”Persut pelattiin pois” – Antti Rinteen kaksi ensimmäistä kysymystä eduskuntaryhmille herätti huomiota

Julkaistu:

Ilmastonmuutokseen liittyvien kysymysten nostaminen kärkeen hallitusneuvotteluissa sai kiitosta keskustelijoilta, mutta sen spekuloitiin vaikeuttavan myös perussuomalaisten tietä hallitukseen.
Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne paljasti perjantaina aloittavansa hallitustunnustelut 11 kysymyskohdan patteristolla.

Alkujuonnossa kirjoitetaan, että Sdp haluaa rakentaa tulevaisuuden Suomea, Eurooppaa ja maailmaa, jotka ovat taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviä.
Rinteen kysymyslista herätti heti tuoreeltaan keskustelua Twitterissä, missä kiiteltiin vuolaasti sitä, että ilmastonmuutoksen torjunta oli heti listan kärjessä.
– Kysymyslista on erinomainen. Plussaa siitä, että ilmastonmuutos ei ole yksi asia muiden joukossa vaan ykkönen. Täytyy siis näkyä kunnolla hallitusohjelmassakin, twiittasi entinen kokoomuspoliitikko Kirsi Piha.
Myös Vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Anderssonilta Rinteen kysymykset saivat kiitosta.

– Rinteen kysymykset on nyt saatu. Heti ensimmäinen käsittelee ilmastonmuutosta ja puolueiden sitoutumista 1,5 asteen tavoitteeseen, hienoa! Joukossa myös tärkeitä kysymyksiä EU:sta, sivistyksestä, yhdenvertaisuudesta ja oikeusvaltion kehittämisestä, Andersson kiitteli.
Vihreiden kansanedustaja Emma Kari iloitsi puolestaan sitä, että myös kehitysrahoitus on mainittu Rinteen listalla.

– Hyvä, että hallitustunnustelija nostaa kysymyksissään esiin tarpeen nostaa kehitysrahoitusta. Vihreät lähtee siitä, että jo tulevan hallituksen pitää kääntää kehitysrahoituksen suunta uskottavalle polulle kohti kansainvälisten sitoumusten tavoitteita.

Sen, että ilmastonmuutokseen ja Euroopan unioniin liittyvät kysymykset ovat Rinteen listalla heti kärjessä spekuloitiin myös sulkevan perussuomalaisten tien hallitukseen.

Perussuomalaiset ei esimerkiksi osallistunut viime vuoden lopulla eduskunnan yhteiseen ilmastolinjaukseen, jonka mukaan Suomen ilmastopolitiikkaa uudistetaan rajoittamaan maailman keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen.

Tätä 1,5 asteen tavoitetta koski suoraan myös Rinteen ensimmäinen kysymys.
– Persut pelattiin pois näillä kysymyksillä. Ensin ilmastonmuutos ja heti perään EU. Sinipunaa pukkaa? twiittasi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.
– Kysymyspatterit 1 ja 2 käsittelevät ilmastoa ja Suomea Euroopassa -> vaikeat perussuomalaisten hallitukseen menolle, arvioi myös Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei kuitenkaan halunnut kommentoida Ilta-Sanomien haastattelussa sitä, kuinka todennäköisenä esteenä hallitusyhteistyölle hän näkee juuri ilmastokysymykset.

– Enpä lähde sitäkään kommentoimaan. Me vastaamme kysymyksiin omien ohjelmiemme pohjalta, koska sellainen oli tehtävänanto. Olen aika huono ennustamaan tulevaisuutta, Halla-aho sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt