KRP: Hussein al-Taeen kirjoituksissa ei syytä epäillä rikosta – osa vanhentunut, uudemmissa ei kiihottamista

KRP selvitti jo huhtikuussa Sdp:n kansanedustajan Hussein al-Taeen kirjoitusten laillisuutta.

Hussein al-Taee.

8.5.2019 15:47 | Päivitetty 8.5.2019 16:49

Keskusrikospoliisi päätti jo huhtikuussa, ettei Sdp:n kansanedustajaa Hussein al-Taeeta ole syytä epäillä rikoksesta hänen vanhojen kirjoitustensa takia. Rikosilmoituksen oli tehnyt KRP:lle yksityishenkilö. KRP teki asiasta selvityksen ja päätyi siihen, että esitutkintaa ei aloiteta.

Selvitys on tehty ennen kuin Valtakunnansyyttäjänvirasto (VKSV) pyysi toukokuussa poliisia selvittämään, onko al-Taeen Facebook-kirjoituksista syytä aloittaa esitutkinta. Kyse oli tuoreen kansanedustajan vuosien takaisista Facebook-kirjoituksista, joissa hän solvasi muun muassa sunnimuslimeja, homoja, somaleja ja juutalaisia.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila kertoi tuolloin, että myös VKSV:lle tehdyn tutkintapyynnön oli tehnyt yksityishenkilö. Pian tämän jälkeen Sdp tiedotti, että al-Taee on ollut sairaalahoidossa ja että tämä on sairauslomalla.

VKSV:n pyynnössä ei ole kyse samasta tutkintapyynnöstä, jota KRP käsitteli. STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Mantilaa kommentoimaan sitä, riittääkö KRP:n selvitys virastolle vai voidaanko kirjoitukset tutkia vielä uudestaan.

Päätös on tehty ennen al-Taeen ulostuloa

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jaska Immonen perustelee päätöstä sillä, että asiassa ei ole tullut ilmi sellaisia konkreettisia seikkoja, joiden perusteella asiassa olisi syytä epäillä rikosta. Immonen toteaa päätöksessään, että tutkintapyynnössä oli linkkejä Helsingin Sanomiin, Iltalehteen ja yksityishenkilön blogikirjoituksiin.

– Nettikirjoituksissa on tulkintoja ja oletuksia mahdollisista tapahtumista. Lisäksi kirjoituksissa on kuvakaappauksia mahdollisesti Facebook- ja Twitter-keskusteluista. Kuvakaappaukset ovat aikaväliltä 2011–2015. Kuvakaappausten aitoutta ei ole pystytty todistamaan.

Päätös on päivätty toukokuun puolelle, mutta se on tehty Immosen mukaan 24. huhtikuuta ja kirjausteknisten syiden takia kirjattu päätetyksi vasta toukokuun puolella. Näin ollen poliisi on tehnyt päätöksen ennen kuin al-Taee astui viime viikon maanantaina 29. huhtikuuta julkisuuteen, otti vastuun kirjoituksistaan ja pyysi niitä anteeksi.

Päätöksessä todetaan, että osa teoista olisi joka tapauksessa jo vanhentunut.

– Rikosoikeudellisesti arvioituna kyseeseen voisi tulla kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Mikäli kuvakaappausten aikamäärät pitäisivät paikkansa, olisi osa epäillyistä rikoksista jo vanhentunut, eikä esitutkintaviranomaisella ole toimivaltuutta suorittaa tutkintaa, Immonen perustelee päätöksessään.

Syyteoikeus olisi ollut olemassa vielä vuosina 2014 ja 2015 julkaistujen kirjoitusten osalta. Tuoreimpien kirjoitusten osalta Immonen totesi, ettei niissä ole yksittäiseen kansanryhmään kohdistuvaa kirjoittelua.

Valheiden vyyhti

Tuore kansanedustaja al-Taee astui viime viikolla julkisuuteen ja pyysi anteeksi vuosien takaisia Facebook-kirjoituksiaan.

STT kysyi al-Taeelta kirjoitusten kuvakaappauksista jo viime vuoden marraskuussa, jolloin hän työskenteli konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä. Al-Taee kiisti silloin kirjoitukset ja epäili kuvien aitoutta.

– En tunnista sanoja omakseni, eivätkä istu arvoihini millään lailla. Tuntuu omituiselta, että joku tarkoituksenhakuisesti pyrkii kyseenalaistamaan agendojani tällä tavalla. Minusta tässä on selkeä mustamaalausyritys. STT:n on hyvä tarkkaan pohtia tässä, että miten se ei tule käytetyksi välineenä minun tai kenenkään muun maineen tai työn kyseenalaistamiseen ilman tolkullista näyttöä, al-Taee kirjoitti marraskuussa sähköpostissaan STT:lle.

Viime viikolla al-Taee myönsi blogissaan kirjoitusten olevan aitoja. Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd) sanoi, että al-Taeen anteeksipyyntö SDP:n eduskuntaryhmälle riittää eikä hänelle ole näillä näkymin luvassa muita seuraamuksia eduskuntaryhmän puolelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?