Eero Heinäluoma oudoksuu EU-vaaleihin ilmoittautuneita tuplaehdokkaita: ”Tuntuu, että ei ole mitään mittaria sille, mitä tehdään”

Julkaistu:

Eurovaaliehdokas Heinäluoma piti Niinistön puhetta viestinä kansanedustajille. – Tämä talo ei voi olla hollitupa, johon tullaan ja mennään.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti valtiopäivien avajaisissa pitämässään puheessa sitoutumisen merkitystä politiikassa.

– ”Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön.” Yksilön tasolla vanha sanonta osuu niin nimitettäviin valtioneuvoston jäseniin kuin teihin kansanedustajiin. Kansan vaaleissa osoittama luottamus on luottamusta tehtävän täyteen täyttämiseen, Niinistö sanoi.
Eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma (sd) katsoo, että Niinistön puhe oli myös viesti ”tämän talon väelle” eli kansanedustajille.

– Kun on kansanedustajaksi valittu ja saanut vahvan valtakirjan, se työ pitää myös hoitaa. Tämä talo ei voi olla hollitupa, johon tullaan ja mennään, Heinäluoma painottaa.

Eurovaaleissa on ehdolla yhteensä 14 eduskuntavaaleissa valittua kansanedustajaa.

Laura Huhtasaari (ps) Sebastian Tynkkynen (ps), Teuvo Hakkarainen (ps), Peter Östman (kd) ja Sari Essayah (kd) aikovat jättää tuoreen kansanedustajan paikkansa lähteäkseen Brysseliin, mikäli tulevat valituiksi.

Ainakin Merja Kyllönen (vas), Mirka Soinikoski (vihr) ja Veikko Vallin (ps) ovat Helsingin Sanomien mukaan kertoneet jäävänsä eduskuntaan, vaikka tulisivat valituiksi europarlamenttiin.

Tuplaehdokkaita ovat myös Bella Forsgrén (vihr), Saara Hyrkkö (vihr), Iiris Suomela (vihr), Minna Reijonen (ps), Mauri Peltokangas (ps) sekä Hanna Sarkkinen (vas).

Essayah on herättänyt huomiota linjaamalla, että jos kd ei pääse hallitukseen, on hän valmis lähtemään EU-parlamenttiin, mutta vain Suomen EU-puheenjohtajuuden ajaksi.

– Olen aika yllättynyt näistä puheenvuoroista, tuntuu, että ei ole mitään mittaria sille, mitä tehdään. Se valtakirja on tarkoitettu käytettäväksi. Puhemiehenä puutuin siihen, kun 2014 syksyllä oli nähtävissä, että hetkeä aikaisemmin eurovaaleissa valittuja alkoi ilmestyä eduskuntavaalilistoille, Heinäluoma kritisoi.

– Jos eduskuntatyö ei ole ehtinyt alkaakaan ja aletaan puhua, että lähden muualle, niin se on kummallista – puhumattakaan, että jos äänestäjille kertoo, että otanko edes sitä virkaa vastaan. Tämä on uusi ilmiö, Heinäluoma jatkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt