Halla-aho haluaa kimppaan Viron Ekren kanssa – Euroopan populistit kuhertelevat

Perussuomalaiset hakee vahvoja liittolaisia tulevaan europarlamenttiin.

18.4.2019 14:51

Perussuomalaiset haluaisi virolaisen Ekre-puolueen yhteistyöhön EU-politiikassa. Kohupuolue Ekre on nousemassa Viron hallitukseen, vaikka sen edustajia on syytetty muukalaisvihamielisistä ja homokammoisista lausunnoista ja tavoitteista.

– Virossa on erilainen poliittinen kulttuuri- ja puhetapa, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolueen euroehdokkaiden julkistamistilaisuudessa torstaina.

Tunnetuimmat ehdokkaat ovat kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari.

Perussuomalaiset olivat mukana hiljan Milanossa annetussa yhteistyöjulistuksessa Tanskan kansanpuolue DF:n, saksalaisen AfD:n ja italialaisen Legan kanssa. Tilaisuuden oli kutsunut kokoon Italian sisäministeri, Legan johtaja Matteo Salvini.

Halla-ahon mukaan keskusteluja on käyty myös Ekren, Itävallan vapauspuolue FPÖ:n ja slovakialainen Sme Rodina.

Ekre, FPÖ ja Lega ovat hallituspuolueita. Tanskan kansanpuolueella on merkittävä rooli hallituksen tukipuolueena oppositiossa.

Mielenosoittajat vastustivat tiistaina Ekre-puolueen pääsyä Viron hallitukseen Tallinnassa.

Pidetään kiinni Venäjä-pakotteista

Uuden ryhmän työnimi on ”Eurooppalainen kansalaisten ja kansakuntien allianssi”.

Euroopan populistipuolueet ovat perinteisesti olleet riitaisia ja eri ryhmissä EU-parlamentissa, mutta Halla-aho uskoo nyt sovun mahdollisuuteen.

– Tunnistamme ja tunnustamme nämä erot, mutta haluamme rakentaa yhteisille ydinteemoille, Halla-aho sanoi.

Näitä ovat liittovaltiokehityksen mahdollisuudet, eurooppalaisen arvomaailman puolustaminen ja ”haittamaahanmuuton” estäminen.

Halla-ahon mielestä läheisimpiä perussuomalaisille ovat skandinaaviset puolueet. Ruotsidemokraatit on kuitenkin suhtautunut epäillen uuteen ryhmään, koska Italian Salvinia pidetään hyvin Venäjä-mielisenä. Hän on vaatinut Venäjään kohdistuvien EU-pakotteiden purkamista.

Halla-aho sanoi tilaisuudessa, että perussuomalaiset vastustaa Venäjän tekemää Krimin miehitystä ja tukea Donetskin alueen kapinalliselle Ukrainassa.

– Emme kannata pakotteiden purkamista, Halla-aho vakuutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?