Keskusta listasi Rinteelle 10 kynnyskysymystä – hallitukseen vain ”jos isänmaa ajautumassa hunningolle”

Keskusta vastasi hallitustunnustelija Antti Rinteelle. Puolue jätti hallitukseen menolle takaportiksi sen, etteivät vaalivoittajat saa muuten hallitusta aikaiseksi.

29.4.2019 17:36

Keskustan eduskuntaryhmä julkaisi puolueen kynnyskysymyksen hallitukseen menolle. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen muistutti, että vaalituloksen perusteella kynnys hallitukseen osallistumiselle on keskusta osalta korkea. Hän painotti, että vastuu toimintakykyisen enemmistöhallituksen muodostamisesta on ensisijaisesti vaalien voittajilla.

Kaikkonen jätti pienen takaportin auki hallitukseen menolle, jos sitä ei edellä mainitulla tavalla saada ilman keskustaa aikaiseksi.

– Jos siitä ei mitään tule niin sen jälkeen voidaan palata asiaan, Kaikkonen sanoi.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi kuvasti tiedostustilaisuuden loppupuolella takaportin avaamisen mahdollisuuksia vähäisiksi, mutta piti sitä tietyin edellytyksin mahdollisena.

– Toisaalta keskusta on vastuunkatopuolue. Jos me näemme, että isänmaa on joutumassa hunningolle, niin kyllä me sitten olemme kantamassa vastuuta, mutta silloin hallitusohjelman pitää olla keskustalainen.

Kaikkonen muistutti tiedotustilaisuudessa, että keskustaa äänesti vaaleissa 420 000 suomalaista.

– Vaikka koimme raskaan vaalitappion niin 420 000 on silti erittäin vaikuttava joukko suomalaisia ja annamme tälle suuren arvon ja teemme voitavamme, että edustamme tuota joukkoa, kun rakennamme paremman Suomen, on se paikka sitten oppositiossa tai hallituksessa.

Kaikkosen mukaan puolue on suhtautunut asiaan kuuluvalla vakavuudella hallitustunnustelija Antti Rinteen antamaan kysymyspatteristoon. Kaikkonen painotti, että Suomea ei saa päästää tulevalla vaalikaudella velkaantumaan holtittomasti.

– Taloutta on hoidettava vastuullisesti ja ylisukupolvisesti.

Keskusta ei aio perääntyä edellisellä vaalikaudella ajetun 18 maakunnan mallista. Se haluaa edelleen tehdä maakunnista myös monialaisia.

– Sote-ratkaisu maakuntineen on sellainen, että se on myös perustuslain kannalta toteutettavissa. Tottakai yksityiskohdista voidaan keskustella, mutta 18 maakuntaa on meidän lähtökohta.

Kaikkosen mukaan niiltä puolueilta, jotka eivät 18 maakuntaa halua, olisi kiinnostavaa kuulla, mitkä maakunnista rastittaisiin niiden malleissa yli.

– Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Satakunta...Näitä ei ole kukaan koskaan ääneen sanonut, mutta toivon, että se kysymys esitetään muille puolueilla.

Lohi alleviivasi kynnyskysymyksistä kohtaa, jossa sanotaan, ettei yrittäjien tai yritysten verotusta saa kiristää.

– Tämä on erittäin tärkeä meille, koska jatkossakin meidän on päästävä siihen, että työllisyysaste nousee 75 prosenttiin ja vielä sen ylikin. Yrittäjyyden edistäminen ja tukeminen on tässä yksi tärkeimmistä keinoista.

Lohen mukaan kynnyskysymys tarkoittaa sitä, että viime vaalikauden yrittäjävähennyksestä ei voida luopua, jos keskusta on mukana hallituksessa. Myöskään yksityisten listaamattomien osakeyhtiöiden verotusta ei voi kiristää.

Toisena asiana Lohi nosti esiin perhevapaauudistuksen.

– Keskusta on valmis satsaamaan siihen rahaa, jotta siitä saadaan nykyistä parempi malli, eikä niin että se olisi heikennys joillekin lapsiperheille. Me haluamme, että isien osuus ansiosidonnaisesta perhevapaasta lisääntyy, mutta ei niin, että samalla laskettaisiin äitien osuutta.

Kaikkien puolueiden on annettava vastauksensa hallitustunnustelija Rinteelle sähköpostitse huomiseen kello 12 mennessä.

Alla keskustan listaaman kynnyskysymykset hallitukseen menolle

1. Hyvän talous- ja työllisyyskehityksen jatkaminen siten, että sitoudutaan 75 %:n työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous (ml. kuntatalous) on tasapainossa vuonna 2023.

2. Yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää. Teollisuuden toimintaedellytyksiä ei saa heikentää.

3. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia.

4. Toteutetaan perhepaketti, jonka osana perhevapaauudistus. Uudistuksen on oltava perheille parannus nykyiseen järjestelmään.

5. Vanhustenhoidon epäkohtiin puututaan muun muassa tiukemmalla lainsäädännöllä ja riittävillä resursseilla, eikä Keskusta hyväksy valtionosuuksien leikkauksia, joilla vaarannetaan kuntien peruspalveluita kuten sivistystoimi, varhaiskasvatus ja vanhushoiva.

6. Edellytämme korotuksia pienimpiin eläkkeisiin ja parannuksia köyhimpien lapsiperheiden asemaan ja perusturvaindeksijäädytys on purettava hallituksen päätöksen mukaisesti.

7. Ammatillisen koulutuksen rahoitus ja saavutettavuus on turvattava, panostettava oppisopimuskoulutukseen ja säilytettävä alueellisesti kattava korkeakouluverkosto.

8. Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla.

9. Sitoudutaan keskustan johdolla tehtyyn kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan ja turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen sekä kestävä metsien käyttö.

10. Kaikkien päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja voimavaroja sekä tukea koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia.

Artikkelia on päivitetty Kaikkosen ja Lohen sitaateilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?