Rinne ei kysynyt mitään maahanmuutosta – Halla-aho ei hämmästynyt: ”Hallitus­tunnustelija päättää itse”

Julkaistu:

Politiikka
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvailee hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd) kysymyksiä oleellisiksi.
Eduskuntaryhmät valitsivat Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen perjantaina hallitustunnustelijaksi. Rinne antoi kysymykset puolueille heti.

Lue lisää: Näillä kysymyksillä Antti Rinne lähtee tunnustelemaan hallitusta

– Ensivaikutelma on se, että kysymykset ovat ihan oleellisia. Niihin pyydettiin vastausta puolueen ohjelmapapereiden pohjalta. Näin me tietysti toimimme, vastaamme kysymyksiin, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuvailee hallitustunnustelijan kysymyksiä.

Halla-aho ei kuitenkaan halua etukäteen kommentoida sitä, mistä kysymyksistä Sdp:n kanssa voisi helpoiten löytyä yhteistä säveltä.

– Tässä ei ole mitään tarvetta lähteä leimaamaan yksittäisiä kysymyksiä helpoimmiksi tai vaikeimmiksi. Me vastaamme omien ohjelmiemme pohjalta siihen, mitä on kysytty.

Suurin kompastuskivi Sdp:n ja perussuomalaisten yhteistyön kannalta voi hyvin piillä ilmastolinjauksissa, joilla Rinteen kysymyspatteristo lähtee käyntiin.

Perussuomalaisten taas onnistui erottautua eduskuntavaaleissa kriitikkona ”ilmastovouhotukselle”.

Puolue ei muun muassa osallistunut viime vuoden lopulla eduskunnan yhteiseen ilmastolinjaukseen, jonka mukaan Suomen ilmastopolitiikkaa uudistetaan rajoittamaan maailman keskilämpötilan nousu 1,5 asteeseen. Halla-ahon mukaan tämä on puolueen kanta edelleen.

Tätä 1,5 asteen tavoitetta koski suoraan myös yksi Rinteen kysymyksistä.

– Meidän mielestämme ilmastopolitiikassa tulee ottaa huomioon sen globaalit vaikutukset ja vastustamme sellaista ilmastopolitiikkaa, joka ajaa teollisuutta Suomesta maihin, joissa se saastuttaa enemmän.

Halla-aho ei kuitenkaan halua kommentoida sitä, kuinka todennäköisenä esteenä hallitusyhteistyölle hän näkee juuri ilmastokysymykset.

– Enpä lähde sitäkään kommentoimaan. Me vastaamme kysymyksiin omien ohjelmiemme pohjalta, koska sellainen oli tehtävänanto. Olen aika huono ennustamaan tulevaisuutta, Halla-aho sanoo.


Rinne on aiemmin todennut, että Halla-ahon ihmiskäsitys voisi aiheuttaa ongelmia hallitusyhteistyön kannalta. Tähän liittyvät osittain myös puolueen maahanmuuttolinjaukset.

Maahanmuuttoon suoraan liittyvät kysymykset sen sijaan loistavat Rinteen kysymyksissä poissaolollaan. Halla-aho ei tästä yllättynyt.

– Ei ole mitään tarvetta yllättyä kysymyksistä. Meillä ei ollut ennakko-odotuksia näiden kysymysten suhteen. Hallitustunnustelija päättää itse, mistä kokonaisuuksista kysyy.

Yksi kompastuskivi hallitusyhteistyössä voi kuitenkin koskea kysymystä siitä, hyväksyykö perussuomalaiset tavoitteen Suomen kehitysyhteistyörahoituksen nostamisesta 0,7 prosenttiin suhteessa BKTL:on?

Ps toteaa vaaliohjelmassaan päinvastoin, että ”kehitysyhteistyön rahareikiä tulee karsia”.

Sen sijaan puolue ehdottaa, että kehitysapua pitää uudistaa ja ottaa käyttöön uusi kehitysapumalli, jossa rahoittamisesta huomattavan vastuun ottavat yksittäiset kansalaiset ja yritykset verokannustimin.

Rinteen viimeinen kysymys puolueille kuului seuraavasti: Oletteko valmiita osallistumaan sosialidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen, ja onko teillä osallistumisellenne mahdollisia kynnyskysymyksiä?

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on ainoana tehnyt koko ajan selväksi olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa.

– Me olemme se puolue, joka on tehnyt koko ajan selväksi, että me olemme valmiita yhteistyöhön kenen tahansa kanssa, eikä tässä asiassa ole muuttumassa mikään. Ongelma tuntuu olevan toisessa päässä.

Sdp odottaa vastauksia kysymyksiinsä vappuaattoon mennessä.

Ryhmät voivat julkaista omia vastauksiaan oman harkintansa mukaan jo ennen tiistaita. Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ei ole vielä päättänyt omien vastaustensa julkaisun ajankohtaa.

Juttua täydennetty klo 13:05

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt