Demarit puivat jo toistamiseen Hussein al-Taeen tapausta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Demarit puivat jo toistamiseen Hussein al-Taeen tapausta

Julkaistu: 2.5.2019 9:59, Päivitetty 2.5.2019 16:18

Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee valehteli toistuvasti vähemmistöjä parjaavista kirjoituksistaan. Sdp ei ole nähnyt kurinpidollisia toimia tarpeellisiksi.

Sdp:n eduskuntaryhmä pui tänään torstaina toistamiseen Hussein al-Taeen tapausta.

Ryhmä ehti jo viime viikolla antaa al-Taeelle synninpäästön hänen pahoiteltuaan vanhoja kirjoituksiaan. Tuolloin al-Taee ei ollut vielä myöntänyt omikseen kaikkia julkisuuteen nousseita viestejä, joissa käytti jyrkkää kieltä vähemmistöistä.

– Hän ei ensimmäisessä kuulemisessa kyennyt olemaan täysin rehellinen, ja nyt on perusteltua käydä tämä keskustelu vielä kerran uudestaan, kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo.

Hussein al-Taee ja Tytti Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan vaalikauden alussa on paikallaan kirkastaa koko ryhmälle arvot, joilla sosiaalidemokratiaa tehdään.

– Ne arvot on tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja yhteisvastuu. Torjumme selkeästi kaikenlaisen syrjinnän ja rasismin, sovinismin, homofobian ja antisemitismin. Myös sellaisen antisemitismin, joka pukeutuu antisionismin kaapuun.

Tuppurainen on puheenjohtajana Demarinaisissa, joka palkitsi vain runsas kuukausi sitten al-Taeen vuoden Risto Rohkea -tunnustuksella. Palkinto myönnetään tasa-arvoasioissa ansioituneelle miehelle.

– Olen hyvin pettynyt tähän tilanteeseen ja siihen, että al-Taee ei ole aiemmin kyennyt rehellisesti kertomaan näistä asioista. Toisaalta annan myös tunnustusta sille, että hän on perusteellisesti pyytänyt anteeksi. Omaan vakaumukseeni kuuluu myös antaa anteeksi.

Tuppuraisen mukaan al-Taeen täytyy nyt päästä osoittamaan, että todella on muuttunut mies.

– Hänellä on nyt näytön paikka.

Lue lisää: Näin al-Taee sotkeutui valheisiinsa

Sirpa Paatero.

Al-Taee myönsi lopulta maanantaina kaikki vähemmistöjä parjaavat kirjoitukset omikseen.

– Olen pitänyt salaisuutta itselläni jo jonkin aikaa. Se on kasvanut, tämä mörkö, minun sisälläni, al-Taee sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Mitä pidempään pidin sitä salaisuutta, sen vaikeammaksi se minun sisälläni kasvoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne katsoi, että al-Taee oli valehdellut asiasta myös puolueelle.

– Mekin ollaan tultu vähän huijatuiksi tässä asiassa, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Lue lisää: Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne al-Taeen törkyteksteistä: ”Mekin olemme tulleet huijatuiksi”

Merja Mäkisalo-Ropponen.

Ryhmässä ei kuitenkaan nähdä tarvetta kurinpidollisille toimille.

Eduskuntaryhmä voi kurinpitotoimena antaa edustajalle huomautuksen tai varoituksen tai erottaa hänet ryhmästä joko määräajaksi tai kokonaan. Niitä on aiemmin langetettu myös kansanedustajien lausuntojen ja kirjoitusten vuoksi.

Esimerkiksi perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen sai ryhmältään huomautuksen kirjoitettuaan Facebookissa, että ”Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja”. Varoituksen hän sai sanottuaan, että homot, lesbot ja somalit pitäisi laittaa Ahvenanmaalle asumaan keskenään.

Kimmo Kiljunen ja Hussein al-Taee.

Lue myös: Kommentti: Hussein al-Taeen uskottavuus romahti valehtelukohun myötä – uusiin paljastuksiin ei ole enää varaa

Jussi Halla-aho taas erotettiin perussuomalaisten ryhmästä kahdeksi viikoksi hänen kirjoitettuaan Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla.

Al-Taee ei ollut vielä mukana Sdp:ssä kirjoittaessaan kyseiset viestit, eikä niistä valehtelun katsota antavan aihetta toimenpiteille. Torstaina keskustelun aiheena lienevät pikemminkin ryhmän pelisäännöt tästä eteenpäin, Sirpa Paatero arvioi.

Merja Mäkitalo-Ropposen mielestä al-Taeen aiemmille esiintuloille voi vain viitata kintaalla.

– Toisaalta ajattelen, että jos ihminen vilpittömästi pyytää anteeksi, katuu aiempia tekojaan ja on todella muuttanut ajattelutapaansa, silloin pitää anteeksi antaa ja uskoa siihen, että ihminen ovi muuttua ja kehittyä.

Kimmo Kiljunen ei epäile, etteivätkö al-Taeen ajatukset todella olisi muuttuneet.

– Ne arvot joita hän on tuonut esille esimerkiksi yhteisissä vaalitilaisuuksissa ovat samoja arvoja, jotka minäkin jaan, Kiljunen sanoo.

– Meillä kaikilla on oikeus ja mahdollisuus kasvaa ihmisenä niin kauan kuin on elämää. Tämä tila pitäisi antaa kaikille.