Hussein al-Taee ei tunnista enää itseään kohutuista kirjoituksistaan – Sdp:n Lindtman: ”Asia on ryhmän osalta loppuunkäsitelty”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan asia on anteeksipyynnön jälkeen ryhmän osalta loppuunkäsitelty.

Antti Lindtmanin mukaan Hussein Al-Taeen kirjoitukset ovat ryhmän osalta loppuun käsitellyt.

23.4.2019 16:07

STT uutisoi viime viikolla Sdp:n listoilta Uudeltamaalta eduskuntaan 4246 äänellä valitun Hussein al-Taeen vanhoista somekirjoituksista.

STT:n mukaan al-Taee muun muassa rinnasti lokakuun lopulla 2014 Facebookissa Israelin ja Isiksen toiminnan.

– Toinen on valloittajana paljon nuorempi. Molemmissa tapauksessa alueelle on hyökännyt joukko miehiä lännen tukemina valtaamaan alkuperäisväestöltä ”heille historiallisesti kuulumia alueita” ja ovat rakentaneet "valtion", jota nyt yrittävät puolustaa. Kumpikin rekrytoi nuoria miehiä ja naisia ympäri maailmaa asiansa edistämiseksi. Isiksen riveissä on yhtä monta kansallisuutta kuin Israelia perustettaessa, al-Taee kirjoitti STT:n mukaan.

Näin al-Taee kirjoitti Facebookissa 28.10.2014.

Jyrkät kannanotot ovat ristiriidassa al-Taeen asiantuntijakommentaattorin roolin kanssa. Al-Taee on ollut viime vuosina näkyvä kommentaattori Isikseen liittyvissä kysymyksissä – al-Taee kommentoi julkisuudessa esimerkiksi Isiksen Pariisiin ja Brysseliin tekemiä terrori-iskuja.

Irakista Suomeen kiintiöpakolaisena 10-vuotiaana tullut al-Taee aloitti työskentelyn konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativessa syyskuussa 2014 eli Israelin ja Isiksen rinnastaessaan al-Taee oli jo töissä presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa rauhanvälitystoimistossa.

Al-Taee, 35, perusteli STT:lle kirjoituksiaan sillä, että hän oli ”nuorempana turhautunut ja kiukkuinen”.

Näistä kirjoituksista on viitisen vuotta aikaa eli ei hirveän kauan, koitko, että olit silloin eri ihminen?

– Olen sanonut sanottavani pitkällä Facebook-kirjoituksellani, josta voi tarkistaa, mitä asioista ajattelen ja minkä eteen olen tehnyt töitä viimeiset viisi vuotta CMI:ssä, al-Taee kommentoi IS:lle eduskunnassa tiistaina.

– Olen pahoitellut aikaisempia kannanottojani, siellä on paljon sellaista, mistä en enää tunnista itseäni, al-Taee lisäsi.

Al-Taee kirjoitti Facebookissa sanoneensa typeryyksiä, joita hän ei itse enää allekirjoita enkä hyväksy.

Al-Taee kiisti kuitenkin, että hän olisi aiemmin kirjoittanut Venäjän hallinnon näkemyksiä mukailevaan ”Verkkomedia”-julkaisuun.

– Tällä yritetään ilmeisesti luoda valheellista mielikuvaa ulkopoliittisista ajatuksistani. Mainittakoon, että suojelupoliisi on tehnyt CMI:n normaalin toimintatavan mukaisesti kaikista työntekijöistä – minä mukaan lukien – laajan turvallisuusselvityksen, al-Taee kirjoitti.

Hussein Al-Taeen valtakirja tarkastettiin eduskunnassa tiistaina.

Al-Taee sanoo IS:lle, että hänen on tuotava kansanedustajana ymmärrystä siitä, miten ”oma rauha ja rauhan tekeminen löydetään, jotta mikä tahansa nuoruuden kiukku tai muu kiukku ei muutu negatiiviseksi toiminnaksi”.

– Minulle oli tärkeää nyanssoida omia ajatuksiani niin, että pystyin tajuamaan oikeudenmukaisuudesta enemmän ja käymään parempia keskusteluja siitä, miten erilaisia ryhmittymien intressejä voidaan ottaa huomioon.

Al-Taee pyysi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan kirjoituksiaan anteeksi Sdp:n ryhmäkokouksessa tiistaina.

– Al-Taee sanoi, että nämä kirjoitukset eivät edusta hänen arvo- tai ajattelumaailmaansa. Totesimme yhdessä, että kun hän on näin selkeästi näistä irtisanoutunut, niin asia on ryhmän osalta loppuunkäsitelty, Lindtman sanoi.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi aiemmin, että puoluejohto aikoo keskustella al-Taeen kanssa.

– Emme hyväksy puolueena mihinkään ihmisryhmään, uskontoon tai etniseen taustaan liittyvää ihmisarvon loukkaavaa kommentointia tai epäasiallista puhetta, Rönnholm totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?