Tässä ovat keskustan kynnyskysymykset – näistä väännetään hallitusneuvotteluissa

Julkaistu:

Antti Rinne ottaa IS:n tietojen mukaan keskustan hallitusneuvotteluihin. Muut puolueet ovat vasemmistoliitto, vihreät, ja Rkp.
Keskusta on valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin, puolue ilmoittaa. Keskustan mukaan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että puolueen kynnyskysymykset toteutuvat.

Vastaavasti 20 prosenttia vastaajista vastusti hallitusneuvotteluihin lähtemistä. Vastausprosentti oli keskustan mukaan 93.

Hallitustunnustelija, SDP:n Antti Rinne on tietoinen asiasta, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo Twitterissä.

– Kyselyn tulosta kunnioitetaan, näin ollen hallitustunnustelija Rinteelle on ilmoitettu, että tarvittaessa keskusta on valmis aloittamaan hallitusneuvottelut, keskusta kertoi tiedotteessa.

Keskustalla on yhteensä kymmenen kynnyskysymystä, joihin lukeutuu myös maakuntauudistuksen toteuttaminen sote-palveluiden turvaamiseksi.

Tässä ovat kaikki keskustan kynnyskysymykset

1. Hyvän talous- ja työllisyyskehityksen jatkaminen siten, että sitoudutaan 75 %:n työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous (ml. kuntatalous) on tasapainossa vuonna 2023

2. Yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää. Teollisuuden toimintaedellytyksiä ei saa heikentää.

3. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia.

4. Toteutetaan perhepaketti, jonka osana perhevapaauudistus. Uudistuksen on oltava perheille parannus nykyiseen järjestelmään.

5. Vanhustenhoidon epäkohtiin puututaan muun muassa tiukemmalla lainsäädännöllä ja riittävillä resursseilla, eikä keskusta hyväksy valtionosuuksien leikkauksia, joilla vaarannetaan kuntien peruspalveluita kuten sivistystoimi, varhaiskasvatus ja vanhushoiva.

6. Keskusta edellyttää korotuksia pienimpiin eläkkeisiin ja parannuksia köyhimpien lapsiperheiden asemaan sekä sitä, että perusturvaindeksijäädytys on purettava hallituksen päätöksen mukaisesti.

7. Ammatillisen koulutuksen rahoitus ja saavutettavuus on turvattava, panostettava oppisopimuskoulutukseen ja säilytettävä alueellisesti kattava korkeakouluverkosto.

8. Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla.

9. Sitoudutaan keskustan johdolla tehtyyn kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan ja turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen sekä kestävä metsien käyttö.

10. Kaikkien päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja voimavaroja sekä tukea koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia.

Hallituspohjasta kuullaan pian

Rinteen odotetaan paljastavan pian, mitkä puolueet lähtevät mukaan hallitusneuvotteluihin. Rinteen on määrä kertoa päätöksensä hallituspohjasta eduskuntaryhmille yhdentoista jälkeen.

IS:n, Helsingin Sanomien ja Ylen mukaan Antti Rinne olisi muodostamassa hallitusta keskustan, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n kanssa.

Varsinaiset hallitusneuvottelut käynnistyvät iltapäivällä tilannekatsauksella Säätytalossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt