Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne al-Taeen törkyteksteistä: ”Mekin olemme tulleet huijatuiksi” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne al-Taeen törkyteksteistä: ”Mekin olemme tulleet huijatuiksi”

Rinteen mukaan tässä vaiheessa hänen tiedossaan ei ole mitään, minkä perusteella Hussein al-Taeen pitäisi jättää kansanedustajan tehtävänsä.

Antti Rinne ja Hussein al-Taee Sdp:n vaalivalvojaisissa 14. huhtikuuta 2019.

30.4.2019 13:21

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne katsoo, että puolueen uusi kansanedustaja Hussein al-Taee on valehdellut vanhoista somekirjoituksistaan myös Sdp:lle.

– Mekin ollaan tultu vähän huijatuiksi tässä asiassa, Rinne sanoi tiistain tiedotustilaisuudessa.

Al-Taee vahvisti maanantaina blogissaan, että kohutut kuvakaappaukset ovat aitoja. Kirjoituksissa parjattiin muun muassa homoja, juutalaisia, sunneja ja somaleita. Hän kertoi häpeävänsä tekstejään.

IS kysyi Rinteeltä, onko Sdp toiminut naiivisti al-Taeen suhteen.

– En naiivista osaa sanoa, mutta selkeästi on ymmärretty tai epäilty hänen puhuneen totta, Rinne vastasi.

Rinne ei ottanut kantaa siihen, olisiko Sdp:n pitänyt tehdä al-Taeesta taustaselvityksiä.

– En osaa sanoa jälkiviisaasti, en ole itse niin hirveän sisällä tässä asiassa ollut.

Sdp:n eduskuntaryhmä ehti antaa al-Taeelle jo synninpäästön viime viikolla al-Taeen pahoiteltua kirjoituksiaan, mutta vielä tässä vaiheessa al-Taee ei ollut myöntänyt, että kaikki kohutut kirjoitukset ovat hänen kirjoittamiaan.

Sen sijaan al-Taee puhui sosiaalisen median teksteistä, joita väitettiin hänen kirjoittamikseen, ja väitti, että hän ei pysty jälkikäteen muistamaan kaikkia vanhoja Facebook-päivityksiään.

Rinteen mukaan Sdp:n eduskuntaryhmä arvioi tulevissa kokouksissaan, miten al-Taeen tapauksessa ”mennään eteenpäin”.

Rinteen mukaan tähän mennessä ei ole tullut esiin mitään sellaista, minkä vuoksi al-Taeen pitäisi jättää kansanedustajan tehtävänsä.

– Eduskunnassa on tietyt pelisäännöt sille, miten täältä lähdetään, jos lähdetään muuten kuin... no, en käy läpi niitä perusteita, totean vain, että tässä tilanteessa ei ymmärtääkseni ole mitään sellaista ainakaan minun tiedossani, mikä edellyttäisi, että kansanedustaja luopuisi valtakirjastaan.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi medialle tiistaina hallitustunnustelujen etenemistä. Esille nousi myös Hussein al-Taeen tapaus.

Rinne on itse keskustellut al-Taeen kanssa asiasta yhden kerran.

– Sanoin, että en todellakaan hyväksy tällaista kirjoittelua ja että vähintä, mitä tässä tilanteessa voi tehdä, on irtisanoutua näistä kirjoituksista ja pyytää anteeksi.

– En usko kenellekään olevan epäselvää siitä, mikä on sosialidemokraattien suhtautuminen ihmisoikeuksiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Rinne viittasi kirjoituksiin, joita al-Taee on kirjoittanut ”jossakin vaiheessa elämäänsä”.

Osa kirjoituksista on vuosilta 2011 ja 2012, osa on ajalta, jolloin al-Taee oli aloittanut jo konfliktinratkaisun asiantuntijana CMI:ssä.

Esimerkiksi lokakuun lopulla 2014, jolloin al-Taee rinnasti Israelin ja Isiksen toiminnan, al-Taee oli jo CMI:ssä töissä.

30.4. kello 14.25: Juttua päivitetty, lisätty Rinteen kommentteja ja tarkennettu tapauksen taustoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?