Timo Soini puhuu vihdoin järkytyksestään vaalien murskatuloksen jälkeen: ”En ajatellut, että ihan näin huonosti voi mennä”

– Olin varautunut siihen, että jos kaikki menee huonosti, niin valituksi tulee vain Jussi Niinistö. Mutta en ajatellut, että ihan näin huonosti voi mennä, Timo Soini sanoo.

Timo Soini myöntää, että sinisten murskatulos eduskuntavaaleissa oli järkytys.

Ulkoministeri Timo Soini istahtaa terassituolille New Yorkin ytimessä sijaitsevan hotellin sisäpihalla. Iso mies riisuu takkinsa, kahmaisee mukanaan tuomastaan kupista kourallisen popcorneja ja hörppää päälle cokista.

Aurinko paistaa ja elämä hymyilee. Soini on tyytyväinen viikon kulkuun ja päivän ohjelmaan: hän on tavannut YK:ssa muun muassa Saksan ja Iranin ulkoministerit ja keskustellut YK:n alipääsihteerin Rosemary DiCarlon kanssa rauhanvälitystoiminnasta, joka oli yksi Soinin viidestä prioriteetista ulkoministerinä.

– Sanoin Suomen tekevän näissä asioissa pitkäjänteistä politiikkaa, enkä usko uuden hallituksen muuttavan mitään.

 Sanon vain sen, että itse johdin puoluetta 20 vuotta. Jos Halla-aho kestää viisi vuotta, mitä epäilen, niin palataan sitten asiaan.

Samana päivänä Soini myös puhui ensimmäistä kertaa YK:n yleiskokouksessa pitäessään yhteispohjoismaisen puheenvuoron Syyrian vastuumekanismeista. Soini sanoo olevansa hyvin tyytyväinen ulkoministerikautensa sujumiseen.

Kauden kruunaa 7. toukokuuta Rovaniemellä järjestettävä Arktisen neuvoston ulkoministerikokous, jonne ovat tulossa myös Venäjän Sergei Lavrov ja Yhdysvaltojen Mike Pompeo. Harvinainen kohtaaminen tuo paljon huomiota Suomelle ja myös Soinille.

– Onhan se jonkinmoinen kirsikka kakun päällä.

Ilta-Sanomat tapasi ulkoministeri Timo Soinin tällä viikolla New Yorkissa. Kymmeniä kertoja kaupungissa käyneellä Soinilla on paikkaan erityinen suhde.

 Kyllä vanha samurai näkee, mitä siellä tapahtuu. Antti Rinne meinasi jälleen onnistua munimaan koko homman.

New Yorkissa kymmeniä kertoja käyneellä Soinilla on paikkaan erityinen suhde, sillä kaupunki oli vähällä viedä hänen isoäitinsä Lyydian 1900-luvun alussa. Miljoonien siirtolaisten tapaan Ellis Islandin kautta New Yorkiin saapunut isoäiti ehti asua kaupungissa seitsemän vuoden ajan, kunnes tuli käymään Suomessa ensimmäisen maailmansodan raivotessa.

– Kävi niin, että hän rakastui ja jäi Virroille maanviljelijän vaimoksi. Jos Lyyti olisi jäänyt tänne, niin en olisi koskaan ollut tässä. Tai ehkä syntynyt jossain täällä buutsit jalassa, Soini pohdiskelee.

Mutta jos maailmalla on sattunut ja tapahtunut, niin kyllä on myös Suomessa. Soinin nauttiessa ministeripäivistään – ravikielellä siitä kuuluisasta hillotolpasta – ovat hänen ympäriltään kuihtuneet sekä hallitus että puolue.

Juha Sipilä päätti kaataa hallituksensa viimeisenä oljenkortenaan ennen eduskuntavaaleja. Keskusta ei sillä pelastunut, vaan kärsi vaaleissa kaikkien aikojen rökäletappion.

Suuremman pettymyksen koki ainoastaan Soinin aatteellisen perinnön raunioille perustettu siniset, joka ei saanut eduskuntaan yhtään edustajaa. Teknisesti puolue on edelleen olemassa, mutta tulevaisuus näyttää synkältä.

Soini myöntää murskatuloksen olleen järkytys.

– Olin varautunut siihen, että jos kaikki menee huonosti, niin valituksi tulee vain Jussi Niinistö. Mutta en ajatellut, että ihan näin huonosti voi mennä.

Soinin mielestä myös perussuomalaisten pitäisi ehdottomasti pyrkiä mukaan hallitukseen.

Myös monen muun aateveljen, esimerkiksi työministeri Jari Lindströmin ja eurooppaministeri Sampo Terhon, rannalle jääminen surettaa. Heidän hallitustyöstä kantamansa poliittinen vastuu tuntuu kohtuuttomalta.

– Olisin halunnut, että he olisivat voineet jatkaa poliittista uraansa. Siitä olen pahoillani. Mutta elämä on sellainen, että suuttua saa mutta ei katkeroitua. Tulos on taulussa eikä siinä auta selittää.

Soini ei halua muidenkaan osalta vaalitulosta sen kummemmin lähteä analysoimaan, koska ”se näyttää kuitenkin vain selittelyltä”.

Kokonaan erossa aiheesta ja etenkään Jussi Halla-ahon nykyperussuomalaisten menestyksestä Soini ei kuitenkaan malta pysyä.

Eduskuntavaaleissa Soini ei ollut itse enää ehdolla, mutta kampanjoi silti kentällä sinisten puolesta. Viimeisten viikkojen aikana hän sanoo nähneensä merkkejä tulevasta, eli äänten valumisesta demareilta perussuomalaisille.

– Kyllä vanha samurai näkee, mitä siellä tapahtuu. Antti Rinne meinasi jälleen onnistua munimaan koko homman.

– Sanon vain sen, että itse johdin puoluetta 20 vuotta. Jos Halla-aho kestää viisi vuotta, mitä epäilen, niin palataan sitten asiaan, Soini sanoo.

Rinteen johtama Sdp voitti vaalit, mutta 17,7 prosentin kannatus oli oppositiosta hyökänneelle puolueelle iso pettymys. Halla-ahon perussuomalaiset nousi hönkimään aivan kannoille ja jäi lopulta vain kahden kymmenyksen päähän. Kokoomus ylsi sekin 17 prosentin kannatuksella lähes tasoihin.

Selkeän voittajan puuttuminen ja kolmen puolueen lähes tasavertainen tulos tietävät vaikeita hallitusneuvotteluja. Rinteen mandaatti pääministeriksi on heikko. Soini uskoo silti, että Suomessa on hallitus ennen EU-puheenjohtajakauden alkamista.

Luontevana vaihtoehtona pidetään punavihreää hallitusta, joka rakentuisi Sdp:n ja vaalit voittaneiden vihreiden ja vasemmiston ympärille. Enemmistöä varten mukaan tarvittaisiin silti vielä joko kokoomus tai keskusta.

 Mutta elämä on sellainen, että suuttua saa mutta ei katkeroitua. Tulos on taulussa eikä siinä auta selittää.

Soinin mielestä myös perussuomalaisten pitäisi ehdottomasti pyrkiä mukaan hallitukseen.

– Kyllä heidän pitäisi tässä tilanteessa pyrkiä estämään, että tähän maahan ei tule punavihreää hallitusta, jollainen on todennäköisesti tulossa. Päästääkö perussuomalaiset heidät valtaan pelaamalla itsensä ulos? hän kysyy.

Rinne on käytännössä sulkenut pois yhteistyön perussuomalaisten kanssa. Syynä on Rinteen mukaan hänen ja Halla-ahon toisistaan poikkeava ihmiskäsitys. Soini uskoo yhteistyön perussuomalaisten kanssa voivan alkaa kiinnostaa erityisesti kokoomusta, jos Rinne ei onnistu sopimaan askelmerkeistä muiden kanssa.

Mitä Soini itse miettii Halla-ahon perussuomalaisista ja sen hallituskelpoisuudesta? Hän arvelee – aivan oikein – että Soini ruotimassa Halla-ahon johtajankykyjä synnyttäisi kyllä hyviä otsikkoja.

– Sanon vain sen, että itse johdin puoluetta 20 vuotta. Jos Halla-aho kestää viisi vuotta, mitä epäilen, niin palataan sitten asiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?