Kaikkonen otti tänään Sipilän paikan hallitus­neuvotteluissa

Julkaistu:

Puoluejohtajien pöytä on hallitusneuvotteluiden tärkein, ja tänään siinä istuu keskustasta Antti Kaikkonen, ei Juha Sipilä.
Hallitusneuvotteluita käydään iltapäivällä Helsingin Säätytalolla kahdeksassa pääpöydässä. Neuvotteluja vetävän SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan pöydissä hahmotetaan tilannekuva, asetetaan tavoitteet ja myös jo keinoja ja mittareita, joilla tavoitteet toteutuvat.

– Se on nyt loppuviikon agenda, hän sanoi neuvottelujen aluksi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tuuraa ainakin tänään Juha Sipilää, joka on Eurooppa-neuvoston epävirallisessa kokouksessa Romaniassa.

Kaikkosen mukaan keskusta nimesi omat neuvottelijansa aamulla eduskuntaryhmän kokouksessa. Puolue otti käytännössä kaikki kansanedustajansa mukaan neuvotteluihin.

– Teimme tällaisen vähän poikkeuksellisenkin ratkaisun. Haluamme sitouttaa kansalta luottamusta saaneet henkilöt tähän prosessiin mukaan, Kaikkonen perusteli.

Hänen mukaansa keskustalla on asiantunteva ja osaava eduskuntaryhmä, joka muodostaa luontevan rungon neuvotteluporukalle.

– On siinä vähän täydennyksiä muualtakin.

Kaikkosen mukaan keskusta haluaa turvata hyvän talous- ja työllisyyskehityksen, sosiaalista oikeudenmukaisuutta pienituloisille eläkeläisille ja lapsiperheille ja elämisen mahdollisuuksia koko Suomeen.

– Näitä lähdemme nyt vääntämään tuonne sisään.

Kaikkonen sanoo itse olevansa puheenjohtaja pääpöydässä ”Suomi kokoaan suurempi maailmalla”, mutta muita keskustan puheenjohtajuuksia neuvottelupöydissä hän ei vielä tiennyt.

Mitkä ovat työmarkkinajärjestöjen kipukohdat?

Sdp:n Rinne tapaa iltapäivällä myös työmarkkinajohtajia.

– Mielelläni kuulen, missä heidän näkökulmastaan on kipukohtia, joita pitäisi lähteä ratkomaan. Ei siinä tänään sen kummempaa ole, hän sanoi.

Rinteen mukaan tässä vaiheessa ei kannata takertua yksittäisiin asioihin, kuten yritysveroihin.

– Tapani neuvotella on, että asiat nostetaan pöydille, kerrotaan näkökulmia eri näkökulmista ja sitten haetaan ratkaisua.

Hallitusneuvotteluissa ovat SDP:n lisäksi mukana keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Kokonaisuuden kannalta puheenjohtajien pöytä on tärkein, koska siinä ratkotaan vaikeimpia kysymyksiä neuvottelujen edetessä.

Rinteen mukaan alkuvaiheessa puheenjohtajien pöydässä vain seurataan muita neuvotteluryhmiä.

– En usko, että nyt ihan äkkiä tulee tilannekuvissa sellaisia ratkaistavia kysymyksiä eteen, että täytyisi faktoja lähteä äänestämään puheenjohtajien kesken.

Rinteen mukaan sen sijaan puoluesihteereiden pöydässä on alkuvaiheessa täsmäasioita, joita täytyy miettiä, kuten puoluetuki.

Taloudesta yhteinen kuva ensimmäiseksi

Ensi viikon alussa työnsä aloittavat pienemmät asiakohtaiset neuvotteluryhmät. Niistä yksi tärkeimpiä on veropöytä, jota johtaa SDP:n veroasiantuntija, kansanedustaja Timo Harakka. Hän sanoo, ettei ole tehnyt mitään pohjapaperia. Hallituksen yhteiset tavoitteet pitää hänen mielestään luoda yhdessä vasta neuvottelupöydissä.

– Tämän koko harjoituksen onnistuminen riippuu nyt siitä, miten nopeasti saamme kaikki jätettyä vaaliretoriikan menneisyyteen ja miten nopeasti pystymme yhdessä sitoutumaan siihen, mitkä ovat tulevan hallituksen tärkeimmät teemat ja tarinat.

Harakan mukaan siitä lähdetään kaikissa pöydissä, että kaikilla on yhteinen tilannekuva taloudesta.

Rinteen mukaan valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen eilinen tilannekuva ei juuri poikennut VM:n virkamiesten aiemmista arvioista.

– Lähtökohta on se, että taivaalla on mustia pilviä sekä globaalissa taloudessa että Euroopan taloudessa, brexit, Italian talous ja Saksan tilanne. Nämä täytyy ottaa huomioon, kun talouspolitiikkaa mitoitetaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt