Mahdoton tilanne valkeni Soinille illallisella – uutta sopimusta sorvattiin vielä aamulla: ”Ei minkäänlainen pettymys” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Mahdoton tilanne valkeni Soinille illallisella – uutta sopimusta sorvattiin vielä aamulla: ”Ei minkäänlainen pettymys”

Ulkoministeri Soini haki Rovaniemen tussahduksen jälkeen lohtua siitä, että kaikkien maiden ulkoministerit saapuivat kokoukseen ja ”istuivat kuuliaisesti tomahaw’kin alla”.

Ulkoministerit Timo Soini ja Mike Pompeo kättelivät Rovaniemellä tiistaina. Soini ei halunnut nimetä syyllisiä yhteisen lausuman kariutumiseen, vaikka myönsi että Yhdysvaltain ilmastolinjaukset ovat muuttuneet uuden hallinnon myötä.

7.5.2019 14:28

Ulkoministeri Timo Soini sanoi Rovaniemen julistukseen liittyneiden esteiden käyneen hänelle ilmeiseksi viimeistään Arktisen neuvoston ulkoministereiden illallisella maanantai-iltana. Samalla kävi ilmi, että tilanteen ratkaisemiksi on löydettävä toinen polku. Sellaiseksi muodostui yhteinen vaatimattomampi ministerilausunto. Senkään laatiminen ei ollut helppoa. Työ päättyi vasta kahdeksalta tiistaiaamuna eli juuri ennen kokouksen alkua.

Soinilta kysyttiin, millainen henkilökohtainen pettymys käänne oli.

– Ei minkäänlainen pettymys.

Soini muistutti olevansa reaalipoliitikko. Tällä kertaa yksimielistä julistusta ei vain ollut mahdollista saada aikaiseksi.

– Kun huomasin, että julistus alkaa olla vaikea saada aikaan, avattiin toinen reitti ja lähdettiin tämän ministerikannanoton tielle ja siihen saatiin monta asiaa muiden muassa alkuperäiskansojen asiat ja luonnonsuojelu. Yksi sieltä tienkin puuttuu, mutta ei lasta kannata kokonaan heittää pesuveden mukana pois, Soini sanoi ja viittasi elefanttina huoneessa olleisiin ilmastolinjauksiin.

Vaihtoehdot olivat, ettei tule minkäänlaista julistusta tai sitten rinnalle kehitetään jotain.

– Tilanne alkoi tulla edellisen illan aikana ja viimeistään illallisella selväksi ja toista reittiä ruvettiin etsimään.

Soini julkaisi kokouksen puheenjohtajana myös oman lausuntonsa. Siihen hän laittoi kaiken sen, mitä työryhmissä oli käsitelty ja viety yhdessä eteenpäin ennen kuin kävi ilmi, ettei yksimielistä julistusta tule. Soini lohduttautui sillä, että monet asiat ovat prosesseja ja ne voivat toisessa hetkessä myös nytkähtää uudelleen eteenpäin.

Soini ei halunnut nimetä ketään syyllistä tilanteeksi. Se olisi puheenjohtajamaalle silkka mahdottomuus. Koko kokouksen ajan on kuitenkin ollut selvää, että hankausta ovat aiheuttanut juuri Yhdysvaltojen muista poikkeavat ilmastokannat.

– Olen aika pitkään vetänyt näitä neuvotteluja, ulkoministerinäkin neljä vuotta, niin en nyt rupea kalkkiviivoilla hyvää käytäntöä muuttamaan ja nimeämään, kuka on syyllinen ja kuka syytön. Se on täysin selvää, että kyllä me tiedämme USA:lla ja nykyhallinnolla olevan ilmastoasioissa on kovin erilainen linja kuin esimerkiksi edeltävällä hallinnolla. Nämä eriäväisyydet ovat näkyvissä, mutta puheenjohtajan tehtävänä on työskennellä sen eteen, että pöydällä olevista aineksista saadaan mahdollisimman hyvä tulos. Siksi Suomi teki kovasti töitä, että tämä kannanotto saatiin aikaiseksi.

Yhteisen julkilausuman aikaansaaminen aiheutti Yhdysvaltojen penseiden ilmastokantojen vuoksi suuria vaikeuksia jo Suomen ottaessa Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden Yhdysvalloilta Alaskan Fairbanksissa. Vielä Donald Trumpin hallinnon alkuvaiheessa sellainen kuitenkin oli mahdollista tehdä. Asian ratkaisemisessa Yhdysvaltain silloisen ulkoministerin Rex Tillerssonin henkilökohtaisella panoksella oli varsin suuri merkitys. IS kysyi Soinilta, eikö ulkoministeri Mike Pompeon ollut mahdollista ottaa neuvotteluissa vastaavaa askelta. Soini ei halunnut vastata spekulatiiviseen kysymykseen.

– Niihin en langennut aikoinaankaan, enkä lankea viimeisenäkään päivänä, Soini sanoi viitaten pitkän poliittisen uransa pian edessä olevaan päätökseen.

Tänään aamulla Soini tapasi Pompeon kahdenvälisesti 40 minuutin ajan. Tapaamisen aikana Soinille oli selvinnyt suurvaltasuhteista se, että keskustelut Pompeon ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin välillä olivat edellisenä iltana sujuneet hyvin.

– Asiat, muutkin kuin Venezuela, ovat tosi hankalia, joten heidän oli todella hyvä keskustella keskenään. Olihan se mielenkiintoista kuulla, mitä herrat olivat keskustelleet. Sitten illallisella meillä oli aikaa puhua kaikkinensa näistä asioista.

Soini painotti kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa sitä, että vasta toisen kerran neuvoston historiassa kaikkien maiden ulkoministerit olivat läsnä kokouksessa, jossa puheenjohtajuutta vaihdetaan.

– Jokainen tuli tänne eilen ja oli yön yli. Ei pompittu, ei hypitty missään bilateraaleissa vaan siellä istuttiin kuuliaisesti tomahaw’kin juuressa.

Soini mukaan epäonnistunut julkilausuma ei jätä Suomen päättyneen puheenjohtajuuden ylle minkäänlaista varjoa. Kokousta varjosti myös Pompeon Yhdysvaltain Arktisia tulevaisuudennäkemyksiä varsin suorasanaisesti esitellyt puhe.

– Olen tavannut Mike Pompeon vuoden aikana kolme kertaa, se on Suomelle aina edullista, kun pääsemme puheisiin USA:n ja Venäjän ulkoministerien kanssa. Se, että Yhdysvallat esittää omia kantojaan, on minusta aika luonnollista. Mitä deklaraatioon tulee, niitä on vuosien saatossa tehty aika monta ja ihmettelisin, jos meistä joku osaisi ruveta luettelemaan, mitä niissä lukee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?