Keskustan puheenjohtajapeli käynnistymässä – Sipilän kauden virheitä ruoditaan jo avoimesti: ”Meistä tuli pelkkä taloudenhoitaja”

Julkaistu:

Politiikka
Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni panttaavat vielä päätöstään. Myös Antti Kurvinen ja Hannakaisa Heikkinen pohtivat ehdokkuutta.
Keskustan puheenjohtajapeli sai uusia kierroksia, kun ennakkosuosikkina pidetty perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ilmoitti keskiviikkona vetäytyvänsä kisasta perhesyistä.

Saarikko on raskaana, ja laskettu aika on syyskuussa vain viikkoa keskustan ylimääräisen puoluekokouksen jälkeen. Perheessä on jo 2014 syntynyt Aarni-poika.

– Olen edelleen politiikassa mukana ja tavoittelen kunnianhimoisia tehtäviä, mutta yhtälö vain oli mahdoton, Saarikko kommentoi asiaa IS:lle eduskunnassa.

Saarikko ei sulje pois ehdolle asettumista vuoden 2020 sääntömääräisessä puoluekokouksessa. Saarikko toivoo silti, että syyskuussa valittava puheenjohtaja ei jäisi pelkäksi pätkäpuheenjohtajaksi.

– Lähtökohta on se, että puolue valitsee puheenjohtajan syksyn kokouksessa pidemmäksi aikaa.

Saarikon ratkaisun myötä katseet kääntyvät ensimmäisenä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaan Antti Kaikkoseen ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuniin.

– Saarikko olisi ollut hyvä ehdokas puheenjohtajaksi, lahjakas, pidetty ja ihmisläheinen poliitikko. Hänen päätöstään on syytä kunnioittaa. Varmaankin se lisää jonkin verran paineita muiden mahdollisten ehdokkaiden päälle, mutta puoluekokoukseen on vielä matkaa, Kaikkonen väisteli kysymystä.

Kaikkonen ilmoitti aiemmin, että ehdokkuutta on ”harkittava vakavamminkin, jos aitoa kannatusta on”. Kaikkosen puolesta liputti keskiviikkona jo keskustan kansanedustaja Mikko Savola.

– Kaikkonen on vahva nimi. Vahvaa aluepolitiikkaa toivotaan ja maaseutualueiden huomioon ottamista. Nyt ei valita puheenjohtajaa vuoden pätkäksi vaan kerralla 5–10 vuodeksi, Savola totesi.

Kulmuni aikoo ilmoittaa ratkaisunsa lähempänä keskustan ylimääräistä puoluekokousta.

– Kyse on ennen kaikkea keskustan linjasta ja siitä toivottavasti käydään syvällinen keskustelu.

Eduskunnan jättänyt keskustakonkari Sirkka-Liisa Anttila linjasi tiedotteessaan, että keskustan on palattava aatteensa juurille ja rakennettava oma vaihtoehto uuden hallituksen politiikalle.

Kulmunin mukaan keskustelu kuluneella vaalikaudella on pyörinyt korostetusti talouden ympärillä, ja samalla ”moni muu asia on jäänyt hämärämmäksi ihmisten mielissä”.

– Meille tärkeitä asioita ovat aina olleet vahva aluepolitiikka, köyhän asia ja perusturvaan liittyvät kysymykset, Kulmuni listasi prioriteetteja.

Antti Kurvinen
putosi viime kesänä keskustan varapuheenjohtajistosta, mutta kertoo nyt keskustelevansa niin henkilökohtaisen kuin poliittisenkin lähipiirinsä kanssa keskustan puheenjohtajaksi pyrkimisestä.

– En poissulje vielä mitään, harkitsen asiaa. Tässä vaiheessa en kieltäydy.

Kurvinen puhuu ”vahvan keskustan tiestä” ja sanoo, että keskustan pitää kirkastaa profiilikysymyksiään.

– Meistä tuli pelkkä taloudenhoitaja. Keskustan oma tahto himmeni. Meidän äänestäjille ei riitä, että hoidamme talouspolitiikkaa ja pidämme vain hyvää huolta valtion rahoista. Se oli joukolla tapahtunut virhe, Kurvinen ruotii Sipilän kauden lieveilmiötä.

Sote-väännössä profiloitunut keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen aikoo ottaa ehdokkuusasiaan kantaa ”kevään kiireiden” jälkeen.

– Ymmärrän täysin Annikan kuviot, omatkin lapseni ovat vielä alakouluikäisiä.

Mikko Kärnä kertoo pyrkivänsä keskustan varapuheenjohtajaksi ”jossain vaiheessa”. Keskustan puheenjohtajakisaan Kärnällä on jo mielessä jokerinimi.

– Toivon, että Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä ilmoittautuu peliin, siinä on haasteita, hänellä ei ole kansan valtakirjaa, mutta hän nauttisi valtavaa kannatusta ainakin pohjoisessa.

Eduskunnan kuppilassa väläytettiin myös Paavo Väyrysen puheenjohtajaehdokkuutta – tosin huumorimielessä.

– Mitä jos Paavo kerran vielä pelastaisi keskustan? Anne Kalmari naurahti.

– Herkkyyttä kansan kuuntelemiselle pitäisi saada. Tie- ja tietoverkkoja pitäisi saada kuntoon ja verohelpotuksia alueille, joissa ei pystytä järjestämään palveluita, Kalmari vakavoitui.

Keskustan kolmannen kauden kansanedustaja Arto Pirttilahti peräänkuuluttaa yrittäjä- ja maaseutuystävällistä politiikkaa. Myös taksipalvelujen saatavuus haja-asutusalueilla huolestuttaa Pirttilahtea.

– Kun pienillä paikkakunnilla ei ole enää päivystystä, niin eiväthän ne saa taksia mistään. Pakko sitä on korjata.

Myös Markus Lohi (kesk) katsoo, että taksiuudistus rokotti keskustan kannatusta. Uudistus vietiin läpi liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) johdolla. Keskustalaisten pöydässä syntyykin keskustelua siitä, mikä on ministerin vastuu asiassa.

– Jos joku on tilannut taksin eikä sitä tule, niin ei se ole ministerin syy. Se on taksiyrittäjän syy, jos taksin tilaus on sovittu, mutta yrittäjä ei tule, koska hän on valinnut rahakkaamman kyydin. Se on sopimuksen pettämistä, Kalmari sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt