Hussein al-Taeen Facebook-kirjoittelu nousi otsikoihin Israelissa – syytetään suoraan antisemiitiksi

Israelilaisen Jerusalem Post -lehden jutussa paheksutaan tuoreen kansanedustajan kirjoituksia.

Hussein al-Taee haastattelussa Helsingissä 18. huhtikuuta 2017.

28.4.2019 22:43

Sdp:n kansanedustajaksi valittu Hussein al-Taee nousi Suomessa otsikoihin vanhoista Facebook-kirjoituksistaan pian eduskuntavaalien jälkeen.

Nyt kansanedustajan kirjoitteluun tarttui sunnuntaina myös Jerusalem Post, joka on israelilainen englannin- ja ranskankielinen tabloidi-sanomalehti.

Al-Taee on myöntänyt, että on voinut kirjoittaa parjaavia kommentteja juutalaisista, kurdeista, sunneista ja homoista. Al-Taee muun muassa rinnasti lokakuun lopulla 2014 Israelin valtion ja Isiksen toiminnan.

Kaikkien al-Taeen kirjoitusten aitoutta ei ole pystytty varmistamaan.

Jerusalem Post haastatteli jutussaan tohtori Efraim Zuroffia, joka on Simon Wiesenthal Centerin Jerusalemin toimiston päällikkö.

– Tämä kaveri [Hussein al-Taee] on ilmiselvästi antisemiitti, Zuroff kommentoi Jerusalem Postille.

Zuroffin mukaan al-Taeen väitetyt kommentit herättävät kysymyksiä siitä, miten hänet voitiin valita eduskuntaan ja miten konfliktinratkaisujärjestö CMI voi toimia hänen työnantajanaan. Al-Taeen esittämät pahoittelut eivät myöskään kelpaa Zuroffille.

Jerusalem Post pyysi jutussaan kommenttia myös CMI:ltä. Al-Taee toimi järjestön neuvonantajana ennen kansanedustajaksi valituksi tulemista.

CMI kommentoi tapausta sähköpostitse Jerusalem Postille seuraavasti:

– CMI tuomitsee yksiselitteisesti kaikki epäasianmukaiset ja halventavat kommentit etnistä, uskonnollista, kansallista tai muuta ryhmää kohtaan. Hussein al-Taeen antisemitistiset lausunnot eivät ehdottomasti ole hyväksyttäviä, kuten olemme julkisesti ilmoittaneet. Hussein al-Taee nimitettiin virallisesti Suomen parlamentin jäseneksi 23. huhtikuuta 2019. Siitä lähtien hän ei enää toimi CMI:n palveluksessa. Meillä ei ole muuta kommenttia tässä vaiheessa.

Jerusalem Postin jutussa käytiin läpi myös al-Taeen taustaa. Kansanedustaja ei kommentoinut tapausta lehdelle.

Al-Taee on aiemmin pahoitellut viestejään ja esitti anteeksipyyntönsä myös puolueensa Sdp:n eduskuntaryhmälle. Myöhemmin al-Taee puhui IS:lle ”nuoruuden kiukusta” ja sanoi, että ”aikaisempien kannanottojen joukossa on paljon sellaista, mistä hän ei enää tunnista itseään”.

Aiemmin sunnuntaina al-Taeen eduskuntavaalikampanjaa julkisesti tukenut Maria Veitola pohti kansanedustajalle antamaansa tukea Instagram-julkaisussaan. Al-Taee kommentoi julkaisua ja lupasi avata ajatuksiaan lisää Veitolan rohkaisemana.

Jerusalem Postin uutisesta kertoi ensin Verkkouutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?