CMI-järjestö: Kirjoituksiaan pahoitellut Hussein al-Taee nauttii edelleen luottamusta: ”Työ ollut täysin moitteetonta ja erittäin tuloksellista”

Julkaistu: , Päivitetty:

Konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiative kommentoi STT:lle Hussein Al-Taeen tilannetta.
Konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiativen tehtävissä toiminut Hussein al-Taee nauttii edelleen järjestön luottamusta konfliktinratkaisun asiantuntijana, sanoo järjestön viestintä- ja varainhankintajohtaja Elina Lehtinen.

Lehtinen sanoi lauantaina STT:lle, että al-Taeen työ CMI:ssä on ollut täysin moitteetonta ja erittäin tuloksellista. CMI:lle riittää, että al-Taee on pahoitellut ja pyytänyt anteeksi pahennusta herättäneitä kommenttejaan, Lehtinen sanoi.

Lehtinen kertoi keskustelleensa itsekin al-Taeen kanssa, mutta ei ollut käynyt julki tulleita kirjoituksia yksitellen läpi.

– Kommentteja ei ole käyty yksityiskohtaisesti läpi. Pitää ottaa huomioon, että valtaosa (julkisuudessa olleista) kommenteista on sellaisia, joita hän ei tunnista omikseen. Niissä on selvästi tarkoituksenhakuisia elementtejä, joilla pyritään vahingoittamaan häntä, Lehtinen sanoi.

Lehtinen ei ryhtynyt arvailemaan, kenellä voisi olla intressiä vahingoittaa al-Taeeta.

– Al-Taee on Irakissa herättänyt luottamusta konfliktin osapuolissa ja saattanut yhteen kolme uskontokuntaa, shiiat, sunnit ja kurdit. Mikään ole ei ole viitannut siihen, että hänen työssään olisi ollut jotain epäeettistä.

Lehtinen huomautti, että CMI:n hankkeissa kukaan ei toimi yksin, vaan kaikkia projekteja valvovat sekä järjestö itse että rahoittajat.

– Konfliktien ratkaisu on aina tiimityötä. Meidän uskottavuutemme ei ole yhden henkilön varassa.

Al-Taee valittiin SDP:n listoilta kansanedustajaksi viime sunnuntain vaaleissa. Lehtisen mukaan hänen työnsä CMI:ssä on näin ollen joka tapauksessa jäämässä neljäksi vuodeksi tauolle.

Hussein pahoitteli loppuviikolla sosiaaliseen mediaan takavuosina kirjoittamiaan kommentteja, joissa hän muun muassa rinnastaa Israelin valtion ja terroristijärjestö Isisin.
Aiemmin CMI kommentoi STT:lle, että huomiota herättäneet viestit ovat ”Hussein al-Taeen yksityisajattelua, eivätkä kommentit edusta CMI:n kantoja”.

Perjantaina CMI:n Tuula Talvitie viestitti Helsingin Sanomille, että asia tullaan käsittelemään CMI:ssä.

– Kaikilla on oikeus mielipiteeseensä. Epäasiallinen kommentointi vieraasta valtiosta ja eri ryhmistä ei ole hyväksyttävää konfliktienratkaisun ja rauhanvälityksen ammattilaisille. On hyvä muistaa, että luottamus ja riippumattomuus ovat CMI:n perusarvoja ja näiden vaalimista edellytetään koko henkilökunnalta, Talvitie kirjoitti.

– Kyllä tämä antaa ajattelemisen aihetta. Me opimme tämän kaltaisista tapauksista ja tulemme arvioimaan sosiaalisen median käytäntöjämme uudelleen.