Eurovaaleissa ehdolla useita kansan­edustajiksi valittuja – Sirkka-Liisa Anttila tuomitsee kikkailun: ”Täysin kestämätön tilanne”

Julkaistu:

Toukokuun lopun eurovaaleissa on ehdolla yhteensä 14 eduskuntavaaleissa valittua kansanedustajaa.
Keskustan ex-kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila tuomitsee jyrkästi puolueiden eduskunta- ja eurovaaleihin liittyvän kikkailun tuplaehdokkailla.

– Se on äänestäjien aika moista huijaamista, että asetutaan joka vaaleissa ehdolle, ja vielä sanotaan, että ei oteta paikkaa vastaan. Se on täysin kestämätön tilanne äänestäjän kuluttajansuojan näkökulmasta, Anttila sanoo.

– Äänestäjällä on oikeus tietää, että jos minua äänestää, niin minä sinne myös menen.

Lue myös: Miksi tuoreet kansanedustajat karkaavat heti Brysseliin? Näin eurovaaliehdokkaat kommentoivat

Toukokuun lopun eurovaaleissa on ehdolla yhteensä 14 eduskuntavaaleissa valittua kansanedustajaa.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari, Sebastian Tynkkynen, Teuvo Hakkarainen ja kristillisten Peter Östman sekä kd:n puheenjohtaja Sari Essayah aikovat jättää tuoreen kansanedustajan paikkansa lähteäkseen Brysseliin, mikäli tulevat valituiksi.

Ainakin Merja Kyllönen (vas), Mirka Soinikoski (vihr) ja Veikko Vallin (ps) ovat Helsingin Sanomien mukaan sen sijaan kertoneet jäävänsä eduskuntaan, vaikka tulisivat valituiksi europarlamenttiin.

Tuplaehdokkaita ovat myös vihreiden Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö, Iiris Suomela ja Mirka Soinikoski, perussuomalaisten Minna Reijonen ja Mauri Peltokangas sekä vasemmiston Hanna Sarkkinen.


Vastaava vaalitaktikointi onkin herättänyt aiheellisen kysymyksen siitä, miksi äänestää edustajaa, joka ei aio edes vastaanottaa kansalta saamaansa valtakirjaa.

Anttilan mukaan kyse on vain siitä, että puolueet pyrkivät maksimoimaan ehdokkaiden ja äänten määrän nimekkäillä kärkiehdokkailla.

Vastaava ehdokkailla kikkailu on hänen mukaansa jo uhka demokratian uskottavuudelle.

– Kansanvallassa on niin tärkeää olla uskottava, ja uskottavuus syntyy siitä, että mennään sinne mihin pyritään eikä olla vain äänien kerääjänä mukana ja sanotaan lopuksi, että ei kiinnosta, en lähde.

Anttilan mukaan käytäntöjä pitäisikin selkeyttää lainsäädännöllä, jotta ne, jotka asettuvat ehdolle, myös sitoutuvat ottamaan paikan vastaan.

– Tätä reppumatkailua on muutenkin jo tarpeeksi.

Anttila muistuttaa, että vastaavan toiminnan takana on vain pyrkimys kerätä puolueelle ääniä. Sen sijaan puolueiden perustelut tiukoista aikatauluista eivät ole hänen mielestään uskottavia.

– Meillä on ollut aikaa ja hyvin tiedossa, koska kummankin vaalin ehdokkaiden asettelut takaraja ovat, sitä ei voi syyttää. Ei se yllättäen ole tullut.

Moni eurovaaleissa ehdolla olevista ehdokkaista ei kuitenkaan ole sanonut suoraan, miten aikovat toimia, mikäli tulee valituksi eurovaaleissa.

Yksi heistä on Sarkkinen, joka päätyi ehdokkaaksi puoluehallituksen pyynnöstä. Hänen päätökseensä ottaa mahdollinen meppipaikka vastaan vaikuttaa se, mitä hallitusneuvotteluissa ja eduskunnassa tulevina viikkoina tapahtuu.

– Tässä on kaikki auki. Siinä mielessä en itsekään voi antaa mitään lopullista vastausta, Sarkkinen sanoo.

Pienemmillä puolueilla ei hänen mukaansa ole kuitenkaan käytännössä muuta mahdollisuutta kuin asettaa päällekkäisiä ehdokkaita.

– Tämä on todella vaikea tilanne kaikille. Vaikea ja ongelmallinen äänestäjille, ehdokkaille ja puolueelle. Tässä ollaan aikataulujen takia, Sarkkinen sanoo.


Eniten hämmennystä on aiheuttanut Essayahin suunnitelma. Jos kd ei pääse hallitukseen, on Essayah valmis lähtemään EU-parlamenttiin, mutta vain Suomen EU-puheenjohtajuuden ajaksi.

Essayah perustelee ratkaisuaan sillä, että euroedustajan paikka on puolueelle tärkeä, ja kd tahtoo vaaleihin mahdollisimman hyviä ehdokkaita.


Essayah kertoi jo ennen eduskuntavaaleja olevansa tarvittaessa käytettävissä myös eurovaaleihin. Eduskuntavaalien jälkeen ilmeni, että tarvetta myös oli.

– Meillä puolueessa katsottiin vaalien jälkeen tilannetta, koska moni ehdokas ei osannut ennen eduskuntavaaleja sanoa, onko käytettävissä eurovaaleissa.

Essayah ei silti usko, että kikkailu paikoilla vaikuttaa jo valmiiksi laimeaan eurovaalien äänestysaktiivisuuteen.

– Kaikissa vaaleissa puolueet tavoittelevat paikkoja. Se on ihan selvä.


Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto muistuttaa, että vihreillä on eurovaaleissa mukana myös muita kuin eduskuntaan valittuja ehdokkaita.

– Äänestäjille annetaan tässä siis mahdollisuus valita myös sellainen ehdokas, jolla ei ole tätä kaksoisehdokkuutta.

Hänen mukaansa eduskuntaan päässeet vihreiden kansanedustajat ovat kuitenkin itse tehneet päätöksensä siitä, ovatko he ehdolla myös eurovaaleissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt