”Miksi tämä tapahtuu minulle”, mietti tuskin täysi-ikäinen Sanna Antikainen, kun isä ja äiti kuolivat – nyt hän on perus­suomalaisten kansanedustaja - Politiikka - Ilta-Sanomat

”Miksi tämä tapahtuu minulle”, mietti tuskin täysi-ikäinen Sanna Antikainen, kun isä ja äiti kuolivat – nyt hän on perus­suomalaisten kansanedustaja

Kansanedustajaksi valitun Sanna Antikaisen, 30, vanhemmat kuolivat alkoholismiin.

Sanna Antikainen on perussuomalaisten uusi kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä.­

18.4.2019 14:29

Miksi tämä tapahtui juuri minulle?

Tätä kysymystä perussuomalaisten tuore kansanedustaja Sanna Antikainen, 30, mietti masentuneena ja tuskaisena viime vuosikymmenen lopulla. Tuolloin Antikainen menetti 17-vuotiaana isänsä ja heti vuotta myöhemmin äitinsä. Molemmat kuolivat alkoholismiin.

Nuori outokumpulainen asui lastensuojelulaitoksessa 15–17-vuotiaana. Lastenkotiin Antikaisen tie vei muun muassa siitä syystä, että hän joutui kokemaan väkivaltaa kotonaan. Tapahtui käänne, jota hän kuvailee ”oman elämänsä pelastukseksi”.

– Lastensuojelulaitoksessa sain mahtavasti tukea henkiseen epätoivooni – erityisesti psykologeilta. Voi sanoa, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pelasti minut, Antikainen kertoo IS:lle.

– Omien vanhempien päihdesairaus kolhaisi syvältä. Kun kaiken lisäksi sekä isäni että äitini kuolivat, niin olihan se tietysti todella hirvittävä paikka. Ne kokemukset polvistivat minut.

Historia on opettanut, että näin rankoissa paikoissa useiden nuorten usko elämään pettää. Tämän tietää myös Antikainen, joka korostaa saamansa tuen merkitystä.

– Miullakin usko oli tietysti koetuksella, mutta selvisin, koska sain niin paljon henkistä tukea läheltä. Psykologien lisäksi sain sitä erityisesti mieheltäni, jonka olin tavannut ollessani 15-vuotias, Antikainen sanoo.

Vuonna 2010 Antikainen valmistui lähihoitajaksi, ja viime vuosina hän on työskennellyt koulutustaan vastaavassa pestissä lastensuojelulaitoksessa. Nyt myös hänen sairaanhoitajaopintonsa ovat loppusuoralla.

– Elämässäni on ollut paljon vastoinkäymisiä, mutta en halua valittaa mistään. Päinvastoin, näiden vuosien varrella olen pyrkinyt kääntämään kaikki vaikeudet vahvuudekseni, ja siinä olen onnistunut hyvin, Antikainen linjaa.

– Haluan kertoa avoimesti oman elämäntarinani, jotta voisin auttaa samassa tilanteessa nyt olevai nuoria. Viestini kaikille vaikeuksista kärsiville nuorille on, että koskaan ei ole liian myöhäistä. Omaa uskoa ja motivaatiota ei kannata menettää.

Savo-Karjalan vaalipiirissä perussuomalaisten äänikuningattareksi lähes 5  800 äänellä noussut Antikainen korostaa kuitenkin ymmärtävänsä niitä – syystä tai toisesta – syrjäytyneitä nuoria, jotka menettävät toivonsa.

– Tässä tullaan siihen, että tällä hetkellä suomalainen mielenterveys- ja päihdetyö ovat täysin retuperällä. Omasta kokemuksesta tiedän, että kaikkia ihmisiä pystytään auttamaan, jos vain resursseja riittää. Nyt monet eivät selviä, koska apua ei ole saatavilla, Antikainen uskoo.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa on ehdottomasti kanavoitava lisää resursseja sosiaali- ja terveystyöhön. Vaikeassa tilanteessa olevia nuoria on pystyttävä auttamaan, ja myös kaikki päihderiippuvaiset ansaitsevat nykyistä parempaa hoitoa.

Toistamiseen eduskuntavaaleissa ehdolla ollut Antikainen kertoo juhlineensa sunnuntaisten vaalien läpipääsyään kotonaan perheensä parissa, ”yökkärit” yllään. Hänen perheeseensä kuuluvat aviomies Esa sekä pojat Topi ja Joni.

– Ei siinä mitään varsinaisesti juhlittu. Mies katsoi naisten jääkiekkoa siinä vaiheessa, kun tulokset varmistuivat. Pojat puolestaan pesivät hampaitaan, Antikainen kertoo.

Äänimääränsä kolminkertaistaneen Antikaisen vaalikampanjan kärkiteemat olivat ”sataprosenttinen” maahanmuuttovastaisuus sekä heikompiosaisten asioiden eteenpäin vieminen.

– En ole menossa eduskuntaan itseni, vaan näiden ajamieni asioiden vuoksi. Aion olla siellä ihmisten asialla, hän vakuuttaa.

Lue alta kaikkien uusien kansanedustajien esittelyt

Juttua korjattu 19.4. klo 14.29: Antikaisen aviomiehen nimi korjattu Esaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?