Ilta-Sanomien vaalikone on nyt auki – näin EU:n tulevaisuus jakaa ehdokkaat

EU:n pikaiseen hajoamiseen uskoo yli neljännes eurovaaliehdokkaista.

3.5.2019 2:00

Tänään julkaistu IS:n vaalikone paljastaa erot eurovaaliehdokkaiden kannoissa liittyen muun muassa EU:n mahdolliseen loppuun.

Kaikista IS:n vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista jopa 28 prosenttia on sitä mieltä, että EU hajoaa seuraavan 10 vuoden aikana. Suurin usko tähän on tähtiliikkeen, suomen kommunistisen puolueen ja perussuomalaisten ehdokkailla.

Eduskuntapuolueiden ehdokkaat uskovat muita huomattavasti jämäkämmin EU:n pysyvän pystyssä. Eduskuntapuolueiden ehdokkaista 11 prosenttia uskoo EU:n hajoavan kymmenessä vuodessa.

Yksi hajoamiseen uskovista on Laura Huhtasaari (ps). Hänen mielestään EU pitäisi purkaa.

– EU-liittovaltio tulisi hallitusti purkaa itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alueeksi, Huhtasaari perustelee vaalikoneessa.

Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen pitää kaatumista varmana ja yltyy samalla jopa runolliseksi.

– Kirves on jo puun juurella. Kansallisvaltioita sortava linja on saamassa haastajia. Vapauden uudet tuulet puhaltavat. Byrokratian linnake horjuu. Laho puu voi kaatua ilman kirvestäkin, Hakkarainen kertoo vaalikoneessa.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen myöntää EU:ssa olevan ongelmia, muttei usko missään nimessä nopeaan hajoamiseen.

– Kriisit osoittavat yhteistyön tarpeellisuuden, eivät organisaation tarpeettomuutta. Eihän Suomenkaan ennusteta ”hajoavan” siksi, että eri hallituskokoonpanot eivät ole onnistuneet sopimaan sote-uudistuksesta, Pietikäinen muistuttaa vaalikoneessa.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ei usko hajoamiseen, vaikka myöntääkin, ettei tulevaisuutta ole helppo ennustaa.

– EU:ssa on paljon ristiriitoja ja ongelmia, mutta en usko unionin hajoavan lähiaikoina, Sarkkinen vastaa.

Nils Torvalds (r) ei osaa ottaa kantaa EU:n hajoamiseen kymmenen vuoden aikana, mutta muistuttaa yhteistyön ja äänestämisen tärkeydestä.

– On se ihan mahdollista, joskaan ei toivottavaa. Seuraava parlamentti voi jo kokoonpanostaan johtuen olla kykenemätön päättämään toimivista kompromisseista. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei tarvittavaa lainsäädäntöä saada aikaan. Nopeasti kehittyvässä maailmassa se voisi osoittautua aika katastrofaaliseksi. Siksi kannattaa miettiä miten nyt eurovaaleissa äänestää, Torvalds vetoaa.

Suurilla puolueilla ehdokaslistat ovat täynnä, eli ne ovat asettaneet kukin 20 ehdokasta. Eduskuntaan päässeistä ryhmistä vain Liike nyt jäi pois eurovaaleista. Yhteensä ehdokkaita on 269, joiden keski-ikä on 45 vuotta. Ehdokkaista naisia on 39 prosenttia. Ehdolla on myös 15 vastavalittua kansanedustajaa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?