Hallitusinto yllätti keskustajohdonkin – maakunnissa vaaditaan nyt korjausliikettä

Musertava vaalitappio oli keskustan johdolle ja puheenjohtaja Juha Sipilälle odotusten mukainen. Sen sijaan keskustan kentältä noussut into lähteä Sdp:n Antti Rinteen johtamaan uuteen punamultahallitukseen tuli yllätyksenä puolueen eliitille.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapui hallitusneuvotteluihin Säätytalolle keskiviikkona.

9.5.2019 6:12

Keskustan suuntana oli puoluejohdon mukaan oppositio. Sinipunahallitusta pidettiin lähes varmana. Keskustan puoluetoimistossa pyöri huhuja Sdp:n ja kokoomuksen jo loppuvuodesta alkaen käymistä talouspolitiikkaa koskeneista keskusteluista. Puoluejohdon yleisen käsityksen mukaan myös työmarkkinakeskusteluja oli käyty akselilla Eteläranta-Hakaniemi ja suuret kaupungit valmistautuivat hallituskuvioihin niitä johtavien Jan Vapaavuoren (kok) ja Lauri Lylyn (sd) välisellä yhteydenpidolla.

Kun keskustan puoluevaltuusto vain reilu viikko sitten kokoontui, ei puoluejohto arkaillut moittiessaan hallitustunnustelija Rinteen vaisua kiinnostusta talouspolitiikkaan.

Sdp:ssä punamultakaipuu?

Sdp:n keskustelut kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa eivät johtaneet neuvottelupöytään. Kokoomuksen väännöt kompastuivat viimeistään puolueen tiukkaan talous-, vero ja työpoliittiseen linjaan.

Keskustalaiset uskovat nyt, että Sdp:ssä elää punamultakaipuu. Rinteelläkään ei monien Ilta-Sanomien haastattelemien keskustavaikuttajien mukaan ole mitään yhteistyötä vastaan. Viime päivinä Sdp ja keskusta ovatkin käyneet eri kysymyksistä epämuodollisia tunnusteluja.

Maakunnat: Hallituskortti pitää katsoa

Puoluejohdon vankka näkemys oli viime päiviin asti, että keskusta lähtee ensisijaisesti oppositioon. Maakunnista alkoi tihkua toisenlaista viestiä, ja johto päätti kysyä vielä kerran kentän intoa punamullalle.

Viesti oli selkeä. Puheenjohtaja Sipilä kertoi keskiviikkoaamuna, että puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenille tehdyssä kyselyssä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä.

Tulos yllätti täysin Sipilän ja muun puoluejohdon. Kävi ilmi, että puolueen kentällä ja maakunnissa nähtiin keskustan painopisteen olleen viime hallituksessa liikaa taloudessa. Politiikka oli monelle keskustalaiselle liian kovaa. Varsinkin säästöt perusturvasta oli vaikea niellä.

”Korjataan kurssia vasemmalle”

Kainuun keskustalla ei ole katastrofivaalien jäljiltä eduskunnassa ainuttakaan edustajaa, ensimmäiseen kertaan sataan vuoteen. Puoluehallituksessa piiriä edustava Esa Kemppainen on maatalousyrittäjä. Hän koki viime hallituskaudella ongelmallisena poliittisen yhteistyön kokoomuksen kanssa. Nyt tarvittaisiin hänen mielestään korjausliikettä

– Korjataan keskustan kurssia piirun verran vasemmalle, enemmän tavallisten ihmisten liikkeeksi. Punamulta olisi hyvä pohja korjausliikkeelle.

Rökäletappio on pakottanut kainuulaisen keskustalaisen miettimään myös arvoja. Pohdinnat olivat punamullalle vihreää näyttäneen lausunnon taustalla.

– Pakkohan tässä on arvoja miettiä. Ainahan kansa on oikeassa.

Hallitustunnustelujen käänteiden jälkeen Hanna Huttusen Whatsapp-sovellus kävi kuumana.

Huttunen on keskustan puoluehallituksessa Pohjois-Karjalan piirin edustaja. Hän on myös uusi kansanedustaja.

Punamultayhteistyöhön heränneiden maakunnan ihmisten lähettämät viestit koskivat metsien käyttöä, maataloutta, maakunnan tieverkkoja, pienituloisten eläkeläisten ja perheiden asiaa sekä aluepoliittisia kysymyksiä.

Mahdollisuus punamultaan lämmittää myös Huttusta.

– Kyllä ihmiset sekä alkiolaisuus ja maalaisliittolaisuus ovat tuolla taustalla. Olen enemmän punamultaihminen!

Huttunen vastasikin puoluetoimiston kyselyihin kannattavansa hallitusneuvotteluihin osallistumista. Hän uskoo, että vaikka hallitusvastuu voikin syödä puolueen kannatusta, pystyy sieltä käsin vaikuttamaan asioihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?