Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari ei pidä puolueilta hyvänä ratkaisuna asettaa vaaleihin ehdokkaita, jotka eivät ole sitoutuneita mahdolliseen edustajanpaikkaan. Useita juuri valittuja kansanedustajia on ehdokkaana europarlamenttivaaleissa, mutta moni heistä ei vielä osaa sanoa, lähtisikö oikeasti Brysseliin, jos kansa äänestäisi niin.
– Tällaista ei ole aiemmin ollut. Eihän tämä äänestäjän kuluttajansuojan kannalta ole hyvä tilanne, koska äänestäjä ei voi tietää, mitä hänen äänestämänsä henkilö tekee. Yleensä äänestäjä haluaa antaa äänensä sellaiselle, joka tulee valituksi, Tampereen yliopistossa työskentelevä Ruostetsaari sanoo STT:lle.
Hän uskoo, että puolueiden kikkailu tuskin ainakaan kasvattaa vaalien arvostusta.
– Ei se välttämättä nyt ainakaan lisää arvostusta Euroopan parlamentin vaaleja kohtaan, kun harjoitetaan tällaista suoraan sanoen poliittista peliä ja puolueet yrittävät maksimoida ääniään eduskuntaan jo valituilla.
Ruostetsaari sanoo ymmärtävänsä, että moni puolue on hankalassa tilanteessa, koska eurovaalit tulevat heti eduskuntavaalien perään.
– Tietysti ymmärrän, että tämä voi olla puolueiden kannalta taktisesti hyvä ratkaisu, mutta ei tämä äänestäjien kuluttajansuojan kannalta ole hyvä.
Ruostetsaari sanoo, että ehdokkaiksi vaaleihin pitäisi asettaa vain sellaisia ihmisiä, jotka oikeasti haluavat ottaa paikan vastaan.
– Kyllä näkisin, että ehdokkaiden täytyy olla sellaisia, jotka oikeasti haluavat tulla valituksi Euroopan parlamenttiin. Siitähän vaaleissa on kysymys, että sinne edustuselimeen valitaan oikeasti sinne haluavia ihmisiä.
Epävarmoja ja kieltäytyjiä PS:llä, vihreillä, vasemmistoliitolla
Kansanedustajapaikan jo saaneista eurovaaliehdokkaista varmasti Brysseliin sanovat lähtevänsä vain perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen ja Laura Huhtasaari. Teuvo Hakkarainen (ps) sanoo lähtevänsä europarlamenttiin ”näillä näkymin”, jos tulee valituksi.
Sen sijaan tuoreet kansanedustajat ja eurovaaliehdokkaat Veikko Vallin (p), Mirka Soinikoski (vihr) ja Merja Kyllönen (vas) kertovat jo nyt, etteivät ottaisi paikkaa vastaan.
Tavalla tai toisella epävarmoja on useita. Suoraa vastausta eivät osanneet antaa perussuomalaisten Minna Reijonen ja Mauri Peltokangas, vihreiden Bella Forsgrén, Saara Hyrkkö ja Iiris Suomela sekä vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo, että jos puolue ei ole hallituksessa, hän voi ryhtyä mepiksi Suomen EU-puheenjohtajuuden ajaksi. Peter Östman (kd) taas sanoo ottavansa mahdollisen paikan vastaan, jos saa puolueessaan eniten ääniä.
Muista puolueista SDP:llä, kokoomuksella ja keskustalla ei ole eurovaaleissa ehdokkaina uuteen eduskuntaan valittuja ihmisiä. RKP ei ole vielä julkistanut lopullista eurovaalien ehdokaslistaansa.