Olivatko kaikki al-Taeen kohu­viestit aitoja? Uuden kansan­edustajan kommentit asettivat työn­antaja CMI:n outoon valoon

Tuoreen kansanedustajan Hussein al-Taeen työnantaja CMI kiisti joidenkin viestien aitouden, mutta al-Taee itse ei niin tehnyt. Mistä on kyse, konfliktin­ratkaisujärjestö CMI?

Eduskuntaan valittu Hussein al-Taee (sd) on pyytänyt anteeksi vanhoja Facebook-päivityksiään.

24.4.2019 14:16

Kevään eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi nousseen Sdp:n Hussein al-Taeen Facebook-päivityksistä nousi viime viikolla kohu. Al-Taee muun muassa rinnasti lokakuun lopulla 2014 Israelin ja Isiksen toiminnan.

Al-Taee on pahoitellut viestejä ja esitti tiistaina anteeksipyyntönsä myös puolueensa SDP:n eduskuntaryhmälle.

Julkisuudessa olleet Facebook-viestit ovat olleet avoimissa Facebook-ryhmissä. Niiden lisäksi STT on syksyn ja talven aikana pyrkinyt selvittämään saamiaan ja myöhemmin verkossa levinneiden jyrkkää kieltä vähemmistöistä sisältävien kuvakaappausten todenmukaisuutta, mutta ei ole pystynyt niitä todentamaan. Kuvakaappaukset on väitetysti otettu vuonna 2015.

CMI kiisti STT:lle näiden kuvakaappausten aitouden viime vuoden lopulla. CMI kertoi, että viestit ovat väärennettyjä.

Al-Taee on nyt huhtikuussa kuitenkin itse sanonut STT:lle, ettei kiistä näitäkään viestejä. Al-Taee on sanonut, ettei pysty muistamaan kaikkia vanhoja Facebook-päivityksiään, joten hän ei pysty varmasti sanomaan jyrkkää kieltä vähemmistöistä sisältävien kuvakaappausten aitoudesta.

On siis kiinnostavaa, miten CMI saattoi olla varma viestien olevan väärennettyjä, jos al-Taee ei itsekään ole varma. CMI ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan asiaa STT:lle tiistaina lainkaan.

Mistä olitte silloin varmoja, että ne viestit on väärennettyjä, CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen?

– Voit itse katsoa niitä ja lukea niitä, mutta kuten sanottu, niin me emme jatka tätä kommentointia ollenkaan. Olemme sanoneet, mitä olemme sanoneet siitä, ja nyt pitää kääntyä toisten ihmisten puoleen ja keksiä muita uutisia, Lehtinen sanoo STT:lle.

Mutta al-Taee sanoo STT:n jutussa, ettei hän voi varmuudella kiistää näitä vanhoja viestejä. Miksi te pystyitte silloin kiistämään?

– Sanoin, että emme kommentoi näitä, että ne on silloin tapahtuneet mitä aikoinaan, ja meillä on meidän omat lähteet, mihin vetoamme. Tätä on ihan turha jankata ja en tätä asiaa vie tämän pidemmälle.

Al-Taee aloitti työskentelyn suomalaisessa konfliktinratkaisujärjestössä Crisis Management Initiativessä syyskuussa 2014. Vuonna 2015 hän nousi suomalaismedioiden vakiokommentaattoriksi, joka analysoi Isisin hirmuhallintoa Irakissa ja Syyriassa sekä äärijärjestön Euroopassa tekemiä iskuja.

Supo ei käy läpi Facebook-kirjoittelua

Kansanedustaja Al-Taee on vedonnut moneen otteeseen siihen, että suojelupoliisi tekee kaikille CMI:n työntekijöille laajan turvallisuusselvityksen. Hänestä on hyvinkin voitu tehdä turvallisuusselvitys, mutta al-Taeen somepostauksia siinä ei ole käyty läpi.

Supo kertoo STT:lle, ettei turvallisuusselvityksiin koskaan kuulu some-tilien läpikäyntiä.

– Tähän mennessä edes julkisia some-päivityksiä ei ole hyödynnetty turvallisuusselvityksissä, kertoo supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala STT:lle.

Rantalan mukaan supossa on kuitenkin pohdittu selvityksen laajentamista myös some-tileihin. Ongelmana on kuitenkin se, sallisiko laki edes julkisten some-päivitysten läpikäynnin.

– Täytyy selvittää, onko lainsäädännöllisiä esteitä, Rantala sanoo.

Rantalan mukaan asiaa ei ole kuitenkaan turvallisuusmenettelyn kehitystyössä priorisoitu korkealle.

– Julkisten some-tietojen läpi käymisestä voisi olla hyötyä lähinnä silloin, jos ihmistä haastatellaan hänen kytköksistään rikollisjärjestöihin tai ulkomaansidonnaisuuksistaan.

Rantala ei ota kantaa al-Taeen tapaukseen eikä edes siihen, onko al-Taeesta tehty turvallisuusselvitys. Jos sellainen on kuitenkin tehty, eivät Facebook-viestit ole supon kertoman perusteella ole tulleet sen tietoon ainakaan supon oman selvityksen kautta.

Supo tekee vuodessa noin 60 000 turvallisuusselvitystä. Selvityksessä voidaan tarkastaa erilaisia viranomaisrekisterejä, kuten väestötietojärjestelmä, oikeushallinnon rekisterit, poliisiasiaintietojärjestelmä ja supon toiminnallinen tietojärjestelmä. Supo kysyy myös selvityksen kohteelta kirjallisesti kysymyksiä ja tarvittaessa haastattelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?