva komissaari, josta on tavan mukaan sovittu hallitusneuvotteluissa salkkujaon yhteydessä.

Uusi komissaari on aina tullut pääministeripuolueesta, ja Sdp tuskin vakiintuneesta tavasta luopuu. Eli loppuvuodesta aloittavan uuden komission suomalaisjäsen on demari.

Suomen seuraava komissaari on joko ex-puheenjohtaja Urpilainen tai toinen ex-puheenjohtaja Eero Heinäluoma, joka on ehdolla eurovaaleissa.

Keskusta

Keskustan pakka on täysin levällään.

Keskusta on kuin rampa ankka, koska puheenjohtaja Juha Sipilä jättää tehtävänsä syyskuun alussa.


Viime vaalikauden pääministeri Sipilä pysyttäytynee ulkopuolella, ja johtajuusvaje vaikeuttaa keskustan hallitusneuvotteluja.

Hygieniasyistä yksikään Sipilän seuraajaehdokas ei ole vielä kisaan ilmoittautunut, ja tuskin ilmoittautuu ennen kuin hallitusneuvottelut ovat maalissa.

Sipilä johtaa keskustaa hallitusneuvotteluissa, mutta keskustan ministeriryhmän johtoon tulee joku muu kuin Sipilä.

Keskustan tulevan puheenjohtajan viittaa näytetään sovitettavan ryhmäjohtaja Antti Kaikkoselle, joka tänään tuurasi Euroopassa pääministeritehtäviä hoitanutta Sipilää Säätytalolla keskustan neuvotteluryhmän vetäjänä.

Keskusta saanee hallitukseen viisi ministeriä, ja kakkospuolueena valtiovarainministerin salkun. Hyvä veikkaus on, että valtiovarainministeri on Kaikkonen.

Keskustan suosituin poliitikko on peruspalveluministerinä kiitosta saanut Annika Saarikko, joka jo kieltäytyi puheenjohtajakisasta tulevan perheenlisäyksen vuoksi.


Sipilän hallituksessa Saarikko hoiti niin ikään perhesyistä ministeripestiä toisen puolikkaan.

Keitä muita keskustalaisia olisi tulossa hallitukseen Kaikkosen lisäksi? Jokainen puolue tarvitsee kokemusta hallitukseen, ja Sipilän hallituksen ministereistä pari voi saada jatkoaikaa valtioneuvoston jäsenenä.

Vahvimmin jatkopaikassa kiinni on maatalousministeri Jari Leppä. Muilla hallituspuolueilla on tuskin halua ottaa itselleen MMM:n salkkua ja Leppä on hoitanut pestiään kunnialla.

Kuntaministerinä nyt toiminut Anu Vehviläinen on Joensuusta ja käyttökelpoinen moneen ministeripestiin.

Mika Lintilä puolestaan näytti kykyjään elinkeinoministerinä.

Keskustan varapuheenjohtajat Katri Kulmuni Lapista ja Hannakaisa Heikkinen Savosta ovat taatusti korkealla puolueen ministerivalinnoissa.

Keskustalle napsahtavat ministeripestit vaikuttavat myös valintoihin. Jos keskusta saa esimerkiksi puolustusministerin salkun, ähtäriläinen Mikko Savola nousee ministeriehdokkaaksi, oikeusministerin salkku taas nostaisi Lapin kansanedustajan Markus Lohen osakkeita.

Jos demareilla on kiikarissa komissaarin paikka, keskusta hamuaa itselleen nimitysruletissa eduskunnan puhemiehen paikkaa.

Puhemies on tavannut tulla toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta. Tällä kertaa toiseksi suurin hallituspuolue, keskusta, on vasta eduskunnan neljänneksi suurin puolue.

Jos keskusta itselleen saa puhemiehen paikan, tehtävä voisi sopia pääministerin tehtävät jättävälle Sipilälle tai ex-pääministeri Matti Vanhaselle.

Vihreät

Kuten keskustalla, myös vihreillä on tulossa puheenjohtajan vaihdos.

Pekka Haavisto hoitaa pätkäpuheenjohtajan tehtäviä kesäkuun puoluekokoukseen asti, mutta kokeneena poliitikkona ja ex-ministerinä on itseoikeutettu vihreä hallitukseen.

Vihreät saa todennäköisesti kolme ministeriä, eli kaksi muuta ministeriä Haaviston lisäksi.

Puheenjohtajakisa hankaloittaa vihreiden ministerivalintoja.

Toistaiseksi puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut vain varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, ja ministerivalinnat tehdään ennen vihreiden puoluekokousta.

Ohisalo on erittäin todennäköisesti vihreiden kesäkuussa valittava puheenjohtaja.

Vihreät, ja Ohisalo itse, joutuvat pähkäilemään, miten edessä oleva puheenjohtajan valinta vaikuttaa ministerivalintoihin.

Ohisalo on Helsingistä, kuten Haavisto. Ohisalo on myös vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Jos puheenjohtajakisaan ei muita ehdokkaita Ohisalon lisäksi ilmoittaudu, tämä helpottaa vihreiden pähkäilyä jonkin verran.


Vihreiden ministerivalinnoissa maantiede on keskeisessä asemassa. Helsinkikeskeinen puolue ei voi ministerivalinnoissaan olla liian helsinkikeskeinen.

Vihreiden valinnoissa korkealla ovat maakuntien vihreät ja istuvat kansanedustajat.

Vihreillä on nyt 20 kansanedustajaa, joista peräti 14 on ensikertalaista. Tämä nostaa kokeneempien ja ei-helsinkiläisten kansanedustajien asemaa ministeripörssissä.

Ryhmäjohtaja Krista Mikkonen Savo-Karjalan vaalipiiristä voi siksi olla liki varma ministerinpaikastaan.

Jos ilmastoaiheinen salkku lankeaisi vihreille, Oras Tynkkynen voi olla ministerilistalla eduskunnan ulkopuolelta.

Vasemmistoliitto

Puolue saanee salkkujaossa kaksi ministerinpaikkaa.

Puheenjohtaja Li Andersson ottaa vahvemman salkun itselleen.


Anderssonin ilmeisin aisapari on Oulun vaalipiirin äänikuningatar ja puolueen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen.

Andersson voi päätyä valinnassaan myös ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäkeen, jos tällä olisi halua istahtaa taas ministeriauton takapenkille ja osallistua ministerirumbaan.

Rkp

Hallituksen pienimpänä puolueena Rkp joutunee tyytymään yhteen ministerisalkkuun.

Puolueen ministeri on tällöin puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt