CMI:n linja muuttui – Hussein al-Taeen nimi poistettiin verkkosivuilta ja toiminnanjohtaja tuomitsi israelilaislehdelle ”antisemitistiset” lausunnot

Aikaisemmin CMI:stä kerrottiin, että Sdp:n kansanedustajaksi valittu al-Taee nauttii järjestön luottamusta konfliktinratkaisun asiantuntijana.

Sdp:n tuore kansanedustaja Hussein al-Taee on perustellut vanhoja kirjoituksiaan nuoruuden kiukulla, mutta ei ole halunnut käydä kirjoituksiaan tarkemmin läpi. Lauantaina al-Taee kirjoitti Instagramissa, että hän aikoo ”kirkastaa ajatuksensa auki”.

29.4.2019 11:16

Rauhanvälitysorganisaatio CMI on poistanut verkkosivuiltaan maininnan Hussein al-Taeesta, joka työskenteli presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa CMI:ssä Irak-ohjelman johtajana ennen valintaansa Sdp:n kansanedustajaksi.

– Nimi oli jäänyt verkkosivuille epähuomiossa. Kiinnitimme asiaan huomiota, kun Twitterissä joku oli tehnyt asiasta kuvakaappauksen. Sen jälkeen poistimme hänen nimensä, CMI:n viestintäpäällikkö Antti Ämmälä kertoo IS:lle.

Ämmälän mukaan al-Taeen työsopimus CMI:ssä päättyy al-Taeen tultua valituksi eduskuntaan.

– Tämä on CMI:ssä normaalikäytäntö tällaisessa tilanteessa. Viestintäjohtajamme Elina Lehtinen on aiemmin virheellisesti todennut julkisuudessa, että Al-Taee on jäämässä tauolle CMI:stä. Tämä ei pidä paikkaansa. Pahoittelemme virhettä.

Al-Taee on joutunut kohun keskelle vanhojen kirjoitustensa vuoksi.

Viime torstaina al-Taee sanoi Helsingin Sanomille, että on voinut kirjoittaa HS:n hänelle näyttämät kommentit, joissa parjattiin juutalaisia, kurdeja, sunneja ja homoja.

Al-Taee kieltäytyi kommentoimasta IS:lle hänen nimissään leviäviä kuvakaappauksia.

Yhden kuvakaappauksen perusteella al-Taee kirjoitti Facebookin perustajaan Mark Zuckerbergiin liittyen 21.3.2012 seuraavasti: “Jew doing what a Jew does best. Fucks up everybody to gain everything.

Suomeksi siis: juutalainen tekee, minkä juutalainen osaa parhaiten. Käyttää kaikkia hyväksi saadakseen kaiken.

Sunnuntaina tapauksen nosti esiin israelilaislehti Jerusalem Post.

Lehden toimittaja Benjamin Weinthal kirjoitti Twitterissä, että CMI poisti verkkosivuiltaan maininnan al-Taeesta Jerusalem Postin yhteydenottojen jälkeen.

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie sanoi Jerusalem Postille, että CMI tuomitsee kaikki etnisiin, uskonnollisiin, kansallisiin ja muihin ryhmiin kohdistuvat sopimattomat ja halventavat kommentit.

– Hussein al-Taeen antisemitistiset lausunnot eivät ole missään nimessä hyväksyttävissä, Talvitie kommentoi lehdelle ja lisäsi, että al-Taeen tultua valituksi kansanedustajaksi al-Taee ei enää tosiasiallisesti työskentele CMI:lle.

Vielä 20. huhtikuuta CMI kommentoi asiaa toisenlaiseen sävyyn: CMI:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Elina Lehtinen totesi STT:lle, että al-Taee nauttii edelleen järjestön luottamusta konfliktinratkaisun asiantuntijana.

Ämmälän mukaan al-Taee on hoitanut työnsä CMI:ssä asianmukaisesti eikä ”työssä ole noussut esiin mitään, mikä antaisi epäillä hänen tinkimättömyyttään”.

– Kuten olemme todenneet, CMI ei yksiselitteisesti hyväksy epäasiallisia kannanottoja työntekijöiltään ja irtisanoutuu kaikesta eri väestöryhmiin halveksuen kohdistuvasta kirjoittelusta.

Al-Taeen nimen poistamisesta CMI:n verkkosivuilta kertoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

29.4. kello 12.07: Lisätty juttuun CMI:n viestintäpäällikön Antti Ämmälän kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?