HS: Ruotsidemokraattien johtaja ihmettelee perussuomalaisten veljeilyä ”Venäjän-ystävien” kanssa: ”Olen pettynyt”

Perussuomalaiset ovat hyppäämässä EU-vaalien jälkeen ECR-ryhmästä uuteen kansallismieliseen EU-ryhmään. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ihmettelee HS:n haastattelussa perussuomalaisten halua liittoutua venäjämielisten puolueiden kanssa.

Jimmie Åkesson kritisoi perussuomalaisten suuntaa.

9.5.2019 13:49

Perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit näyttäisivät ajautuvan tulevassa EU-parlamentissa eri ryhmiin. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoo Helsingin Sanomille olevansa pettynyt suomalaisen kumppanipuolueensa toimintaan EU-vaalien alla.

– Nyt perussuomalaiset ovat ilmoittaneet, että he ovat ehkä valmiita vaihtamaan ryhmää EU-parlamentissa. Se yllättää minua itse asiassa jonkin verran, että suomalainen puolue näyttää liittoutuvan italialaisten ja ranskalaisten Venäjän-ystävien kanssa. Sitä on vaikea ymmärtää. Olen pettynyt, Åkesson sanoo Helsingin Sanomille.

Italialaisilla Venäjän-ystävillä Åkesson viittaa Italian maahanmuuttovastaiseen Lega-puolueeseen, jota johtaa Italian sisäministeri Matteo Salvini. Hänet tunnetaan Venäjän ymmärtäjänä, joka on muun muassa vaatinut EU:ta lopettamaan Venäjän vastaiset talouspakotteet vuoden loppuun mennessä. Myös Ranskan kansallisen liittouman Marine Le Pen on pitänyt Salvinin kanssa tiiviisti yhtä.

Euroopan parlamentissa jäsenmaiden puolueiden ehdokkaat jakautuvat poliittisiin ryhmittymiin, jotka ovat eräänlaisia puolueiden kattojärjestöjä. Tällä hetkellä sekä Ruotsin ruotsidemokraatit että Suomen perussuomalaiset kuuluvat EU-parlamentissa samaan Euroopan konservatiivien ja reformistien ECR-ryhmään. Samaan ryhmään kuuluvat myös Tanskan kansanpuolue, brittikonservatiivit sekä Puolan Laki ja Oikeus.

Toukokuun 26. päivä järjestettävissä EU-vaaleissa eri maiden kansallismielisille oikeistopopulistipuolueille povataan monissa maissa merkittävää voittoa. Suomessakin perussuomalaiset ovat viimeisen HS-gallupin (6.5.) mukaan noussut Suomen suurimmaksi puolueeksi 18,7 prosentin kannatuksellaan. Vastaavia menestyneitä kansallismielisiä puolueita on esimerkiksi Ruotsissa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa, Unkarissa, Tanskassa, Saksassa ja Espanjassa.

Salvini kutsui Euroopan oikeistopopulististen puolueiden edustajia huhtikuussa Milanoon tiivistääkseen puolueiden yhteistyötä EU-vaalien alla uuden ryhmän perustamisen merkeissä. Perussuomalaisista kokoontumiseen osallistui eurovaaliehdokas Olli Kotro. Ruotsidemokraatit haluavat kuitenkin pysyä ECR-ryhmässä, eivätkä he lähettäneet paikalle omaa edustajaansa.

Tunnustelut jatkuvat Milanossa 18. toukokuuta, jolloin paikalle lähtee perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

Huhtasaari on aiemmin sanonut, että uuden kansallismielisen ryhmän olennaisia yhdistäviä tekijöitä olisivat keskittyminen kristillisten arvojen palauttamiseen, kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeuden palauttamiseen ja haitallisen maahanmuuton torjumiseen.

Åkesson kuitenkin toivoo perussuomalaisten tulevan järkiinsä ja pysymään ”tasapainoisemmassa” ECR-ryhmässä.

– Toivon, että perussuomalaiset ottavat järjen käteen ja valitsevat pysyä tasapainoisemmassa konservatiivisessa ryhmässä, Åkesson kommentoi Helsingin Sanomille.

Åkesson myös haluaisi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syvenevän ja on puhunut jopa maiden välisestä yhteisestä puolustusliitosta Natoon liittymisen sijasta.

Halla-aho pitää uuden ryhmän toteutumista erittäin realistisena

ECR-ryhmä tulee kuitenkin muuttumaan ratkaisevasti, jos Iso-Britannia lähtee Euroopan unionista. Tällä hetkellä kansallismieliset puolueet ovat hajaantuneet pitkin parlamenttia kolmeen eri europarlamenttiryhmään, EFDD:hen, ECR:ään ja ENF:ään.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan eri maiden kansallismieliset puolueet pyrkivätkin kokoamaan voimansa muodostaakseen mahdollisimman suuren ja vaikutusvaltaisen europarlamenttiryhmän. Tärkeintä Halla-ahon mukaan on pyrkiä välttämään pelkkien eroavaisuuksien etsimistä eri maiden kansallismielisten puolueiden välillä ja keskittyä yhä enemmän siihen, mikä näitä puolueita yhdistää.

Hän on sanonut Ilta-Sanomille aiemmin pitävänsä uuden ”Eurooppalainen kansalaisten ja kansakuntien allianssi” -työnimellä kulkevan projektin toteutumista ”erittäin realistisena”. Hän on kuitenkin myöntänyt, että osa näistä kansallismielisistä puolueista voi olla hankalia yhteistyökumppaneita sekä perussuomalaisille että sen yhteistyökumppaneille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?