SAK:n liitot rynnivät vaaleissa Sdp:n tueksi Vapaiden valtakunta –kampanjalla – 1,4 miljoonasta eurosta kului merkittävä osa

Ay-liike rakensi eduskuntavaaleissa epävirallisen vaaliorganisaation tukemaan vasemmistoehdokkaiden kampanjointia.

SAK:laiset ammattiliitot aktivoituivat eduskuntavaalien alla työskentelemään vahvasti vasemmistopuolueiden, erityisesti Sdp:n vaalimenestyksen eteen. Ay-liike rakensikin kuluneissa vaaleissa epävirallisen vaaliorganisaation tukemaan vasemmistoehdokkaiden kampanjointia.

Viime syksynä perustettu Vapaiden valtakunta -niminen yhdistys puolustaa omien sanojensa mukaan palkansaajien oikeuksia, aktivoi äänestäjiä ja tukee palkansaajamyönteisten ehdokkaiden kampanjoita. Yhdistyksen kautta tukea kanavoidaan kentälle puolueille ja ehdokkaiden kampanjointiin.

Yksi kampanjan konkreettinen tavoite olikin varainkeruu vaalityöhön.

SAK on rahoittanut Vapaiden valtakuntaa jäsenliittojensa kanssa lähes 1,4 miljoonalla eurolla. Kampanjan alkuvaiheissa sitä tukemaan lähtivät etenkin AKT, JHL, PAM, Sähköliitto ja Teollisuusliitto.

Kampanjan nimiluettelokin vilisee SAK:laisia ay-johtajia SAK:n puheenjohtajasta Jarkko Elorannasta (sd) pienempiin liittopomoihin ja rivityöntekijöihin.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kampanjoi vaalien alla Oulun kävelykadulla.

Vapaiden valtakunnan tiedotuksesta vastaava Heidi Lehikoinen, mihin 1,4 miljoonaa käytettiin?

– Ihan siihen koko kampanjan infraan, yksinkertaisesti järjestelmien rakentamiseen. Meillä oli ympäri Suomen satoja tapahtumia, tilaisuuksia ja kohtaamisia. Meillä oli kampanjamateriaalia ja ihan ostettua mainontaa. Siinä se kokonaisuudessaan on.

Kuinka paljon mainontaan meni varoja?

– Nyt ei vielä kampanjan budjettia ole lopullisesti käyty läpi, mutta kyllä siihen merkittävä osa meni.

Eli voidaan puhua useammasta sadasta tuhannesta?

– Kyllä voidaan puhua.

Missä mainoksia oli?

– Kaikissa medioissa. Radio, televisio, lehdet. Mitä näitä nyt on.

Kuinka paljon 1,4 miljoonasta jäi yli?

– Ei olla ehditty katsoa budjettia, sen verran tuore tilanne. Mutta ei sieltä montaa euroa ole varmasti jäänyt. Lähtökohta ja tavoite oli, että se käytetään kokonaisuutena.

Kuinka paljon teidän kautta meni vaalirahaa ay-liikkeen vaaliehdokkaille?

– Ei euroakaan.

Mistä rahat tulivat, oliko tukijoissa muita kuin SAK:laiset liitot?

– Lista löytyy meidän nettisivuilta. Kampanjaa rahallisesti tukeneet olivat AKT, JHL, PAM, PAU, Sähkö, SAK, SEL ja Teollisuusliitto.

Eli ei muita tukijoita kuin SAK:laisia liittoja?

– Taloudellisesti ei ole muita tukijoita.

Onko Vapaiden valtakunta sitten yhtä kuin SAK?

– Niin siis Vapaiden valtakunnassa on paljon kampanjatukijoita ja tuhansia aktiiveja.

Voiko kampanjan nähdä onnistuneen, kun Sdp:n kannatus ei vaaleissa noussut tämän korkeammalle?

– No mehän emme hakeneet Sdp:n kannatuksen nousua, vaan Suomen poliittisen suunnan muuttumista. Sen takia hallitusohjelmaneuvottelut ja hallitusneuvottelut ovat keskeinen asia. Toinen tavoite oli äänestysaktiivisuuden nostaminen, ja sehän nyt toteutui.

Onko tämä siis ihan väärä tulkinta, että Vapaiden valtakuntaa on julkisuudessa pidetty Sdp:n kampanjana?

– No onhan se. Jos näille 22 000 ihmiselle näin sanotaan, niin eivät he koe sitä sillä tavalla missään nimessä. Tässä on työasiat, minkä puolesta on kampanjoitu. Olemme kysyneet jokaiselta ehdokkaalta, ovatko he eri vai samaa mieltä asioista. Kyllähän se näkee siitä, että neljäsosa valituista kansanedustajista oli tukijoita. Se on ollut hyvin monipuolinen rakenne.

Monipuoliseksi rakennetta ei varsinaisesti voi kutsua, sillä kampanjan tukijoissa Sdp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaat olivat enemmän kuin yliedustettuina.

Kampanjaa tuki yhteensä 166 vasemmistoliiton ja 152 Sdp:n ehdokasta. Muista eduskuntapuolueista kampanjaa tuki yhteensä 50 ehdokasta, joista vihreitä oli 24 ja perussuomalaisia 18. Kokoomuksessa kampanjaa ei tukenut yksikään ehdokas, Rkp:ssä yksi.

SAK:n liittojen vaaleja ja vaalirahoitusta varten perustama Vapaiden valtakunta -kampanja herättikin liittojen, etenkin JHL:n sisällä myös närää. Osa liittojen palveluksessa olevista työntekijöistä koki, että heitä painostetaan mukaan demarien vaalityöhön.

Osa närkästyi jo puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen avoimesta esiintymisestä Sdp:n nimissä ja siitä, että liitto on luvannut ennätyspotin rahaa demareiden vaalikampanjaan.

IS:lle kerrotaan, että Niemi-Laine on myös palkannut liiton henkilöstöohjelman vastaisesti omia ja Sdp:n tukijoita liiton palkkalistoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?