Risikko pitää eduskunnan istumajärjestystä koskevaa riitaa naurettavana: ”Tärkeintähän on se, että tuolla on paikka istua”

Julkaistu:

Puhemiesneuvosto päätti tänään perjantaina ottaa aikalisän istumajärjestystä käsittelevässä keskustelussa.
Eduskunnan uudesta istumajärjestyksestä aiotaan eduskunnan toisen varapuhemiehen Paula Risikon (kok) mukaan käydä ensi tiistaina vielä keskustelu eduskuntaryhmien puheenjohtajien kesken.

Eduskunnan oli aiemmin määrä keskustella ja äänestää uudesta istumajärjestyksestä tänään perjantaina.

Risikko totesi tänään eduskunnassa, että asiasta näyttää tulleen kokoaan suurempi.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tällaisesta asiasta ei tämän talon pitäisi ruveta riitelemään. Meillä on paljon suurempia asioita. Istumajärjestys on mielestäni naurettava asia riidalle, Risikko sanoi.

– Äkkiähän tästä on nyt päästävä eteenpäin. Tärkeintähän on se, että tuolla on paikka istua.

Mikäli asiaan ei löydy muuta ratkaisua, mennään Risikon mukaan nykyisellä esityksellä.

Eduskunnan istumajärjestys todennäköisesti muuttuu siten, että perussuomalaiset siirretään salin oikeaan laitaan. Nykyisin perussuomalaiset istuvat salin keskellä.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät esittää uutta istumajärjestystä puhemiesneuvostolle, joka käsitteli asiaa perjantaisessa kokouksessaan.
Vielä eilen eduskuntaryhmän SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi medialle, että puhemiesneuvosto tulisi esittämään asian eduskunnan suurelle salille tänään perjantaina.

Asian käsittely päädyttiin kuitenkin tänään siirtämään ensi tiistaille.

Päätös istumajärjestyksestä ei ollut yksimielinen, sillä perussuomalaiset vastustivat sitä. Lindtmanin mukaan esitetty järjestys perustuu Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston malliin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio närkästyi esityksestä. Hänen mukaansa puolue haluaa säilyttää vanhan paikkansa.

– Pidämme siirtoa huonosti perusteltuna. Olen yllättynyt, että tämä voidaan tehdä muutenkin kuin yksimielisesti.

Tavion mukaan perussuomalaiset ei koe olevansa eduskunnan oikeistolaisin puolue.

– Meidän äänestäjäkuntakin on perinteisesti aika lähellä keskustaa talouspoliittisesti.

Keskustelu eduskunnan istumajärjestyksestä alkoi sen jälkeen, kun rkp kertoi toivovansa paikanvaihtoa keskemmälle eduskunnan suuressa salissa.

Puolue on istunut puhemiehen paikalta katsottuna äärimmäisenä oikealla laidalla, sillä tulkkipalveluiden käyttäminen on näin ollen ollut helpompaa.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan nykyinen istumajärjestys antaa väärän mielikuvan puolueesta.
Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 14:05