Näihin kysymyksiin Sdp:n al-Taee ei suostunut vastaamaan – perusteli vaikenemistaan poskiontelon­tulehduksella

Kriisiviestinnän asiantuntija Harri Saukkomaa katsoo, että Hussein al-Taee on kaivanut kommenteillaan kuopan itselleen.

Hussein al-Taee ei halunnut kommentoida lainkaan vanhoja kirjoituksiaan valtiopäivien avajaisissa torstaina.

26.4.2019 19:07

Sdp:n uusi kansanedustaja Hussein al-Taee on joutunut kohun keskelle vanhojen kirjoitustensa vuoksi.

Tällä viikolla al-Taee on pyrkinyt vaikenemaan asian kuoliaaksi.

Torstaina valtiopäivien avajaisissa al-Taee perusteli IS:lle vaikenemistaan muun muassa sillä, että hän toipuu poskiontelontulehduksesta.

Al-Taee ei ollut torstaina sairauslomalla, vaan osallistui niin valtiopäivien avajaisiin kuin iltatilaisuuteenkin, valtiopäivien avajaiskonserttiin Musiikkitalolla.

Asiassa tapahtui uusi käänne, kun al-Taee myönsi Helsingin Sanomille, että hän olisi voinut kirjoittaa HS:n hänelle näyttämät kommentit, joissa parjattiin juutalaisia, kurdeja, sunneja ja homoja.

Kriisiviestinnän asiantuntija Harri Saukkomaa katsoo, että Hussein al-Taeen oma etu olisi tulla ulos ja vastata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin.

Kriisiviestinnän asiantuntijana tunnettu Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa arvioi IS:lle, että ”Suomessa ehdottomasti herkin alue on, jos homoseksuaaleja aletaan parjaamaan”.

– Mistään kansanryhmästä ei pitäisi kirjoittaa sillä tavalla, että se on tarkoituksellisen vihamielistä. Lähi-idässä keskustelu on toisenlaista, mutta me olemme Suomessa.

  • Katso IS:n al-Taeelle esittämät kysymykset jutun lopusta.

Al-Taeen kirjoitukset nosti esille alun perin blogissaan kurditaustainen kansalaisaktivisti Anter Yasa, joka kertoi saaneensa ”kymmeniä kuvankaappauksia ja kirjoituksia, jotka eivät valitettavasti korreloi mediassa annettuun kuvaan al-Taeesta”.

Yasan blogissaan esittelemä aineisto pitää sisällään kuvakaappauksen päivämäärältä 26.5.2011, jossa al-Taee väitetysti kommentoi tosi-tv-ohjelmista tunnettua Sauli Koskista koskevaa viihdeuutista homofobiseen tyyliin.

Yasan blogissa esitetyn kuvakaappauksen perusteella al-Taee väitetysti levitti Facebookissa 30.7.2012 tunnettua salaliittoteoriaa juutalaisista.

Lisäksi al-Taee kirjoitti Yasan mukaan Facebookin perustajan Mark Zuckerbergiin liittyvän uutisen yhteydessä 21.3.2012 seuraavasti: “Jew doing what a Jew does best. Fucks up everybody to gain everything.

Suomeksi siis: juutalainen tekee, minkä juutalainen osaa parhaiten. Käyttää kaikkia hyväksi saadakseen kaiken.

Tiedossa ei ole, näyttikö HS al-Taeelle juuri yllä olevat viestit, mutta ne ilmoitetaan Yasan blogissa al-Taeen Facebook-tililtä otetuiksi kuvakaappauksiksi.

IS kysyi al-Taeelta, tunnistaako hän Zuckerbergin viesteihin viittaavaa ja salaliittoteoriaa vahvistavia päivityksiä omikseen ja että onko hän tuntenut aiemmin vihaa juutalaisia tai Israelin valtiota kohtaan.

Al-Taee ei vastannut kysymyksiin ja sivuutti myös yleisemmän kysymyksen siitä, että onko hän huolissaan antisemitismin leviämisestä Euroopassa.

Kun STT kysyi kuvakaappausten aitoudesta Al-Taeelta ensimmäisen kerran marraskuussa, al-Taee kutsui asiaa ”mustamaalausyritykseksi”.

Al-Taee on antanut ymmärtää, että kuvakaappaukset voivat olla väärennöksiä, ja on todennut myös, ettei hän pysty jälkikäteen muistamaan kaikkia vanhoja Facebook-päivityksiään.

Lisäksi al-Taee on kertonut, että hän poisti ”lukuisia vapaamuotoisempia tai yksityiselämääni liittyviä päivityksiä sosiaalisesta mediasta”, kun hän siirtyi työskentelemään CMI:lle.

Al-Taee toimi ennen kansanedustajuutta konfliktinratkaisun asiantuntijana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa CMI:ssä. Mediassa al-Taee on profiloitunut aiemmin Isis- ja terrorismiasiantuntijana.

Al-Taee kirjoitti Facebookissa 28.10.2014 – siis jo CMI:n palveluksessa ollessaan – että hän ”ei näe suurta eroa Israelin valtion ja Isiksen välillä”. Tämän kommentin al-Taee on tunnistanut ja on pyytänyt sitä anteeksi.

Tiistaina al-Taee, 35, puhui IS:lle ”nuoruuden kiukusta” ja sanoi, että ”aikaisempien kannanottojen joukossa on paljon sellaista, mistä hän ei enää tunnista itseään”.

Al-Taee on taustaltaan shiiamuslimi, ja hänen perheensä tuli Irakista Suomeen 1993 al-Taeen ollessa 10-vuotias.

IS kertoi perheen tarinan 2006: jutussa kerrottiin, että al-Taee on yksi Najafin arvostetuimmista shiiasuvuista. Al-Taeen isä Asaad al-Taee, joka toimi tuolloin Najafin kuvernöörinä, kiitti jutun välityksellä Suomea siitä, että maa auttoi hänen perhettään, kun perhe oli hädässä Saddam Husseinin aikana.

Hussein al-Taee toimi CMI:ssä Irak-projektijohtajana: CMI on ollut Irakissa tukemassa Irakin pääministerin toimiston johtamaa sovintotyöstrategian laatimista.

Al-Taeen eduskunta-avustaja Matti Sadeniemi ilmoitti perjantaina IS:lle, että al-Taee kieltäytyy tällä erää haastatteluista.

Myöskään CMI:stä ei haluttu kommentoida al-Taeen ympärillä vellovaa keskustelua.

CMI:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Elina Lehtinen on sanonut aiemmin, että al-Taee nauttii edelleen järjestön luottamusta konfliktinratkaisun asiantuntijana.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi tiistaina, että asia on ryhmän puolesta loppuunkäsitelty, kun al-Taee on irtisanoutunut vanhoista kirjoituksistaan ja pahoitellut niitä ryhmälle.

Saukkomaa katsoo, että kaikkein pahin tilanne al-Taeen kannalta on, jos ”pala palalta tulee erilaista evidenssiä”.

– Silloin asia jatkuu pitkään ja murentaa hänen maineensa pikkuhiljaa. Hänen etunsa olisi tulla ulos ja vastata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin ja jos johonkin ei pysty vastaamaan, niin kertoisi, millä tavalla hän selvittää asian.

Saukkomaan mukaan al-Taeen kommentointi on ollut poikkeuksellisen epäselvää.

– Jokainen meistä suurin piirtein tietää, mitä on kirjoittanut ja mitä ei. Hän on tehnyt siinä mielessä hyvin normaalin virheen, että tarina muuttuu koko ajan, hän on itse siis kaivanut kommenteillaan itselleen kuopan.

Näitä asioita IS kysyi al-Taeelta

  • Tunnistatko Zuckerberg-asiaan viittaavaa päivitystä tai salaliittoteoriaa vahvistavaa päivitystä omaksesi? Jos, niin oletko tuntenut aiemmin vihaa juutalaisia ja/tai Israelia kohtaan? Jos ajattelusi on muuttunut, niin mitä ajattelet juutalaisuudesta ja Israelista nyt? Oletko huolissasi antisemitismin leviämisestä Euroopassa?

  • Olet kertonut, että kontaktiverkostosi tulevat nyt suomalaisten käyttöön. Minkälaisia yhteyksiä sinulla on Irakin valtaa pitäviin?

  • Olet toiminut CMI:ssä projektijohtajana Irakia koskien. Minkälaisia tuloksia tämä projekti tuotti?

  • Olet kiistänyt, että olisit kirjoittanut Venäjän hallinnon näkemyksiä mukailevaan ”Verkkomedia”-julkaisuun. Pakotelistalle lisätty Janus Putkonen on kuvaillut työpanostasi ”arvokkaaksi”. Onko mahdollista, että olet – kenties tahtomattasi – joutunut Venäjän hyväksikäyttämäksi tai hyödyntämäksi kommentoidessasi Putkosen ryhmään linkkaamia Verkkomedian kirjoituksia?

  • Olet antanut ymmärtää, että osa nimiisi laitetuista kirjoituksista ei olisi lähtenyt kynästäsi: annatko ymmärtää, että osa kirjoituksista, jotka ovat löytyneet nimelläsi, ovat väärennettyjä?

  • Kerroit Ylen haastattelussa 2016, että haaveilet paluusta Irakiin. Elääkö tämä haave edelleen vai oletko asettunut pysyvästi Suomeen?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?