Keskusta panttaa vastaustaan keskiviikkoon – ”Vaikuttaa siltä, että hallituksen muodostaminen vaalivoittajien varaan on vaikeaa”

Julkaistu:

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sdp) joutuu odottamaan huomiseen aamupäivään asti keskustan vastausta siitä, onko puolue valmis lähtemään hallitusneuvotteluihin vai ei.
Hallitustunnusteluiden loppusuoralla nähtiin erikoinen näytös, kun keskusta antoi odotuttaa vastaustaan hallitushaluistaan iltaan asti tiistaina.

Lopulta puolue kertoi tiedotteella kysyvänsä ensin kentän mielipiteen mahdollisesta hallitukseen lähdöstä. Vastauksensa se lupasi antaa hallitustunnustelija Antti Rinteelle (sdp) vasta keskiviikkona aamupäivällä.

Keskustan mukaan vaikuttaa siltä, että hallituksen muodostaminen vaalivoittajien varaan on vaikeaa.

– Hallitustunnustelija Antti Rinne on vedonnut keskustaan vielä kerran, jotta keskusta olisi käytettävissä hallitusneuvotteluihin, tiedotteessa sanottiin.
Keskusta painottaa yhä, että sen rima lähteä hallitukseen on korkealla surkean vaalituloksen takia.

– Vastaamme hallitustunnustelijalle keskiviikkona aamupäivällä. Sitä ennen kysymme keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenten kannan asiaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi Ilta-Sanomille, että puolue haluaa kunnioittaa puoluekentän vastastausta.

– Jännäksihän tämä menee, Kaikkonen toteaa Ilta-Sanomille lähettämässään tekstiviestissä.

Rinne toivoo keskustan lähtevän

Rinne ennätti jo kertoa tekevänsä ratkaisunsa hallituspohjasta tiistai-iltana.

Hän sanoi aikovansa kertoa päätöksensä kokoonpanosta eduskuntaryhmille keskiviikkona aamupäivällä, ja hallitusneuvotteluiden on määrä alkaa iltapäivällä tilannekatsauksella Säätytalossa.

– Sen jälkeen torstaiaamuna 10.30 on tarkoitus aloittaa varsinaiset neuvottelut isommissa pöydissä, ja alapöydissä aloitetaan sitten ensi viikolla, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan hänellä on useampia vaihtoehtoja, joista lähteä hallituspohjaa miettimään, mutta hän toivoo, että keskusta olisi valmis hallitukseen, jos kutsu käy.

– Toivon todellakin, että keskusta ilmoittaa olevansa valmis lähtemään. Se olisi tärkeää tässä kokonaisuudessa, Rinne sanoi ennen SDP:n ryhmäkokousta.
Rinne sanoi tekevänsä oman ratkaisunsa tämän illan aikana, mutta nyt hän siis joutunee odottamaan.

Päätöksentekohetki lähestyy

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan puolueella on ollut koko ajan yhteinen näkemys mieluisista hallituskumppaneista.

– Se on se, että yritetään saada sellainen hallituspohja ja hallitus aikaiseksi, joka noteeraa muutosviestin, jonka kansalaiset vaaleissa antoivat.

Myös Rinne sanoi painottavansa kumppaneita, joiden kanssa esimerkiksi yhteiskunnan eriarvoistumiskehitys on mahdollista pysäyttää ja joiden kanssa löydetään parhaimmat keinot ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Sdp:n hallitusneuvotteluryhmä puristaa Lindtmanin mukaan lopullisen päätöksen Rinteen johdolla, mutta eduskuntaryhmä saa nyt katsauksen siitä, miten tunnustelut ovat menneet.

– Näin se on, että päätöksentekohetki lähestyy ja huomenna siitä kuullaan.

Demareiden eduskuntaryhmä istui tiistai-iltana pari tuntia evästämässä Rinnettä ja puolueen neuvotteluryhmää hallituspohjaratkaisua varten. Rinne ei tullut enää kokouksen jälkeen median eteen kommentoimaan yllätyskäännettä, vaan poistui toisesta ovesta.

Lindtman luonnehti keskustelua huolelliseksi ja seikkaperäiseksi.

– Rinne kokoaa nyt kaikki muut tarvittavat tiedot ratkaisuun, joka puristetaan huomiseksi.

Lindtman ei suostunut kertomaan, miten keskustan päätös pantata vastaustaan keskiviikkoon asti vaikuttaa tilanteeseen.

"Tunnustelija tekee ratkaisut"

Kokoomus sai omat keskustelunsa käytyä loppuun tiistaina, vaikka kysymyksiä jäikin vielä auki. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mielestä se on luonnollista.

– Tämä oli tunnusteluvaihe, tässä ei käyty neuvotteluja, ja on itsestään selvää, että neuvotteluissa on sitten paljon tarkennettavaa ja paljon yksityiskohtia, jotka pitää käydä, Jokinen kommentoi kokoomuksen ryhmäkokouksen jälkeen tiistaina.

Jokisen mukaan kokoomus haluaa käydä vielä tarkkaan läpi muun muassa talous-, työllisyys- ja verokysymyksiä, jos hallitusneuvotteluihin ryhdytään sinipunapohjalla.

Kokoomuksen ryhmän tunnelmaa Jokinen kuvaa rauhalliseksi.

–Tiedämme omat tavoitteemme ja ymmärrämme tilanteen, että tunnustelija tekee sitten ratkaisut.

Yleisimmät veikkaukset hallituspohjaksi ovat matkan varrella olleet sdp:n ja kokoomuksen varaan rakentuva sinipuna sekä kansanrintama, jossa suurimmat puolueet olisivat sdp ja keskusta.

Juttua päivitetty 7.5. kello 20:08.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt