Kommentti: Halla-aho löysi edestään jälleen vanhat blogitekstinsä – onko PS:n ja Sdp:n ”arvokuilu” Rinteelle liikaa? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Halla-aho löysi edestään jälleen vanhat blogitekstinsä – onko PS:n ja Sdp:n ”arvokuilu” Rinteelle liikaa?

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on sanonut, että hänellä ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholla on ihmisyyteen liittyviä näkemyseroja.

Julkaistu: 17.4.2019 21:32

Jos Rinne sulkee perussuomalaisilta hallitusoven, protestihenki voi kasvaa entisestään, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

Helsingin Sanomat nosti keskiviikkona esiin perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vanhat blogikirjoitukset.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on viitannut niihin todetessaan, että puheenjohtajien arvonäkemykset ovat kaukana toisistaan.

– Minusta on aika karmeaa ajatella, että sen takia, että jollain ihmisellä on jokin ajattelutapa tai arvomaailma, niin tällaisen ihmisen pitäisi esimerkiksi tulla raiskatuksi, Rinne totesi HS:lle vaali-illan jälkeen.

Rinne viittasi tällä ilmeisesti Halla-ahon kirjoitukseen vuodelta 2006, jossa Halla-aho kirjoitti toivovansa, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä.

Alun perin oikeudenmukaisimpana kohteena raiskaukselle oli mainittu vihreiden silloinen kansanedustaja, mutta Halla-aho poisti tämän kohdan. Kyseinen kansanedustaja on kertonut Halla-ahon pyytäneen vuosia myöhemmin kirjoitustaan häneltä anteeksi.

Julkista ripittäytymistä tuskin on odotettavissa Halla-ahon taholta. Halla-aho pysyi hiljaa, kun Rinne sanoi Halla-aholle MTV:llä blogikirjoituksiin viitaten, että ”ymmärtääkseni et ole vieläkään muuttanut omaa kantaasi niissä asioissa”.

Halla-ahon kirjoituksia kommentoitiin epäsuorasti presidenttitasolta asti, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi kesäkuussa 2017 perussuomalaisten puheenjohtajavalintojen jälkeen, että hän ei ole nähnyt, että ”nämä henkilöt, jotka on tuomittu nimen omaan ihmisarvoon kohdistuvasta loukkauksesta, olisivat osoittaneet tehokasta katumista”.

Halla-aho on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-aho teki itse Iltalehden haastattelussa eron ”oikeiden rikosten” – kuten väkivalta- tai omaisuusrikosten – ja ”sananvapausrikosten” välillä, joita hän luonnehti luonteeltaan poliittisiksi rangaistuksiksi.

Halla-ahon vanhojen blogitekstien ruotiminen maistuu kuluneelta, mutta niillä on kiistatta poliittista merkitystä, sillä kuten Halla-aho itse sanoo, ne nostetaan esiin yhä uudelleen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) torjuivat yhteistyön Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa kesäkuussa 2017 nimenomaan ”arvoeroon” viitaten.

– Kirjoitukset olivat yksi erittäin vaikea elementti, Orpo kommentoi Ylen A-studiossa Halla-ahon valinnan jälkeen.

Sittemmin Orpo on muuttanut kantaansa, sillä nyt Orpo katsoo, että kaikkien kanssa pitää pystyä keskustelemaan yhteistyöstä.

Rinteen suhtautuminen Halla-ahon johtamiin perussuomalaisiin on ollut niin penseää, että olisi yllätys, jos Sdp ja perussuomalaiset, eduskuntavaalien kaksi suurinta puoluetta, päätyisivät samaan hallitukseen.

Tähän on sisäisiäkin syitä: jos Rinne päästäisi perussuomalaiset Sdp:n kanssa samaan karsinaan, saattaisi vaikkapa Sanna Marin tai Timo Harakka nostaa asiasta ison metelin. Rinteen poliittinen mandaatti on heikko.

Perussuomalaisten riveistä kerrotaan IS:lle, että puolue tähtää tosissaan hallitukseen.

Kompromissihalukkuudesta kertoo esimerkiksi se, että Halla-aho sanoi Ylen A-studiossa maanantaina, että pakolaiskiintiötä voitaisiin jopa kasvattaa, jos samalla hallituskumppaneiden kanssa päästäisiin yhteisymmärrykseen turvapaikkashoppailun lopettamisesta.

Sovitteleva rooli voi olla Halla-aholta myös oiva taktinen veto, sillä jos perussuomalaiset suljetaan hallitusyhteistyön ulkopuolelle, Halla-aho pääsee sanomaan, että ainakin yritimme tosissaan, mutta muut eivät meitä hallitukseen halunneet.

Jos Rinne sulkee perussuomalaisilta hallitusoven, protestihenki voi kasvaa entisestään. Oppositiossa perussuomalaisten olisi helppo jatkaa hallituksen maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan hakkaamista.

Tästä valinnasta voi joutua maksamaan poliittista hintaa neljän vuoden päästä, mutta se voi olla silloin jonkun muun demarijohtajan kuin Rinteen murhe, sillä Rinne joutunee haastetuksi puolueen sisältä lähivuosina.

Suomessa ei olla Ruotsin kaltaisessa tilanteessa, jossa muut puolueet sulkevat yhden puolueen kategorisesti hallitusyhteistyön ulkopuolelle, mutta merkkejä siitä on ilmassa.

Populismiin perehtynyt tutkija Emilia Palonen sanoo, että ulossuljettujen puolueiden kannatus on tyypillisesti noussut. Tämä on nähty esimerkiksi Ruotsissa.

Palosen mukaan muiden puolueiden kannattaisi vähintäänkin noteerata ne seikat, jotka ovat olleet kasvattamassa perussuomalaisten kannatusta.

Talouspolitiikaltaan perussuomalaiset olisi sopinut Palosen mukaan paremmin Sipilän hallitukseen, mutta sinne Halla-ahon joukoilla ei ollut asiaa kuuluisan ”arvoeron” takia.

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin puhui A-studiossa arvoeron sijasta ”arvokuilusta”. Perussuomalaisten Leena Meri antoi demareille heti vaalien jälkeisenä aamuna suorasukaisen vastauksen.

– Unohdetaan nämä hölinät arvopohjista, Meri täräytti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?