Timo Soini ei lähde ehdolle europarlamentti­vaaleissa – ”Minä lähden politiikasta”

Sinisten Timo Soini ei lähde ehdolle eurovaaleissa.

Timo Soini kertoo lähtevänsä politiikasta hyväntuulisena.

18.4.2019 11:32 | Päivitetty 18.4.2019 13:40

Timo Soini (sin) kertoo blogissaan, ettei hän lähde ehdokkaaksi eurovaaleihin. Hän sanoo lähtevänsä politiikasta. Ulkoministerin tehtävät hän kertoo hoitavansa, kunnes uusi hallitus aloittaa.

– Kun uusi hallitus aloittaa, astun Senaatintorille vapaana miehenä. Elämäni mullistuu, koska tiedän mitä se on ollut, Soini kirjoitti blogissaan torstaina.

– Minä lähden politiikasta. Hyväntuulisena, hyvillä mielin.

Soini luonnehtii itseään vapaaksi suomalaiseksi mieheksi. Hän aikoo toteuttaa haaveitaan jätettyään politiikan.

– Nautin kesästä, oikeassa olemisesta, Soini kirjoittaa.

Hän luonnehtii itseään politiikan ammattilaiseksi, jonka kokemus ja näkemys ei katoa mihinkään, vaan niistä on matkaevääksi moneen tarkoitukseen.

– En ole ollut vankilassa, olen ollut politiikassa. Tarkkailtavana ja vastuussa vuosikymmeniä. Olen ajatellut tätä hetkeä paljon, Soini arvioi.

Hän pitää Arktisen neuvoston ulkoministerikokousta Rovaniemellä toukokuun alussa hienona huipennuksena Suomen puheenjohtajakaudelle. Soinin mukaan kaikki Arktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministerit ovat tulossa.

Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo kertoi STT:lle, ettei Soini aio tänään kommentoida lähtöään politiikasta blogiaan enempää. Taivassalon mukaan Soini on jo laskeutunut pääsiäisen viettoon.

Blogissaan Soini kirjoittaa pääsiäisen olevan parasta mitä ihmisellä on.

– Ylösnousemus päästi totuuden irti maailmaan. Totuus ottaa omansa, katolilainen Soini kirjoittaa.

Mittava poliittinen ura

Timo Soinin pitkään poliittisen uraan liittyy useita Suomen poliittisen historian kannalta merkittäviä kohtia. Hänen uransa on ollut värikäs.

Nykyään sinisen tulevaisuuden riveissä toimiva Soini muistetaan perussuomalaisten noususta, joka alkoi kun Suomen Maaseudun Puolue ajautui talousvaikeuksiin. Timo Soini lähti kolmen muun SMP:läisen eli Raimo Vistbackan, Urpo Leppäsen ja Kari J. Bärlundin kanssa perustamaan Perussuomalaisia.

Soini valmistui valtiotieteiden maisteriksi vuonna 1988. Hän toimi Suomen maaseudun puolueessa varapuheenjohtajana ja sen jälkeen puoluesihteerinä vuosina 1989–1995.

Perussuomalaisia hän johti vuosina 1997–2017. Hänet valittiin Espoon kaupunginvaltuutetuksi vuonna 2001. Europarlamentaarikkona hän toimi vuosina 2009–2011. Soini nousi Juha Sipilän (kesk) hallitukseen ulkoministeriksi vuonna 2015.

Vaalivoittaja ja jytky

Perussuomalaiset saivat jättimäisen vaalivoiton vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Timo Soinin johdolla. Puolue sai vaaleissa 39 kansanedustajaa. Puolue oli saanut edellisissä vaaleissa vain viisi paikkaa.

Poliittisen historian sanastoon piirtyi tuolloin uusi sana eli ”jytky”.

Soini saapui tuolloin puolueensa vaalivalvojaisiin ravintola Ostrobotniaan Helsinkiin.

– Hyvät ystävät, Soini aloitti puheensa - mutta joutui keskeyttämään sen, kun yleisö mylvi.

– Hyvät ystävät, tuli iso jytky! Soini huusi.

Ravintola Ostrobotnialla kansa hurrasi. Välillä Soinin puhe jopa peittyi huudon alle.

Soini oli perussuomalaisten ehdokas presidentivaaleissa 2012. Hän sai vaaleissa 9,4 prosenttia äänistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?