Jihadismitutkija toivoo Hussein al-Taeen oikovan väitteitään pahoittelun lisäksi: ”’Vaihtoehtois­todellisuuksiin’ nojautuvat heitot jäävät helposti elämään”

Julkaistu:

Hussein al-Taeen väitettyjen kirjoitusten salaliittoteoriat ovat jihadismitutkija Juha Saarisen mukaan ”täyttä tuubaa”.
Jihadismin tutkimukseen erikoistunut tutkija Juha Saarinen kommentoi vastavalitun kansanedustajan Hussein al-Taeen (sd) ympärille kehittynyttä kohua Twitterissä sunnuntaina. Vantaalainen al-Taee valittiin eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä.

Pian vaali-illan jälkeen esille nousi muutamia erityisesti Lähi-itää ja alueen tilannetta erikoiseen tyyliin kommentoivia Facebook- ja Twitter-päivityksiä, joiden väitettiin olevan al-Taeen kirjoittamia. Eräässä kirjoituksessa al-Taee rinnasti Israelin valtion ja terroristijärjestö Isisin.
Al-Taee on pyytänyt anteeksi joitain kommenttejaan, esimerkiksi yllä mainittua rinnastusta. Osaa väitetyistä kirjoituksista uusi kansanedustaja ei ole tunnistanut omikseen.

– En näitäkään kaikkia lähde kuitenkaan kiistämään, kun en voi olla varma. Nuorempana olin turhautunut ja kiukkuinen. Minun tapani poistaa pahaa oloani oli lähteä rakentamaan rauhaa, al-Taee totesi STT:lle viime viikolla.

Jihadismitutkija Juha Saarinen kommentoi kohua Twitterissä pitkällä viestiketjulla. Saarinen on toinen sisäministeriön tilaaman Suomen jihadistiverkostoihin pureutuvan tutkimuksen kirjoittajista.
Ilta-Sanomat tavoitti Saarisen maanantaina, mutta tutkija kertoi, ettei hänellä ole twiittiketjunsa lisäksi muuta kommentoitavaa asiaan liittyen.
Saarinen kiinnitti al-Taeen väitetyissä kirjoituksissa erityistä huomiota kahteen asiaan: al-Taeen jakamaan Iranin entisen johtajan ajatollah Khomeinin sitaattiin, jonka mukaan Yhdysvallat loi, koulutti ja varusti terroristijärjestö al-Qaidan sekä al-Taeen omaan väitteeseen siitä, että Israelin valtiollinen tiedustelupalvelu Mossad koulutti Isisin kalifia Abu Bakr al-Bagdadia.

Yllämainittujen kaltaiset salaliittoteoriat al-Qaidasta tai Isisistä eivät Saarisen mukaan ole harvinaisia Suomessa tai kansainvälisesti. Saarinen tutkijana toivoo, että al-Taee ymmärtäisi väitteensä suhteutettuna asemaansa tunnustettuna Lähi-idän asiantuntijana ja reagoisi asiaan.

– Tällaiset "vaihtoehtoistodellisuuksiin" nojautuvat heitot jäävät helposti elämään ja haittaamaan julkista keskustelua. Ja tässä asiantuntijan/puhuvan pään vastuu on selvä. Pahoittelun lisäksi pitäisi myös lähteä oikomaan näitä väitteitä, jos ne on siis omasta kynästä.

– Toivon että hän pohtii hieman laajemmin tämän kohun merkitystä, myös asiantuntijan näkökulmasta. Ja että hän kokee itsekin reagoinnin tarpeelliseksi.

Tutkija toivoo, että al-Taee avaisi nykykäsitystään siitä, miten Isis ja al-Qaida ovat hänen mukaansa muodostuneet ja kirjoittaisi myös siitä, millaisena kannanottona hän näkee Isisin ja Israelin valtion rinnastamisen. Saarinen näkee tässä al-Taeelle mahdollisuuden anteeksipyynnön lisäksi päästä asiantuntijana pohtimaan laajemmin ”tällaisten mielipiteiden esittämisen vastuullisuutta ja mahdollisia seurauksia”.
Saarinen lisäsi myöhemmin ketjun ulkopuolelle twiitin, jossa hän korosti, että esitetyt salaliittoteoriat eivät pidä paikkaansa.

– Ettei jää epäselväksi kenellekään, niin väitteet siitä että USA olisi luonut, kouluttanut ja aseistanut al-Qaidan tai että Mossad olisi kouluttanut Abu Bakr al-Bagdadia ovat ihan täyttä tuubaa ja saman kategorian salaliittohörhöilyä kuin kemikaalivanat ja liskoihmiset.
Sdp:n johto aikoo keskustella al-Taeen kanssa kirjoittelusta pääsiäisen jälkeen. Al-Taeen entinen työnantaja konfliktinratkaisujärjestö CMI totesi lauantaina, että al-Taee nauttii edelleen järjestön luottamusta.
Tutkija ei ota kantaa al-Taeen uskottavuuteen tai asemaan kansanedustajana sdp:ssä tai työntekijänä CMI:ssä.

– Se ei ole minun tehtäväni tai asiani, ja tuskin mahdollinen mielipiteeni näistä asioista kiinnostaisi ketään muutenkaan.